Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că premierul olandez, Mark Rutte, vine în România în cadrul unei vizite a experților UE pentru a verifica pregătirea tehnică a țării noastre în vederea întrării în Schengen.
Președintele Iohannis a explicat că îndeplinim toate detaliile tehnice pentru intrarea în Schengen. Șeful statului a mai spus, joi, întrebat dacă România ar putea adera la Schengen în viitorul apropiat, că „există șanse”.
„Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staționate în Cincu”, a răspuns șeful statului unei întrebări pe această temă. Olanda este principalul stat care se opune intrării României în Schengen, a scris RomâniaTV.
Iohannis: Schengen este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite
„Schengen este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la granițe, controlul migrației ș.a.m.d. Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. Între timp, suntem efectiv parte într-o serie de programe și proceduri aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine acolo. Toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulația liberă a persoanelor și cred că este important acest lucru și pentru români, să se considere și ei europeni cu drepturi depline.
Sunt convins că securitatea Europei și controlul asupra mișcărilor persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătățit dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în Spațiul Schengen. Condițiile tehnice le îndeplinim, dar acum în aceste zile am oferit posibilitatea unui corp de experți să vină să le mai verifice încă o dată, ca să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă”, a mai precizat Iohannis.
Lucian Bode, a declarat, joi, că în data de 8 decembrie se va desfășura o ședință a Consiliului Justiției și Afacerilor Interne (JAI) al Uniunii Europene, unde speră ca România să fie acceptată în Schengen.
„Până atunci va exista un raport al unei echipe de experți UE privind managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali. Misiunea de evaluare a UE e compusă din experți din 15 state membre. Olanda nu a trimis nici un expert evaluator, deși orice stat membru Schengen putea trimite propriii experți. Primele concluzii ale experților sper să fie prezentate la Consiliul JAI de săptămâna viitoare de la Luxemburg”, a declarat ministrul de Interne.