Iohannis, supărat pe Mutti Merkel sau viceversa? Editorial de Horia Alexandrescu

Preocupați de șansele moțiunii de cenzură - deși Traian Băsescu i-a explicat public lui Orban că Opoziția nare nicio șansă, iar Victor Ponta însuși a respins categoric susținerea unui eventual guvern condus de liderul liberal – am trecut mai toți cu vederea implicațiile anunțului făcut sâmbătă de președintele Iohannis, privind ferma sa hotărâre de a candida pentru un nou mandat.

Sigur, pe ici-pe colo s-au mai avansat ipoteze lămuritoare, privind mai ales răfuielile sale cu Liviu Dragnea sau sfidarea tot mai evidentă cu care-l tratează Dacian Cioloș, dinspre o dreaptă relativă.

Eu am fost de părere că, dincolo de toți și de toate, principalul motiv al precipitării cu care șeful statului a ținut să dea acest semnal este summitul de la Bruxelles, la care pleacă mâine și unde cei 28 de lideri ai UE încearcă să găsească o rezolvare pentru criza gravă a migrației. Fireşte, acolo nu se va ajunge la niciun rezultat, după cum a anticipat deja chiar Angela Merkel - principala responsabilă a valului de emigranți care a copleșit Europa -, dar pentru președintele Iohannis lucrurile sunt și mai complicate.

În primul rând, s-ar cuveni să ne întrebăm cu ce mandat participă președintele României la acest summit, dacă s-a sfătuit cu guvernul, cu Parlamentul sau măcar cu CSAT-ul de ieri (dedicat reuniunii NATO din iulie), pentru a prezenta la Bruxelles o poziție a țării noastre. În condițiile în care continuă să susțină demiterea prim-ministrului Dăncilă și îndeamnă public la ieșirea în stradă contra alianței aflate la guvernare pe baza votului populației, cum mai poate Klaus Iohannis să anunțe liderii europeni că exprimă punctul de vedere al românilor și al României, în delicata chestiune a emigranților? Ba mai mult, urmează să o facă într-un moment în care aici, în țară, locatarul de la Cotroceni sfidează Constituția, fiind reclamat pentru presiuni Comisiei de la Veneția de către Curtea Constituțională şi amenințat de majoritatea parlamentară cu procedura de suspendare din funcție!

Pe de altă parte, dacă s-a infirmat categoric și definitiv zvonul cum că ar putea intra în cărţi pentru succesiunea lui Donald Tusk la președinția Consiliului European, se pot ridica legitime semne de întrebare și în privința eventualității ca Iohannis să mai fie în funcție atunci când România va prelua președinția rotativă a UE. Există deci motive multe și perfect întemeiate ca șeful statului să se teamă pentru confortul său de la Cotroceni, așa că - împins puternic de la spate de susținătorii lui, dacă nu cumva chiar somat de-a dreptul! – a ieșit, hodoronc-tronc, cu declarația că vizează încă un mandat. Anunţ făcut în curtea unui liceu, în fața câtorva profesori și turiști aflați în treacăt, la o aniversare școlară organizată anume sâmbăta, când se știa că președintele petrece weekendurile acasă, la Sibiu.

Cel puțin straniu, dacă nu ne-am fi amintit că exact a doua zi era programat la Bruxelles un „Mini-summit” UE, care-l prefața pe cel de mâine, privind migrația, și la care fuseseră invitate „toate țările interesate”. Or, cum Klaus Iohannis nu a dat curs invitației trimise de Mutti Merkel și Macron, e obligatoriu să ne întrebăm: România n-o fi interesată deloc de această temă? Sau, poate, jucăm aceeași carte cu țările Grupului de la Vișegrad, care și-au declinat participarea la „Mini-summit”! E drept, în cursul zilei de mâine, țările din V4 (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia) vor avea o reuniune cu Franța, iar liderii lor vor beneficia de întrevederi separate cu președintele Emmanuel Macron, înaintea reuniunii în plen a Consiliului European. Dar cu noi, România, cum rămâne? Ne bagă cineva în seamă sau nu contăm nici acum, când președintele nostru tocmai s-a precipitat în cursa pentru un nou mandat, cursă programată peste exact un an și jumătate?

 

Mă gândesc că președintele Iohannis s-o fi supărat pe Mutti Merkel că a fost scos din cărți pentru șefia Consiliului European. Sau supărată o fi chiar Mutti pe Klaus Werner, pentru nerespectarea Constituției României, pentru absența sa de la „Mini-summit”, trădând nepăsarea faţă de criza emigranților, și, mai ales, pentru alăturarea de grupul țărilor V 4?!

Ne putem pune aceste întrebări până ne plictisim, că tot degeaba, ca dovadă că domnul Iohannis își vede de ale lui și, în vreme ce Angela Merkel e pe cale să piardă guvernarea Germaniei, ca și influența asupra UE, iar domnul Macron e anchetat pentru fraude comise în campania electorală, președintele României o dă iar pe cicloturism. Echipat, e drept, în „Adidas” – ca să fie clar că nu e fanul americanilor de la „Nike”, ca… Simona Halep – și pedalând cu cântec „Hai, Mândruță-n deal la vie!”