Dezvăluirile din Evenimentul zilei au dus, în cele din urmă, la constituirea unui dosar la Parchetul General despre alegerile prezidenţiale din 2009, dar mai sunt multe răspunsuri de dat despre acţiunile Binomului SRI-DNA
Dan Andronic publica, pe 6 martie, editorialul „Alianţa Dragnea- Coldea-Kovesi, marcată de o iubire imposibilă!” în care relua informaţia, pe care cu câteva zile înainte o postase pe Facebook, că fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, devenise noul consilier al lui Liviu Dragnea: „Spusă de un ziarist, cu aer misterios, un gând ghiduş m-a determinat să o fac publică. (…) În primul rând ştiam că Liviu Dragnea şi Florian Coldea au legături vechi, de pe vremea când George Maior conducea SRI. (…) În al doilea rând, aflasem că Dragnea şi Coldea jucau, în ultima vreme, tenis. Luau şi masa împreună. Ceea ce dădea bârfei o bază credibilă pentru că asta făcea şi Victor Ponta cu şefii SRI acum câţiva ani. Pe vremea aia, când Ponta era prim-ministru, se juca la dublu, perechile fiind formate din Gabriel Oprea, Florian Coldea, Victor Ponta, George Maior. Din când în când mai apăreau pe acolo Liviu Dragnea şi Vasile Dîncu, aşa că era un soi de team-building la nivel înalt (…) De exemplu, acolo, pe terenul de tenis s-au făcut primele discuţii despre numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA”.
Chermezele SRI
Câteva zile mai târziu, pe 10 martie, Evenimentul zilei publica primul episod din serialul „Noi suntem Statul!” cu titlul de etapă „Chermezele SRI la nivel înalt, locul în care stăteau la masă judecători ICCJ, procurori DNA, oameni politici şi puneau ţara la cale”. Dan Andonic a povestit de unde i-a venit ideea serialului: „Citiţi o întâmplare adevărată: Un înalt demnitar îşi organizează ziua de naştere. Este invitat şi Preşedintele României, care participă la petrecerea în format restrâns. Erau la aceeaşi masă directori de servicii de informaţii, judecători cu rang înalt, procurori şefi, oameni politici, nu mulţi, 10-12 persoane. Aşteptat la intrare, Preşedintele este condus la masă, iar acolo i se spune, pe un ton tăios: Domnule Preşedinte, la această masă stă tot Statul! Noi vă garantăm al doilea mandat! Operaţiunea «Noi suntem Statul!» a început prin închegarea unor relaţii de prietenie. Tenisul era doar una din modalităţile prin care se socializa”.
Întrebare: Care a fost reacţia preşedintelui Băsescu?
Celebre cupluri de taină
„În unele perioade de timp, chiar săptămânal, se organizau partide de „dublu” la care participau: George Maior, directorul SRI; Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI; Victor Ponta - prim-ministru; Gabriel Oprea, într-o perioadă ministru al Apărării şi de Interne; Liviu Dragnea, vicepremier; Vasile Dîncu - sociolog şi unul din prietenii apropiaţi al lui George Maior şi Florian Coldea. Gravitau în jurul acestei adunări: Horia Georgescu, directorul Agenţiei Naţionale de Integritate, Eugen Bejinariu, deputat PSD, şi cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă: Sebastian Ghiţă”. În continuare, Dan Andronic a venit cu precizarea că locaţia preferată a lui Florian Coldea pentru partidele de tenis cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea era o vilă a SRI de pe Aleea Privighetorilor denumită, codificat, T14. La T14 era văzută foarte des şi Laura Codruţa Kovesi. „Aici aveau loc discuţiile cele mai se n s i b i l e , după partidă având loc, de fiecare dată, o masă de „refacere” la care se aşezau toţi. Şi puneau ţara la cale (…) La Ştrandul Generalilor s-au purtat primele discuţii despre aducerea Laurei Codruţa Kovesi de la Bruxelles în fruntea DNA, aici s-a discutat despre implicarea SRI în activitatea Direcţiei Anti-Fraudă din cadrul ANAF, despre transferul bazei de la Olăneşti sub autoritatea SRI. Ulterior, aceste discuţii au fost materializate prin hotărâri ale guvernului condus de Victor Ponta”. „Ziua de naştere a lui Florian Coldea din 2013 şi 2014, a fost sărbătorită în luna septembrie, fostul prim-adjunct SRI fiind născut în data de 21 ale lunii. Invitaţi toţi numai unul şi unul şi o să-i redau pe cei mai interesanţi”. A urmat o lungă listă cu persoane aflate în funcţii foarte înalte din SRI, justiţie, politică, administraţie.
Întrebări:
- Care erau argumentele prin care era convins premierul Ponta să pună în aplicare deciziile Binomului?
- În ce măsură era normală o asemenea alăturare de ofiţeri SRI, politicieni, judecători, procurori?
- Cât ştia Traian Băsescu din ceea ce se discuta acolo?
- Singura persoană, din cele enumerate, care a avut o reacţie după apariţia dezvăluirilor a fost Horia Georgescu. De ce ceilalţi participanţi au tăcut?
Mângâiată pe ghips de un „penal”
Pe 13 martie a apărut episodul II cu titlul „Partidele de tenis la nivel înalt, un amestec între politicieni, afacerişti şi ofiţeri de informaţii”: Victor Ponta şi Liviu Dragnea jucau tenis în fiecare marţi şi joi la baza lui Pescariu. Uneori, joia de obicei, începeau mai devreme, ca să ajungă la T14 sau la Ştrandul Generalilor. Acolo jucau tenis cu George Maior, Gabriel Oprea, Vasile Dîncu şi Florian Coldea. „Un episod cinematografic. Ziua lui Coldea. K2. Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, avea mâna în ghips. Canapeaua din stânga, cum treci de holul de intrare, în sala principală. Acolo au stat câteva zeci de minute Liviu Dragnea şi şefa DNA. Din când în când el îi atingea ghipsul. Ne mutăm în sala principală. Acolo se afla şi Sebastian Ghiţă. Tocmai dăduse un interviu la EVZ. Kovesi, ghiduşă sau supărată, îl ameninţă pe deputatul PSD cu mâna în ghips”. Întâmplarea este din 2014 când, deja, Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă erau trimişi în judecată.
Întrebare: Cum se împăca această alăturare de persoane, aparent incompatibile, cu statutul asumat de Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, de persoană care nu se întâlneşte cu „penalii”?
Toader, legături periculoase
Despre legătura dintre Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi generalul SRI Dumitru Dumbravă, creatorul „câmpului tactic din Justiţie” şi cum a scăpat Kovesi de revocare din fruntea DNA s-a scris în episodul VII. „Comisia de îndrumare a doctoratului Laurei Codruţa Kovesi a fost formată din Viorel Paşca (coordonatorul Şcolii Doctorale din Timişoara), prof. dr. Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei, prof. univ. Ovidiu Predescu şi prof. Motica de la Timişoara (...) Un amănunt necunoscut din biografia implicată este că actualul ministru al Justiţiei i-a fost profesor în facultate generalului SRI Dumitru Dumbravă, creatorul „câmpului tactic în Justiţie”.
Întrebare: Numirea lui Tudorel Toader în fruntea Ministerului Justiţiei are legătură cu relaţiile pe care le avea cu Kovesi şi Dumbravă?
Dragnea întrezăreşte şansa
Al treilea episod a avut titlul „Cum a devenit Liviu Dragnea mai important decât Victor Ponta pentru Binom” „Cum a fost convins Victor Ponta să negocieze cu Traian Băsescu? Aşa cum a recunoscut, Traian Băsescu transmisese liderilor USL un mesaj clar: Dacă semnaţi Pactul de Coabitare accept varianta de primministru propusă de USL, dacă nu, voi recunoaşte rezultatul alegerilor şi voi face o propunere de premier care să fie din partea acestei alianţe. Cine era acel nume care l-a făcut pe Victor Ponta să semneze Pactul? Liviu Dragnea… Atunci a devenit Liviu Dragnea un om politic mai important decât Victor Ponta. Pentru Binom”. În episodul IV, „Secretul Pactului de coabitare Băsescu – Ponta”, Dan Andronic a precizat: „Toate aceste lucruri se întâmplau cu ştiinţa lui Liviu Dragnea, care atunci, în 2012, a întrezărit pentru prima dată posibilitatea de a deveni primministru al României. Trebuia doar ca Victor Ponta să refuze semnarea Pactului de Coabitare.
Întrebare: l Cine l-a manevrat pe Liviu Dragnea? Ce rol a avut SRI?
Episodul V a cuprins mărturia lui Valer Marian, vechi membru PSD, despre cum povestea Liviu Dragnea, în 2013, că Laura Kovesi va fi numită şefă la DNA pentru că era foarte supărată pe Traian Băsescu: „Despre partidele de tenis ale membrilor grupului am aflat în primăvara anului 2012, când unul dintre cei mai importanţi membri m-a avertizat că Victor Ponta i-a spus la o partidă de tenis jucată cu George Maior şi Florian Coldea că o să mă schimbe din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Satu Mare a PSD (…) Nu am găsit altă explicaţie decât că a fost influenţat de Maior şi Coldea pentru unele declaraţii critice la adresa şefilor SRI şi a procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi (…) Liviu Dragnea mi-a precizat că Laura Codruţa Kovesi s-a schimbat, întrucât, la o discuţie pe care au avut-o cu aceasta, a afirmat că dacă va fi susţinută să ocupe funÎn ce măsură aveau dreptul să se implice într-un proces electoral cei prezenţi? l Ce căuta în acea noapte Laura Codruţa Kovesi, procuror general al Românieicţia de procuror şef al DNA, va începe anchetarea lui Băsescu, pe care este foarte supărată”.
Întrebări: l Şefii SRI stabileau ierarhiile din PSD? l Kovesi comanda anchetarea celor care o supărau?
Îngroparea Dosarului Revoluţiei
Legătura între Ion Iliescu, ziua de naştere a lui Dan Nica, prezenţa Laurei Codruţa Kovesi şi îngroparea Dosarului Revoluţiei” a fost titlul episodului VI. „Într-una din vilele de protocol din b-dul Mircea Eliade, fostul Primăverii, în iulie 2009 avea loc petrecerea dată de un vice primministru în guvernul Boc 1, era ziua de naştere a proaspătului ministru de Interne Dan Nica, iar invitaţi la acest eveniment privat erau numai vârfurile Statului. George Maior şi Laura Codruţa Kovesi - invitaţi de onoare la ziua lui Dan Nica (…) Unul din participanţi ne-a relatat următoarea întâmplare: „Eram într-un grup de oameni care se învârteau în jurul lui Maior şi Kovesi. La un moment dat, am auzit-o pe Kovesi spunând: Dar soluţia pe care am dat-o nu v-a plăcut? Era un răspuns la un reproş, făcut în glumă, de Ilie Sârbu, dacă- mi aduc bine aminte, care- i spunea lui Kovesi că prea execută ordinele lui Băsescu. Despre ce soluţie era vorba? NUP-ul dat lui Ion Iliescu în Dosarul Revoluţiei”.
Întrebare: l A fost ilegală soluţia de neîncepere a urmăririi penale? Se va sesiza Parchetul General?
Noaptea cu Binomul
În episodul X, Dan Andronic a povestit cum a petrecut noaptea de după turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009 cu Kovesi şi Coldea. În noaptea de 6-7 decembrie 2009, Dan Andronic este invitat la Gabriel Oprea acasă: „În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Îi ascultam cum discutau de alegeri, de ceea ce fac cei de la PSD, cum se pregătesc să conteste alegerile, ce voturi au mai venit din străinătate, era o veritabilă celulă de criză.(…) La un moment dat, după vreo două ore, m-am ridicat şi am plecat, voiam cumva să pun capăt momentului, mai ales că mă apăsa tot ceea ce auzeam acolo”.
Întrebări: l În ce măsură aveau dreptul să se implice într-un proces electoral cei prezenţi? l Ce căuta în acea noapte Laura Codruţa Kovesi, procuror general al României, în casa lui Gabriel Oprea?
Confl ictul dintre Daniel Morar şi SRI
Episodul VIII a fost despre „Cum a apărut Binomul SRI-DNA. De ce erau nervoşi cei de la SRI pe Daniel Morar şi o preferau pe Laura Codruţa Kovesi”. „Potrivit unor surse din SRI, Daniel Morar avea o părere proastă despre modul în care i se transmiteau informări de la SRI, se pare că verificase câteva din ele şi văzuse că sunt manipulări ale informaţiilor. Ca urmare a conflictului SRI - Daniel Morar, la Palatul Cotroceni a avut loc o întâlnire în prezenţa preşedintelui României Traian Băsescu în care Morar, Maior, Coldea s-au confruntat destul de dur. Din acel moment a început o stare de animozitate accentuată între aceştia”
Întrebare: l Daniel Morar a fost trecut pe linie moartă, la Curtea Constituţională, deşi se pusese problema numirii ca procuror general, pentru că nu răspundea comenzilor venite de la SRI?
Îndepărtarea procurorului DNA
„Cinci generali SRI, în frunte cu Florian Coldea, vizaţi de o anchetă a DNA, au fost scăpaţi de Kovesi”, s-a intitulat episodul IX. „Fostul ofiţer al Serviciului Român de Informaţii, Adrian Radu, relatează momentul de cotitură din vara anului 2014, atunci când procurorul militar Vasile Doană, cel care devenise spaima generalilor şi coloneilor corupţi din sistem, a fost îndepărtat de Laura Codruţa Kovesi de la Secţia Parchetelor Militare a DNA.Ce nu se ştia până acum, susţine Adrian Radu, este faptul că magistratul Vasile Doană îl avea în vizor pe generalul Florian Coldea, fostul primadjunct al directorului SRI de atunci, George Maior. Aşa cum ne-a relatat Adrian Radu, pe lista lui Vasile Doană se aflau vreo cinci generali, în frunte cu Coldea, cinci colonei, un maior şi doi căpitani, toţi din SRI”.
Întrebare: l Florian Coldea a făcut presiuni asupra DNA, iar Kovesi s-a conformat, pentru mazilirea unui procuror care intrase în măruntaiele SRI?
Anihilarea lui Cătălin Voicu
Episodul XI a fost despre cum l-a anihilat Binomul pe senatorul PSD Cătălin Voicu, care a încercat să blocheze alegerea lui Traian Băsescu în 2009 „Pe data de 11 decembrie 2009, senatorul PSD Cătălin Voicu este prins ca într- o veritabilă ambuscadă, organizată de DNA, şi dus la sediul instituţiei unde primeşte interdicţia de a lua legătura cu mai multe persoane, inclusiv cu cei care puteau „rezolva” contestaţiile depuse la Curtea de Apel Bucureşti.(…) CCR, în şedinţa din data de 14 decembrie 2009, cu unanimitate de voturi, a respins cererea de anulare a alegerilor desfăşurate în turul doi de scrutin la data de 6 decembrie 2009 pentru funcţia de preşedinte al României, formulată de Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator”. Iar în episodul XII subiectul a fost „Sebastian Ghiţă, omul de legătură în noaptea alegerilor din 2009” „Cel care a dat informaţia privind acţiunile PSD a fost Sebastian Ghiţă. Se ştie cât de apropiat era acesta de Victor Ponta, dar şi de oficiali din SRI! La momentul 2009, acesta era deja extrem de apropiat de prim-adjunctul SRI Florian Coldea”.
Întrebare: l A fost reţinerea lui Cătălin Voicu un act de poliţie politică menit să securizeze victoria în alegeri a lui Traian Băsescu?