Inspecția Judiciară nu renunță. Kovesi trebuie pedepsită pentru „lași” și „bârfitori”

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, sustine o conferinta de presa, februarie 2018.

Chiar dacă a devenit șeful Parchetului European, Kovesi este urmărită de trecut. Inspecția Judiciară cere în continuare ca fostă șefă a DNA să fie sancționată pentru derapajele pe care le-a avut când îndeplinea această funcție. Mai exact, deși s-a respins sancționarea ei disciplinară în primă instanță, inspecția a făcut recurs și astăzi ar trebui să se judece.

Inspectorii judiciari care au făcut acea acțiunea împotriva Laurei Kovesi, susțin că aceasta s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei (n.r.- DNA), generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate.

De asemenea, procurorul şef al DNA ar fi folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor. - art. 99 lit. c) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată, respectiv „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii” constând în aceea că prin intermediul unei corespondenţe electronice (email) a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv „laşi”, „bârfitori”, „infractori”, făcând cunoscut acestora faptul că „există deja un cerc de suspecţi” ,cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat.

Celebrul e-mail trimis de Kovesi către „infractori, lași și bârfitori”

Kovesi  a trimis un e-mail intern pe 20 iunie 2017, difuzat tuturor procurorilor din Secția a II-a, mesaj în care îi numea infractori, lași și bârfitori, pe cei care au dat înregistrarea la presă. De menționat este faptul că a fost distrus/șters din serverele DNA, iar aproape toți procurorii audiați au pretins la rândul lor că au șters e-mail-ul.

Dispozitivul acțiunii disciplinare cu încadrarea și descrierea succintă a abaterilor disciplinare:

(…)

“DISPUNEM

Admiterea în parte a sesizărilor din oficiu, a ministrului Jurstitiei și a petentilor Marin Nicolae, Moraru Iorga Mihaela și Țuluș Doru Florin, prin exercitarea acțiunii disciplinare față de:

a) – procuror șef direcție Laura Codruța Kovesi din cadrul DNA, pentru săvârșirea următoarelor abateri disciplinare prevăzute:

– de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004, constând în aceea că în cadrul ședinței de lucru a procurorilor din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din dată de 30.03.2017, la sediul DNA, în mod intenționat, în exercitarea atribuțiilor de procuror șef al DNA a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei și probitatii profesionale a magistraților procurori din cadrul acestei secții, precum și prestigiului justiției, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în spațiul media la dată de 18.06.2017.