În Republica Moldova, o escrocherie de mari dimensiuni a fost destructurată de oamenii legii. Totul se baza pe un centru de apel din Chișinău, care fusese transformat în ceea ce se numea burse de valori internaționale. Persoanele vizate pentru a fi înșelate proveneau din Rusia, Kazahstan și mai multe țări europene.
Investițiile, care au acumulat sute de mii de lei, ajungeau de fapt la gestionarii din spatele schemei de spălare de bani. Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a Inspectoratului Național de Investigații și procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au destructurat această mare înșelăciune. Până în acest moment, doar administratorul centrului de apel are atribuit statutul de bănuit.
Înșelăciune în Republica Moldova, destructurată
După cum au anunțat reprezentanții Inspectoratului General de Poliție (IGP) , timp de câteva luni, peste 50 de operatori telefonici au invitat mai multe persoane să investească în acțiuni financiare de pe așa-zise „burse de valori internaționale”.
„Apelurile erau efectuate printr-un sistem de telefonie instalat de organizatori, prin care numerele de telefon erau falsificate. În așa mod, erau contactați potențiali clienți din Rusia, Kazahstan și state din Europa, ca să-i convingă să investească. Suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. Este de menționat faptul că centrul de apel a fost înființat pe numele persoanei interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea. Au fost efectuate percheziții la centrul de apel din Chișinău, precum și la domiciliile administratorului acestuia și a superiorului responsabil de sala din care erau efectuate apelurile”, se explică în comunicat.
Așadar, au fost efectuate percheziții la centrul de apel din Chișinău, dar și la domiciliile administratorului acestuia și a superiorului responsabil de sala din care erau efectuate apelurile – bărbați cu vârste de 35 și 25 de ani. De acolo, inclusiv din automobilul administratorului au fost ridicate șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de ciornă.
Procurorii PCCOCS l-au încadrat pe administratorul centrului de apel la statutul de bănuit. Investigațiile continuă, inclusiv în vederea identificării altor responsabili în afară de interpușii depistați, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii, conform anticoruptie.md.