Valentin Jucan, membru CNA, a vorbit atât despre votul politic sau puterea amenzilor, cât și despre lucrurile aberante ce se petrec în Consiliul Național al Audiovizualului.
Valentin Jucan a devenit membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului în februarie 2012. Absolvent al Academiei de Muzică, dar şi al Facultăţii de Drept din Cluj, la 33 de ani, Jucan este cel mai tânăr judecător al derapajelor din mass-media. Asta nu l-a împiedicat să fie şi unul dintre cei mai incisivi. În februarie, el a protestat după ce majoritatea Consiliului a respins propunerea de reducere a unei sancţiuni a B1, de la 70.000 de lei la somaţie publică. A expus o placă cu mesajul „Presa liberă” încătuşată de către opt membri CNA. Membrul CNA a luat poziţie şi în cazul TVR şi a cerut demisia lui Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române, dacă a constatat că doar ştergerea datoriilor şi intrarea în insolvenţă ar mai putea salva televiziunea.
Într-un interviu pentru EVZ, clujeanul a vorbit despre ceea ce se întâmplă în şedinţele Consiliului, cum s-a transformat instituţia sub conducerea noului preşedinte al CNA, Laura Georgescu, dar şi despre ce şanse sunt ca membrii Consiliului să se ocupe mai puţin de interesele politice şi mai mult de aplicarea legilor.
Valentin Jucan a vorbit şi despre membrii CNA pe care i-a admirat. „Să vă dau un exemplu, Dan Grigore. Îl cunosc. Eu provin dintr-o familie de muzicieni. Am cunoscut fața maestrului Dan Grigore ca membru CNA, în momentul în care am venit în acest Consiliu. Poate cineva să spună că maestrul Dan Grigore este un personaj vândut politic? Maestrul a fost întradevăr propus de liberali, dar a pus o limită între lucrurile în care credea, având o orientare liberală și cele care se desfășurau în fiecare zi în Consiliu și pe care nu le-a tolerat în această formă”.
Evenimentul zilei: După ruperea USL s-a schimbat ceva la CNA? Valentin Jucan: Cei care au venit acum la CNA n-au înțeles că dincolo de interesele pe care trebuie să le protejeze, trebuie să existe o minimă colaborare și un minim bun-simț între noi și față de radio-difuzori. La CNA este o luptă de gherilă. Eu cel puțin așa mă simt, ca în tranșee. Trebuie să anticipez fiecare pas, ce propuneri ar putea să facă colegul meu, ce combinații la vot... Aici suntem în stare să ne dăm în cap pe culoare...
Au fost și violențe? Aproape. Nu noi între noi, ci față de personal. Angajații acestei instituții sunt te rori zați. Se fac fișe, foițe, fel de fel de proceduri. Toate sunt făcute în așa fel încât să controleze și să restricționeze accesul membrilor CNA la date din instituție.
Cine a conceput asta? Președintele instituției. De curând, am găsit pe birou o fișă, semnată de directorul Direcției Secretariatului General, pentru că preşedintele nu are curajul să-și asume anumite decizii, în care ni se spune că, dacă dorim să avem acces la o informație din cadrul instituției, trebuie să completăm o fișă. În fişă trebuie să spui „De ce?”, „În ce scop îți trebuie informația?” „Pentru cât timp ai nevoie de acel document?” şi „Dacă faci copii după acel document?”
Despre ce documente este vorba? De exemplu, săptămâna trecută, în urma unor discuții, am fost curios să aflu care este lista cu cabliștii și care sunt, în ordine, cei mai mari. A trebuit să fac cerere scrisă și să spun dacă folosesc această informație în mod public.
Este legal? Președintele Consiliului se prevalează de un ordin al ministrului de Finanțe, parcă, nu ne-a explicat niciodată cu claritate, în care se arată că șeful instituției poate să impună niște reguli. Președintele Consiliului nu înțelege însă că CNA nu este un minister. Dânsa nu este ministrul, iar noi, ceilalți 10, nu suntem niște secretari de stat care se duc pe la seminarii. CNA este un for colegial. Prin lege și prin regulament toate ar trebui să se realizeze prin consens și să conducem instituția împreună. Și aici este vorba inclusiv de reguli care țin de administrarea instituției, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată.
„E macabru ce se întâmplă acum la TVR”
Evenimentul zilei: Pentru prima dată în Consiliul de Administrație al TVR nu au intrat și reprezentanții salariaților. Ce înseamnă asta pentru TVR? Valentin Jucan: Eu vorbesc de pericolul în care se află TVR de anul trecut. Dar unii analiști, de exemplu o persoană cu un nume important între analiștii pieței media, consideră că trebuie să scăpăm de TVR. Mi-a trimis asta în scris pe email. Înțeleg că lumea este sătulă de gaura neagră numită TVR, dar nu asta este soluția. Adică o desființăm și „La revedere!”. De anul trecut am spus că Legea insolvenței vizează TVR. Am o întrebare la care ar putea să răspundă specialiștii în Legea insolvenței: Având în vedere că TVR a fost în reorganizare anul trecut și ținând cont că în Legea insolvenței este stipulat faptul că dacă o societate care a beneficiat în ultimii cinci ani de o perioadă de reorganizare, TVR poate să intre în insolvență sau direct în faliment? Dacă nu, nu mai suntem în situația de insolvență, ci chiar de faliment.
În ceea ce privește Consiliul de Administrație (CA)... Revenind la întrebare: E cel mai mizerabil atac la adresa TVR de la Revoluție încoace. Faptul că reprezentanții salariaților nu mai sunt în CA nu este decât o slăbire a CA, ceea ce înseamnă că membrii Consiliului pot fi mult mai ușor manipulați. Faptul că TVR va intra în insolvență va duce CA la dizolvare. Va veni un judecător sindic și... Vă dați seama ce înseamnă asta din punct de vedere al independenței TVR? Un judecător care va tăia și va spânzura și care va conduce de fapt TVR. Tot patrimoniul televiziunii publice se va face praf și parcă văd că vom auzi despre scandaluri de genul că o parte s-a dus către firmele lui Dan Voiculescu, o parte către firmele lui Sebastian Ghiță sau mai știu eu cui. E macabru ce se întâmplă acum la TVR. Asta în condițiile în care TVR este o instituție strategică din punct de vedere național. Este postul public de televiziune. Mă doare să văd că Stelian Tănase și actualul guvern fac ce dorec cu această televiziune în prag de campanie electorală pentru europarlamentare și pentru prezidențiale.
Indiferent de amenzile primite, Antena 3 continuă să jignească și să denigreze. Există pârghii să fie opriți? Bineînțeles că există: respectarea legii. Și respectarea legii se va asigura atunci când majoritatea membrilor CNA se va hotărî să se descătușeze de influența politică. Asta înseamnă niște amenzi foarte mari. Să nu uităm că, Antena 3 este cel mai amendat post... înseamnă că ei dispun de banii aceștia și puțin îi interesează. Hai să ridicăm nivelul amenzilor, dacă nu se opresc. Sunt însă total împotriva teoriilor de genul „Haideți să închidem Antena 3!”. Nu, nu trebuie să închidem niciun trust de presă în România. Oricare dintre posturile TV care folosește un astfel de limbaj trebuie să primească amenzi atât de mari de la CNA încât să se oprească. Asta este soluția.
„Dan Grigore a fost forțat să demisioneze”
Credeți că CNA va scăpa de votul politic? Indiferent că se votează 8 la 3 sau 6 la 5, întotdeauna va fi o majoritate care va dicta politic. Și în perioada Guvernului Boc era aceeași majoritate: PSD, PNL. Nimeni nu va putea vreodată să spună că PDL a făcut legea la CNA. Să nu uităm că UDMR a votat întotdeauna alături de PSD și PNL. Maestrul Dan Grigore, numit de Guvern, din partea PNL, din cauza presiunilor a fost forțat să demisioneze. Dan Grigore nu suferă de servilism, judecă cu mintea limpede și nu se lasă influențat. În momentul în care a fost supus presiunilor din partea PNL a spus „Stop!”. Și și-a dat demisia. Previziunea mea este una sumbră. CNA în forma actuală niciodată nu-și va urmări menirea cu corectitudine. Întotdeauna va urmări prin oamenii penibil de politizați să ofere protecție anumitori jucători din audiovizual.
Ce buget are CNA? Este un buget mai mic decât pentru o comună. Fondurile pe care le avem sunt folosite numai pentru salarii. În condițiile în care nimeni nu înțelege ce este CNA. Cei de la Ministerul Finanțelor, de exemplu, nu înțeleg pentru ce are nevoie Consiliul de investiții în aparatură. Ei cred că acea aparatură va fi folosită pentru a înregistra și a monitoriza totul, în sensul unei urmăriri. De fapt, vorbim de inspectori care trebuie să aibă computere capabile să înmagazineze fragmente pe care radiodifuzorii le transmit. Avem inspectori doar din două în două județe şi au salarii foarte mici. Cu tot cu membrii Consiliului, în CNA lucrează în jur de 300 de persoane.