Devine tot mai clar că președinția Consiliului Uniunii Europene ne va prinde cu doi mari actori, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, chiar dacă pe parcursul acestui an a fost evidentă dorința președintelui de a înlocui Guvernul cu unul mai pe sufletul său.
Până și mult discutata moțiune de cenzură pe care Opoziția parlamentară o va depune este amânată mult spre vacanța de sărbători. Liberalii și-au impus ca termen al depunerii perioada 10-12 decembrie. Sigur, cu o procedură doar un strop grăbită, s-ar putea ajunge ca un nou Cabinet să depună jurământul până pe 20 decembrie.
Dar există cu adevărat vreo șansă pentru Opoziție să dărâme Guvernul Dăncilă? Și dacă o asemenea șansă a existat, ea a murit în ultimele zile, prin acțiuni ale unor reprezentanți de frunte ai PNL și USR. Mai mulți susținători ai moțiunii de cenzură au spus că momentul de a testa majoritatea PSD-ALDE este bun, din cauza tensiunilor din jurul lui Liviu Dragnea.
De mai mult timp sunt lansate pe piață diverse scenarii în care un număr masiv de parlamentari s-ar ridica din băncile unde șefii de grupuri îi țin pe timpul votului și ar susține moțiunea.
Prima întrebare este: de ce ar face-o? Pentru o viitoare legislatură șiar pierde locul pe listele PSD, și e greu de crezut că ei se vor regăsi pe locuri eligibile la PNL, USR sau ProRomânia. La procentajele acestor partide, locurile par a fi ocupate, cu mici excepții.
Nici promisiunea participării la o nouă guvernare nu poate rupe bucăți considerabile din cele două partide, pentru că eventuala nouă guvernare va fi fie un conglomerat ciudat, format din PNL, USR, ProRomânia, minorități, fugari independenți, fie o soluție tehnocrată, cu miniștri aleși de Iohannis sau oamenii săi de încredere.
Pe lângă lipsa directă a interesului dizidenților din PSD sau ALDE pentru a schimba Guvernul, în ultimele zile au fost făcute câteva gesturi care măresc și mai mult prăpastia dintre partidele din Opoziție și „puciști”. Unul dintre cele mai bizare gesturi – în condițiile în care se presupune că alergi după fiecare potențial vot – este războiul declanșat de câteva zile de PNL și USR cu Gabriela Firea.
Este vorba, normal, de atacarea în instanță a firmelor înființate de Primăria Capitalei și apoi de cererea de dizolvare a lor. Fără îndoială, de luni bune, de când Gabriela Firea este prinsă în lupte politice, asta este cea mai grea lovitură primită.
Faptul că în urma deciziei sale de a organiza aceste firme ar putea rămâne mii de oameni pe drumuri și ar fi blocate segmente vitale din activitatea unui oraș de dimensiunile Bucureștiului o pune într-o postură teribilă. Culmea este că lovitura nu i-a venit de la pesediștii lui Dragnea ci de la liberali.
Asta în condițiile în care Firea este singura dintre puciști care și-a dovedit puterea în Parlament. Parlamentarii de București și de Ilfov sunt singurii care au plecat din PSD, au declarat public faptul că ar susține o moțiune.
În noile condiții, această mini-armată fidelă cuplului Gabriela Firea – Florentin Pandele ar mai susține un demers al PNL și USR? Evident că nu. La acest gest flagrant, care trădează că „asociații” politici ai lui Iohannis nu vor cu adevărat să pună umărul la instaurarea „noului meu Guvern”, se adaugă multe altele, mai mici, cum ar fi absența unui dialog real cu UDMR.
PS - Se pare că și ceilalți „Puciști” se îndepărtează de proiectele prezidențiale și se feresc să-și vadă numele asociate cu oamenii acestuia. Cea mai recentă probă este demisia lui Paul Stănescu.