Președintele Klaus Iohannis a anunțat că Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea și așa va rămâne. Iohannis a spus că discuțiile despre schimbarea sistemului de impozitare se poartă mai mult la televizor decât în coaliție. Șeful statului se află la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu există o decizie politică pe creșterea impozitului sau a taxării și că Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea.
Întrebat dacă a discutat cu premierul sau cu ministrul de Finanțe despre impozitul progresiv, Klaus Iohannis a spus că discuții au fost.
„Discuție, evident, sunt și este ușor de înțeles de ce sunt aceste discuții, în condițiile în care bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanța toate subvențiile care au fost decise, de exemplu, în sectorul energetic.
Este nevoie, pe de cealaltă parte, de venituri și toată lumea caută venituri în plus. Însă, în acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va întâmpla foarte curând, dar nu este, după părerea mea, greșit, să fie luate în discuție diferite variante posibile. Însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare și dintr-odată trebuie să plătească mai mult”, a spus președintele Iohannis.
Klaus Iohannis: Trebuie să găsim soluţii pentru a ne deconecta de resursele Federaţiei Ruse
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în marja participării luni la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, că temă abordată joi va fi cea legată de energie şi preţurile la energie. Şeful statului a precizat că trebuie găsite soluţii pentru a ne deconecta de resursele Rusiei, însă, trebuie menţinute preţurile la energie la un nivel competitiv, la un nivel la care oamenii îl pot plăti.
„Avem şi alte teme, unele de asemenea foarte sensibile pentru populaţie - energie, preţurile la energie. Vom discuta mâine acest complex de energie, securitate energetică. Trebuie să găsim soluţii pentru a ne deconecta de resursele Federaţiei Ruse, dar, pe de altă parte, pentru a menţine preţurile la energie la un nivel competitiv şi, în definitiv, la un nivel pe care oamenii îl pot plăti”, a declarat preşedintele Iohannis.
Șeful statului a adăugat că joi, în cadrul reuniunii va fi abordată o temă legată de securitate şi apărare, dorindu-se o îmbunătăţire a performanţei industriei de apărare europene.
„Avem o temă care va fi discutată mâine. Este vorba despre securitate şi apărare. Noi dorim să îmbunătăţim performanţa industriei de apărare europene. Pentru acest lucru există bani disponibili. Sigur, România are interesul de a fi parte din acest demers şi noi sprijinim toate eforturile, cu o remarcă importantă: orice se face în domeniul securitate şi apărare trebuie făcut în complementaritate şi în corelare cu NATO, altfel lucrurile devin greu de coordonat.
Astea ar fi primele chestiuni pe care am vrut să le prezint acum, practic în deschiderea sesiunii speciale. La final, ca de obicei, veţi primi toate informaţiile despre ce s-a hotărât în definitiv după două zile de discuţii” a completat şeful statului.