Integrarea Transnistriei va fi un proces lung - ministrul Reintegrării

Transnistria. Sursa foto. Wikipedia

Integrarea Transnistriei și a locuitorilor săi va fi un proces lung, consideră ministrul Reintegrării din Republica Moldova, Oleg Serebrian.

Integrarea Transnistriei nu vizează doar teritoriul, ci și populația acestuia, iar în prezent, deși va fi un proces lung, există și semne pozitive, consideră viceprim-ministrul moldoveam Oleg Serebrian.

Cum vede Chișinăul integrarea Transnistriei

„Scopul nostru este reintegrarea nu numai a teritoriului regiunii transnistrene, ci și a locuitorilor acesteia”, a declarat la postul de televiziune Moldova 1, ministrul pentru Reintegrare, potrivit Infotag.

„Reintegrarea treptată este o tactică la care trebuie să aderăm... Există o mulțime de probleme care trebuie luate în considerare „cu capul rece”, inclusiv cele tehnice - problema prizonierilor, justiția, sistemul bancar, introducerea leu. Toate acestea vor dura timp”, a mai spus Serebrian.

Tactica autorităților moldovenești pentru Transnistria

Potrivit acestuia, autoritățile moldovenești au decis să adopte o abordare pas cu pas, începând cu economie.

„Prevederile DCFTA (Acordul de liber schimb profund și cuprinzător) nu au avut consecințe supranaturale, dar au contribuit totuși la „europenizarea” comerțului exterior al Pridnestroviei (Transnistriei - n. red.), din care 70% este acum cu UE”, a explicat Oleg Serebrian.

„Acest factor va juca în timp și din punct de vedere politic, dar nu ne putem aștepta la niciun efect politic imediat. Acest lucru necesită timp”, a adaăugat vicepremierul pentru Reintegrare.

„Sunt sigur că aceste întreprinderi (din regiune) care fac comerț cu UE vor schimba în curând aspectul politic (al regiunii) față de cel european. Este o chestiune de timp”, a mai spus el.

Integrarea Transnistriei va fi un succes

Viceprim-ministrul consideră că această abordare va fi una de succes. Oleg Serebrian a subliniat că Transnistria, care a avut o economie de facto autonomă timp de 30 de ani, trebuie să treacă acum în cadrul legal moldovenesc și să facă acest lucru „într-o manieră accelerată”.

Reamintim că vicepremierul Oleg Serebrian a avut, luni, o întrevedere cu noua ambasadoarea a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, E.S. Fern Horine. În cursul dialogului au fost puse în discuție prioritățile Chișinăului în domeniul reglementării zonei transnistrene, precum și evoluțiile din procesul de negocieri.