În ajunul Convenţiei Partidului Democrat de la Philadelphia, care va consemna lansarea candidatului prezidenţial Hillary Clinton, circa 20.000 de emailuri ale Partidului Democrat au fost date publicităţii, mailuri al căror conţinut a determinat anunţarea demisiei Preşedintei Comitetului Naţional Democrat, Debbie Wasserman Schultz, la încheierea Convenţiei.
Emailurile date publicităţii prezintă susţinerea de către Comitetul Naţional Democrat al doamnei Clinton în faţa contracandidatului său Bernie Sanders pentru care acest comitet căuta chiar elemente care să-l descalifice în cursă precum ateismul său şi cum ar fi putut fi utilizat acest aspect pentru a-l scoate din cursă, în condiţiile în care Sanders s-a încăpăţânat că candideze până în ultimul moment chiar dacă era evidentă înfrângerea sa.
Membrii Comitetului Naţional Democrat au sesizat o firmă de apărare cibernetică din Virginia, CrowdStrike Inc., în legătură cu penetrarea bazei de date a partidului şi a emailurilor luna trecută, şi i-au solicitat să investigheze această ingerinţă şi furtul aferent de date începând cu vara trecută. Rezultatul comunicat de Crowdstrike a fost că a găsit probe concrete provind implicarea în spargere a două grupuri de hakeri legate de instituţiile statului rus.
Afirmaţia cea mai clară aparţine însă şefului campaniei prezidenţiale a doamnei Hillary Clinton, Robby Mook, cel care a avut o intervenţie extinsă la CNN. El susţine că Rusia are un rol predominant în scurgerea de mailuri ale Partidului Democrat către public pentru a-l avantaja pe Donald Trump, susţinut de către Moscova la mandatul de Preşedinte al Statelor Unite.
Şeful de campanie a doamnei Clinton la Preşedinţia SUA a mai spus că crede că “actori statali ai Rusiei” au fost implicaţi în spargere şi în scăparea către public a mailurilor via Wikileaks şi că, prin conţinutul dezvăluit al unor mailuri nepublice, ţinând de comunicarea în interiorul conducerii Partidului Democrat, rivalul Republican al doamnei Clinton ar fi avantajat, motivul fiind poziţia anunţată de Trump privind dorinţa de a îmbunătăţi legăturile cu Moscova dacă va fi ales.
Robby Mook a mai spus CNN că nu crede că lansarea acestor mailuri pe piaţă, la 24 iulie, în ajunul debutului Convenţiei Democrate, este întâmplătoare, fiind destinată să tulbure sau să acopere momentul de vârf la lansării candidaturii democrate într-un scandal în interiorul partidului prin sublinierea mai întâi a inegalităţii de tratament faţă de diferiţii aspiranţi la nominalizarea de Preşedinte, în al doilea rând prin expunerea publică şi eliminarea unor reprezentanţi de vârf ai conducerii Partidului Democraţi precum doamna preşedintă Debbie Wasserman Schultz, obligată imediat să-şi anunţe demisia din funcţie, lăsând Partidul Democrat fără conducere în plină campanie prezidenţială.
Mook mai vorbeşte despre probe privind implicarea actorilor statali ruşi în spargere, dar şi despre evaluările experţilor privind motivele spargerii şi atacului la adresa democraţilor. În replică, reprezentanţii campaniei lui Trump au respins acuzaţiile lui Mook pe motiv că ar exista un interes de apropiere a relaţiilor cu Kremlinul a lui Donald Trump, odată ales la Casa Albă. Reprezentanţii republicani au numit “o glumă” aserţiunile şefului campaniei democrate. "Asta arată că Hillary Clinton va face şi va zice orice numai să câştige alegerile şi pentru ca să se ţină de putere", a declarat Jason Miller, unul dintre comunicatorii lui Trump, pentru Washington Post.
Cert este că acest incident nu a ajuns la nivelul candidaţilor prezidenţiali care nu au preluat subiectul, nici pentru a se disculpa, nici pentru a-şi ataca rivalul. Faptul că nici doamna Clinton, nici Donald Trump nu au abordat tema poate sugera că este vorba despre un subiect neclar sau cu probe greu de susţinut şi că tema nu este atât de relevantă pentru a presupune abordarea la nivelul candidatului. Însă dezbaterile dintre cei doi candidaţi vor arăta dacă tema revine sau va fi subiect în campanie, respectiv măsura în care implicarea Rusiei în campania prezidenţială americană aduce voturi unui candidat, victimă a acestor manevre, şi dezavantaj celuilalt. Pentru moment, doamne Clinton conduce confortabil în toate sondajele efectuate, de la 5% la peste 10%.