Imediat după ce a anunțat că intră în competiția pentru șefia NATO, Klaus Iohannis a publicat un editorial despre viziunea sa asupra Alianței Nord-Atlantice, într-un editorial pentru publicația Politico.
Klaus Iohannis afirmă că pentru a face față unui spectru larg de amenințări și provocări, NATO trebuie să fie bine pregătită. Obiectivul principal al Alianței este să asigure apărarea colectivă a membrilor săi prin îndeplinirea sarcinilor de descurajare și apărare, precum și de prevenire și gestionare a situațiilor de criză, în timp ce promovează cooperarea pentru securitate.
Astfel, prin continuarea dezvoltării adaptării politice și militare, spune președintele, este imperativ să consolidăm NATO și să o facem mai rezistentă.
Viziunea lui Klaus Iohannis pentru NATO
În primul punct al decalogului prezentat de Iohannis se subliniază necesitatea accelerării îndeplinirii celor trei sarcini cheie ale NATO prin consolidarea capacităților de descurajare și apărare, conform deciziilor luate la Madrid și Vilnius.
De asemenea, se propune intensificarea cooperării prin elaborarea unei agende mai ambițioase în acest domeniu și sporirea eforturilor de gestionare a crizelor, cu scopul de a promova stabilitatea și securitatea în regiunile de interes strategic pentru Alianță.
„2. Continuarea sprijinirii Ucrainei atât timp cât e nevoie, precum şi susţinerea parcursului său gradual de a deveni o ţară membră a NATO şi UE.
3. Îmbunătăţirea interoperabilităţii forţelor NATO şi dezvoltarea rapidă a unei baze industriale de apărare în întreaga alianţă, cu încurajarea industriei de apărare din Europa.
4. Încurajarea atingerii pe cât de rapid este posibil a obiectivului de a investi 2% din PIB în apărare de către toate statele membre şi alocarea a 20% din cheltuieli pentru achiziţii de echipamente militare majore”, scrie Klaus Iohannis despre obiectivele pe care le-ar avea la NATO.
Creşterea rezilienţei NATO în faţa atacurilor hibride şi cibernetice
La punctul cinci, președintele României aduce în discuție creşterea rezilienţei NATO şi a ţărilor membre în faţa atacurilor hibride şi cibernetice pentru protejarea infrastructurii critice.
„6. Deoarece o Alianță mai puternică este una în care unitatea, solidaritatea și legătura transatlantică lucrează împreună, consolidându-se reciproc, vom intensifica focusul asupra consultărilor și coordonării politice.
Acest lucru va include contribuții din partea tuturor organismelor relevante ale NATO, pe baza unui dialog consolidat între structurile politice și militare”, mai scrie șeful statului în editorialul pentru Politico.
De asemenea, Iohannis a punctat că e nevoie de consolidarea parteneriatului strategic NATO-UE.
Iohannis vrea să se acorde o importanță mai mare rolului NATO
La punctul opt, președintele consideră necesară accelerarea transformării digitale şi a investiţiilor în inovaţie având în vedere dezvoltarea tehnologiilor perturbatoare precum inteligenţa artificială.
„9. Acordarea unei importanţe şi mai mari rolului NATO ca forum pentru consultări, coordonare şi pregătire în domeniul controlului de arme, dezarmării şi non-proliferării.
10. Evaluarea continuă a metodelor de lucru ale Alianţei şi asigurarea unei reprezentări geografice echilibrate în deliberări şi pregătirea deciziilor”.