Instanța a constatat negru pe alb că Mălin Bot este un reclamant mincinos. Lovitură financiară uriașă: el nu va primi niciun leu despăgubire, în schimb va avea de plătit câteva mii de euro cheltuieli de judecată.
Decizia magistraților prin care acțiunea lui Mălin Bot împotriva conducerii EVZ este desființată e de demnă de a fi citită integral. Apărarea realizată de avocatul Alin Nedelcu a reușit să convingă instanța că Mălin Bot nu a fost lezat în nici un fel. Ba chiar dimpotrivă.
Mălin Bot, reclamant mincinos
În decizia devenită definitivă, magistrații analizează toate argumentele pseudo-jurnalistului și le destructurează rând pe rând.
O lovitură de imagine și financiară pentru Mălin Bot, pseudo-ziaristul care încasează mii de euro din surse anonime.
Pentru materiale în care doar el este cel alb și curat. Acum a cerut 250.000 de euro. S-a ales cu zero lei și va trebui să plătească câteva mii de euro, cheltuieli de judecată.
Primul lucru analizat de judecători a fost legat de afirmația lui Dan Andronic care a spus că Mălin Bot a mințit atunci când a sunat la 112 și a reclamat că dintr-un local ieșeau mai multe persoane.
Instanța a observat pe filmări că situația relatată de jurnalist era întocmai, drept urmare a constatat că Bot a mințit. Și și-a mințit „donatorii” naivi.
Toate argumentele din plângere, respinse
Legat afirmațiile cu privire la faptul că ar fi plătit de serviciile de informații românești, instanța spune că nici acest lucru nu reprezintă o denigrare. Mai ales că vine într-un context în care atât Dan Andronic, cât și Mirel Curea, explică faptul că localul se află între două ambasade.
Dacă lui Bot i s-a permis să filmeze zile la rând câte două ore, dar atunci când un angajat al restaurantului a vrut să îl filmeze a fost oprit de jandarmii de la ambasade. Cine poate beneficia de o asemnea protecție?
Instanța spune că cei doi jurnaliști au făcut judecăți de valoare, pe baza anumitor fapte, au avut un schimb de opinii, ceea ce nu poate fi incriminat potrivit jurisprudenței europene.
Cât privește acuzațiile lui Mălin Bot că Mirel Curea l-ar fi denigrat și că ar fi provocat oamenii să-l bată, instanța le respinge. Mai exact spune că nu se aduce atingere reputației reclamantului.
Mălin Bot, „șeful decerabraților”
Legat de cealaltă denigrare pe care Bot a reclamat-o tot din partea lui Mirel Curea, că ar fi plâns prin toaletele EVZ, instanța constată că a fost făcută în spirit de glumă și deci nu i-a fost atinsă imaginea lui Mălin Bot. O afirmație cu care nu puteți să nu fiți de acord.
Calificativele „Captiv ideologic” sau „Șeful decerabrațiilor” au rămas și ele în picioare, asta pentru că magistrații au constatat că afirmațiile sunt făcute într-o emisiune tip pamflet. Iar sancționarea ei ar însemna restrângerea dreptului la liberă exprimare.
Nici ideea că Bot ar avea legătură cu un „eșec al psihiatriei” nu este considerată de instanță un termen injurios, dar magistrații nu ignoră faptul că Mălin Bot s-a dus în fața casei jurnalistului Mirel Curea și a făcut un material cu termeni duri și zeflemitori împotriva jurnalistului EVZ.
„Față de toate aceste argumente prezentate, instanța apreciază că reținerea unei fapte ilicite în sarcina pârâților Andronic Dan-Cătălin și Curea Mirel ar genera o veritabilă încălcare a articolului 10 din Convenție, care nu este proporțională cu scopul urmărit de reclamant, motiv pentru care va respinge cererea formulată în contradictoriu cu acești pârâți ca neîntemeiată”.
Decizia instanței a rămas definitivă și nu a fost atacată de pseudo-ziaristul Mălin Bot. Și acest articol are elemente de pamflet.