Candidatul PMP la Parlamentul European, Siegfried Mureșan, crede că socialiștii vor pierde alegerile, iar PPE va desemna președintele Comisiei Europene.
Siegfried Mureșan susține că PMP dorește o campanie electorală în care să arate cetățenilor români ce poate face Uniunea Europeană pentru ei. „Poți să studiezi unde vrei, poți să muncești unde vrei, să călătorești unde vrei”, a arătat Mureșan.
- Evenimentul zilei: Cum vi se pare că a decurs intervenția premierului Ponta în cazul inundațiilor din Teleorman?
- Părerea mea este că orice șef de stat, premier, are de făcut trei lucruri: prioritatea sa trebuie să fie să salveze vieți. Al doilea lucru: să îmbunătățească situația celor afectați. Al treilea obiectiv, să facă astfel ca așa ceva să nu se mai repete. Sigur, catastrofa naturală nu o poți preveni, dar poți minimiza efectele. Iar Ponta mi se pare că nu a făcut nici unul din aceste lucruri.
- A reacționat târziu?
- Trebuia să vină cât de devreme cât știa că poate să facă ceva pentru oameni, să-i ajute. Or, el nu a făcut nimic. La salvarea de vieți omenești nu a contribuit nici acum, nici la accidentul aviatic din Apuseni. Nu mi se pare că, prin ceea ce a făcut, a dus la ameliorarea situației oamenilor.
- Cum vedeți faptul că i s-a adresat unui ministru cu apelativul „fă”?
- Inadecvat pentru un primministru al unei țări europene. În orice circumstanță, inacceptabil.
- Cum vi se pare campania electorală din România, după atât de mult timp petrecut în Germania și Belgia?
- Cred că va fi o campanie diferită față de trecut, nu doar în România, ci și în alte țări europene. Temele europene au fost una din marile preocupări din ultimii cinci ani, în zona euro. Criza i-a preocupat, și în România criza sigur că ne-a afectat. Ne afectează exporturile, cum privesc investitorii Europa. Asta e important să spunem oamenilor că, dinspre Europa vin răspunsuri și la îngrijorări specifice ale noastre. Pentru noi este important dacă funcționează instituțiile statului, dacă nu derapează.
- Suntem interesați de temele europene?
- Văd tot mai mulți oameni care spun că Europa înseamnă că poți să studiezi unde vrei, poți să muncești unde vrei, să călătorești unde vrei. Adevărul este că UE ne dă atâția bani cât nu ne-a mai dat nimeni niciodată. Este o oportunitate unică. Eu când spun „Europa” nu spun în primul rând „bani, fonduri”, dar e clar că acesta este unul din avantaje. Dacă oamenii înțeleg ce poate face Europa pentru ei, atunci îi interesează.
- Ce părere aveți despre disputa dintre ministrul român al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, și cel suedez, Birgitta Ohlsson?
- Ați văzut reacția celor trei comisari europeni, Viviane Reding, Johannes Hahn și Laszlo Andor: există fonduri pentru integrarea romilor. Lucrul cel mai frapant pe care l-au spus cei trei comisari este că România încă nu a venit cu un plan cum să cheltuiască fondurile pentru următorii șapte ani. Felul în care comisarii au prezentat problema a fost pozitiv, politicos.
- De fapt a fost o critică...
- În Comisia Europeană noi avem întotdeauna un partener, dacă vrem să lucrăm cu ei, un dușman dacă vrem să lucrăm împotriva. E decizia fiecărui om politic român. Dacă văd în Comisia Europeană un dușman, trebuie să o ocolească. Dacă vezi un partener, te poate ajuta și când ești de nota 4. Comisia spune foarte clar: suntem dispuși să lucrăm cu voi ca să îmbunătățim situația romilor, dar trebuie să vă făceți și voi datoria.
- Ce părere aveți despre listele partidelor la PE?
- Pentru mine, listele PSD și PNL sunt de nevotat. Nepotismul există, nu cred că sunt oameni politici ai viitorului. La PMP, pe primele trei locuri sunt: Cristian Preda, actual europarlamentar, eu, care sunt consilierul politic principal pe afaceri economice al PPE, am lucrat în Parlamentul European și în Parlamentul Germaniei la Berlin și, Teodor Baconschi, fost ministru al Afacerilor Externe. Dacă votați PMP asta primiți: oameni politici care se vor apuca de treabă.
„Este timpul ca România să adere la Schengen”
- Care sunt șansele României de a adera la Schengen în acest an?
- Este timpul ca lucrul acesta să se întâmple. Politicieni din alte state au avut rețineri după 2012, după semnele de întrebare privind statul de drept din România, dar concluzia este că instituțiile funcționează: Justiția, DNA, ANI. Partenerii noștri europeni trebuie să aibă încredere că instituțiile funcționează. Întrebarea este: reușesc politicienii să afecteze capacitatea instituțiilor de a funcționa? Până acum, cred că nu. Este ireversibil acest drum al instituțiilor spre buna funcționare? Nu cred că este ireversibil. Nu mai vreau ca România să fie ținută în urmă din cauza unor politicieni iresponsabili.
- Ne ajută situația din Ucraina?
- Cred că situația din Ucraina va duce la schimbări de paradigmă. Dar UE nu-și va asuma riscuri noi și incomensurabile în acest proces de deschidere. Noi suntem de partea corectă a istoriei. Suntem în NATO, suntem în UE, sunt rele care categoric nu ni se mai pot întâmpla.
Întrebarea este ce se întâmplă cu statele care sunt dincolo de frontiera UE, cum putem să le ajutăm. Cred că UE înțelege că trebuie să își asume un rol puternic, diferit de ce a făcut în trecut, dar nu cred că își va asuma acum riscuri incomensurabile.
Depășirea crizei economice poartă semnătura PPE. În ultimii 5 ani am avut președintele Comisiei Europene, președintele P a r l a m e n t u - lui European, prim-miniștri. Mulți percep că și Merkel a avut un rol definitoriu în depășirea crizei economice. Merkel mereu a spus că e nevoie de solidaritate și că niciun stat european aflat în dificultate nu a fost lăsat singur.
Toate statele europene au fost ajutate: Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania, Cipru, toate, pe rând. Prioritatea este să vedem cum putem asigura un viitor mai bun pentru oamenii din Ucraina. Țara este într-o stare economică proastă, are nevoie de sprijin internațional. FMI este parte a acestei soluții. Trebuie să existe un acord la care FMI participă categoric și pentru a avea componenta nordamericană. Noi, europenii, nu vrem să fim lăsați singuri cu toate grijile economice și cu facturile economice din Ucraina.
În Ucraina, noi vom contribui financiar mult mai mult ca SUA. La nivelul UE vom contribui cu miliarde de euro, iar la nivelul Statelor Unite, sute de milioane de euro spre un miliard.
„Cioloș a fost un comisar bun pentru România și Europa”
- Cine ar trebui să fie viitorul comisar român?
- Este important cine va fi președintele Comisiei. La începutul anului, PPE și socialiștii erau la același nivel. În ultimele trei săptămâni, trendul este evident: nu mai este nici un sondaj care să dea socialiștii în față. Fiecare vot contează, dar cred că la nivel european popularii vor câștiga. Implicit, candidatul nostru, Jean Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului, va fi președintele Comisiei. Dacă România va desemna un politician unilateral de stânga, cred că va avea un rol minimal în viitoarea Comisie. Candidatul pe care România îl va nominaliza trebuie acceptat de președintele Comisiei. Juncker a spus că nu va accepta orice desemnări.
- Avem șanse să ne menținem portofoliul agriculturii?
- Cred că nu este ușor într-o Uniune cu 28 de state membru ca același portofoliu să fie acordat aceluiași stat două mandate la rând. Agricultura a mai fost alocată Austriei acum 15 ani, într-o UE cu 15 state membre, aceluiași comisar, de două ori la rând. Cioloș a fost un comisar bun pentru România și Europa.
Nu văd altul mai bun, cred că renominalizarea lui ar fi o alegere bună. Prima dată am primit agricultura și datorită expertizei lui în acest domeniu. Întrebarea este ce vor nominaliza alte state. Este dificil ca un portofoliu atât de important să fie alocat României două mandate la rând, dar nu e exclus.