Inițiativa de monitorizare a presei online stârnește indignare! Politicienii acuză o vânătoare de vrăjitoare: Cine se află în spatele iniţiativei

sursa foto. Dreamstime

Liderii PNL și PSD, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, au reacționat după apariția în spațiul public a informațiilor despre intenția guvernului de a monitoriza spațiul online prin intermediul unei platforme informatice. Cei doi politicieni se opun acestui demers considerând că reprezintă un prim pas în introducerea cenzurii.

Președintele PNL, Florin Cîțu a comentat decizia de înființare a unei platforme de monitorizare a spațiului online, în scopul identificării surselor de dezinformare, fake news și propagandă. În opinia sa, este vorba despre o demonstrație de „exces de zel” care va dăuna economiei și societății. Florin Cîțu a făcut aceste comentarii pe contul său de Instagram.

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, pregăteşte o platformă informatică de monitorizare a mediului online. Prin intermediul acestei platforme vor fi scanate site-urile de informare, blogurile, dar și rețelele ociale. Scopul oficial este de a identifica sursele de fake news, de dezinformare și propagandă.

„Excesul de zel dăunează grav sănătăţii economiei. Ieri se arestau preţuri, azi se arestează opinii. Mâine?”, a comentat președintele PNL, într-un scurt mesaj pe pagina sa de Instagram.

Sursa: Florin Cîțu/ Facebook

PSD respinge tentativele de introducere a cenzurii

Inițiativa guvernamentală nu este susținută nici de liderul PSD, Marcel Ciolacu în opinia căruia o astfel de măsură va duce la restrângerea unor drepturi. Președintele PSD a transmis că partidul său Ciolacu a nu va fi niciodată de acord cu o astfel de propunere a „societății civile”.

„PSD nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută dlui Arafat de către «societatea civilă»! Cenzura, Ministerul Adevărului, Scânteia nu pot deveni armele democraţiei şi ale statului de drept. Trebuie să luptăm cu dezinformarea, dar fără a suprima sub nicio formă libertatea de exprimare folosind instrumente ale regimurilor totalitare”, a scris Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

El a subliniat că miniştrii PSD nu vor desemna nici un cenzor care să contribuie la „propăşirea cultului personalităţii” vreunui „tovarăş sau vreunui alt geniu al Carpaţilor”.

„Fake-news-ul se combate printr-o comunicare corectă şi la timp, nu cu «experţi» sau «consultanţi» care să vâneze vrăjitoare”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Sura foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Purtătorul de cuvânt al Guvernului vine cu precizări

În urma interesului apărut în spațiul public legat de acest subiect, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cârbunaru a venit cu o serie de precizări. El a făcut referire la acest subiect în briefingul de presă pe care l-a susținut la finalul ședinței de guvern.

„În primul rând, guvernul susține libertatea de exprimare și dreptul la informare corectă a cetățenilor. Orice inițiativă care vine din zona societății civile și care are ca scop combaterea dezinformării în spațiul public reprezintă contribuții care ajută la asigurarea accesului opiniei publice la informații reale în timp util.

Guvernul respinge orice formă de cenzură și orice formă de îngrădire a liberii exprimări și susține orice inițiativă care contribuie și respectă nevoia de informare a publicului în condișiile legii și ale literei și spiritului constituției României”, a transmis Dan Cărbunaru.

Ce se urmărește prin această platformă

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), împreună cu Guvernul României, CNA şi mai multe ONG-uri, pregăteşte o platformă informatică, ce va monitoriza presa online, bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi fake news, surse de dezinformare şi propagandă, în contextul conflictului din Ucraina, relatează Profit.ro. Din grupul de lucru ar urma să facă parte Global Focus, Active Watch, Media Wise şi alte ONG-uri cu expertiză în media literacy, campanii de informare corectă a cetăţenilor, monitorizare şi analiză media, împreună cu CNA.

La scurtă vreme după apariția acestei informații, Guvernul a transmis că este vorba despre o inițiativă a ONG-urilor și experților media. Aceștia ar urma să ofere recomandări cu privire la combaterea dezinformărilor și a știrilor false.

„Activitatea grupului este independentă de funcţionarea şi structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate şi, eventual, valorificate. Proiectul este iniţiat de societatea civilă, iar  Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific”, a transmis Biroul de presă al Guvernului.

Cine se află în spatele inițiativei

Inițiativa pentru înființatrea unei platforme care să monitorizeze spațiul online în vederea identificării surselor de fake news, dezinformare sau propagandă a fost asumată de organizația GlobalFocus Center. Acesta este un ONG condus de Oana Popescu Zamfir, fost secretar de stat în guvernul Cioloș și fost membru PLUS. Aceasta a precizat că ideile din spațiul public sunt propuneri, iar inițiativa este 100% independentă.

În anul 2018, într-un interviu pentru Europa Liberă, Oana Popescu Zamfir vorbea despre problemele pe care le ridică propaganda rusă în spațiul fost sovietic. În opinia sa oamenii din acest spațiu doresc o figură autoritară care să le asigure stabilitate,

„Evident că oamenii vor continua să caute o figură autoritară, să caute o figură care poate impune stabilitatea, chiar și dacă nu le-o propune, ci le-o impune, și nu au de ales în momentul în care vor simți că oricum clasa politică e toată la fel, oricum nu există o alegere, indiferent cine vine la putere prin succesiunea democratică favorizată de alegeri, lor le merge la fel de prost”, spunea Oana Popescu Zamfir.