Cum s-a comemorat Revoluția la Timișoara. De la lacrimi, la tocuri Dolce & Gabbana

”La 30 de ani de la Revoluție, cu câteva excepții, călăii acelor zile se plimbă încă liberi. Cea mai mare dezonoare pentru istoria României postcomuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârșite la Revoluție, în care au fost implicate forțele de represiune ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceaușescu”, a spus Klaus Iohannis, în timpul unui discurs, pe scena Operei Naționale Române de la Timișoara. Președintele României, a participat, luni, la primele manifestații ocazionate de celebrarea a 30 de ani de la debutul Revoluției Române.

Iohannis a avut un program relativ scurt la Timișoara. A depus o coroană la Cimitirul Eroilor, a mers la Slujba de pomenire a martirilor Revoluției din Decembrie 1989, la Catedrala Mitropolitană,  a participat la momentul de reculegere și la aprinderea „Candelelor Nemuririi”, la ceasul din centrul Pieței Victoria. Apoi a ajuns în loja principală a Operei, alături de primarul Nicolae Robu și de mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, avându-l în al doilea rând, printre alții, pe ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Timișoara  va avea transport în comun cu segway

Seara festivă de pe scena Operei e deschisă de noul director, Cristian Rudic, care a câștigat un concurs organizat lunile trecute. Amintește că ne găsim, cu toții, într-un loc minunat, în care ființează armonios patru instituții de cultură –  Opera, Teatrul Național, două teatre în limbile minoritare, maghiară și germană. Se cântă imnul, publicul duce mâna la piept. Se aplaudă imnul. Primarul Timișoarei e invitat să susțină primul discurs.

Nicolae Robu nu ratează ocazia de a lăuda orașul. Vorbește despre cele mai multe mijloace de transport în comun cumulate într-un oraș din România, ”inclusiv minibuze și vaporașe și, în curând segway”. Pomenește ”malurile feerice” ale Begăi, șomajul eradicat, numărul mare al tinerilor din urbe. Smulge ropote de aplauze.

Urmează președintele României, Klaus Werner Iohannis. Primele fraze din discurs sunt întrerupte de aplauze: ”Mă simt onorat și emoționat să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră, în ziua în care se împlinesc 30 de ani de la izbucnirea Revoluției anticomuniste care a schimbat definitiv cursul istoriei României. Aici, la Timișoara, cu exact 30 de ani în urmă, comunismul a fost învins pentru prima dată. Aici, la Timișoara, cu exact 30 de ani în urmă, a fost pusă borna libertății”. Apoi, invită audiența să păstreze un moment de reculegere.

Sala Operei, umplută până la galerie

Aproape întreg efectivul de partid a fost inivtat la evenimentul din sala Operei Naționale Române. Tinerii liberali au umplut până și galeria. Sunt aproape toate locurile din sală ocupate, la balconul al doilea, sunt inclusiv oameni care stau în picioare.

Din loja principală, se filmează discursul președintelui. Sau face live. Mai mulți parlamentari, între care Ben Oni Ardelean, au locuri în lojele principale. Nu lipsesc șefi de instituții, printre care și conducerea Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021 sau noul manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, proaspăt numit în funcție de noul guvern.

Iohannis amintește momentul de început al Revoluției din 1989: ”Într-un glas, mii de suflete au strigat cu toată forța lor un legământ sub forma unui singur cuvânt: „Libertate!”. Acum 30 de ani, Timișoara a încetat să mai fie doar un oraș și a devenit un adevărat simbol – spiritul viu și inalienabil al libertății noastre visate. Un spirit european care a izvorât din cea mai neagră noapte a umilinței, fricii și terorii” (...)Mai mult, asumarea corectă a faptelor Revoluției din Decembrie 1989, precum și condamnarea publică a crimelor comunismului reprezintă pași extrem de importanți în apărarea amintirii eroilor noștri, precum și pentru împiedicarea unor deghizări meschine a celor care profită de trecerea timpului și, implicit, de diluarea memoriei colective. A spune azi că în România lui 1989 nu a existat o revoluție anticomunistă este un act rușinos de negare a sacrificiului uman incomensurabil”.

Discurs filmat din sală și din culise

Audiența tânără e captivată. Cei mai în vârstă fac în continuare live-iuri. Dinspre culise, balerinii care vor performa în finalul discursurilor, asistă și ei, cuceriți. Captează fiecare moment al președintelui.

Nu în ultimul rând, Iohannis vorbește despre responsabilitatea pe care o avem, ca națiune: ”Avem în continuare o mare responsabilitate față de tinerii noștri să construim țara în care să-și găsească locul, în care să-și împlinească aspirațiile și pe care să nu-și dorească să o părăsească vreodată. Avem, în același timp, datoria față de cei care trăiesc în diaspora să le fim aproape, pentru că nu există distanță, oricât de mare, care să distrugă vreodată ceea ce împărtășim cu toții – năzuința noastră pentru ca România să continue să progreseze”.

Finalul, în care o citează pe Corina Untilă, rănită la Revoluție,  smulge aplauze frenetice, în timp ce președintele traversează sala, spre a-și lua locul în lojă. De acolo urmărește spectacolul Revolta, un concept coregrafic de Gigi Căciuleanu, avându-i pe Maia Morgenstern și pe Ion Caramitru în rolurile principale. În bezna sălii, câțiva insistă să facă fotografii cu blitz.

Sursele noastre arată că autoritățile au achiziționat peste 400 de bilete, la acest spectacol, pentru a le oferi ca invitații.

La pauza spectacolului, Iohannis apreciază că e ”o seară memorabila”, în timp ce se retrage, pentru 15 minute de respiro, alături de primarul Timișoare și alte VIP-uri. În acest timp,  foaierul s-a umplut de doamne și tinere liberale care etalează ținute de gală:  poșetă Yves Saint Laurent, tocuri Dolce & Gabbana. Outfit-ul e negru. Fericite de avantajele capitalismului povestesc cum au trăit în revoluție: ”se lua curentul, se stătea la coadă”.

După reînceperea spectacolului, în foaier rămân mai mulți SPP-iști și ascultă acordurile sălii, mâncând kurtos kalacs, cumpărat de unul dintre colegi.