Caseta de argint în care se află inima Reginei Maria va face parte din colecția publică a Muzeului Național „Peleș”, a stabilit, ieri, Guvernul
Inima Reginei Maria nu va poposi la Castelul Peleș, cum a anunțat, ieri, toată mass-media. Ea va ajunge, împreună cu caseta de argint care o protejează, în Camera de Aur a Castelului Pelișor, loc în care cea mai iubită regină a României a murit. „Aducerea inimii, în casetă, este rezultatul demersului făcut de Casa Regală a României, a Ministerului Culturii și a Muzeului Național de Istorie – București. Anul acesta, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea Reginei, pe 29 octombrie, caseta cu inima ei va fi prezentată publicului în expoziția permanentă de la Castelul Pelișor, exact în camera de Aur, loc în care a murit Regina”, ne-a declarat muzeografa Daniela Voitescu, PR-ul Castelului Peleș.
O regină și patru testamente
În anul 1933, când și-a întocmit testamentul, Regina Maria a cerut ca, după moartea ei, inima să îi fie depusă în capela pe care o construise pe malul mării, Stella Maris, de la Balcic, iar corpul să fie înmormântat în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș. Dacă cea de-a doua dorință i-a fost respectată, prima doar până la un punct! Regina Maria a murit, pe 18 iulie 1938, la Castelul Pelișor, de la Sinaia. Cel mai probabil, după cum a anticipat medicul său cu rant, de ciroză. Ea a avut patru testamente. „Cel executat a fost ultimul, datat pe 13 iunie 1933 și redactat la Balcic. În primul testament spunea că își dorește să fie înmormântată la Horezu. Era un act de nesupunere față de hotărârea lui Carol I, ca mormintele dinastiei să fie la Mănăstirea Curtea de Argeș”, a declarat pentru EVZ Raluca Mălăncioiu, muzeograf la Muzeul Național de Istorie din București.
De la Balcic, la Bran, București și Sinaia
În următoarele testamente regina a renunțat la prima variantă, ajungând în cele din urmă să vrea ca trupul să fie înmormântat lângă soțul ei, Regele Ferdinand, și inima să-i fie păstrată la Balcic, în Capela Stella Maris. Lucru care s-a și întâmplat. Istoricul continuă expozeul: „După decesul reginei, fiul său, Regele Carol al II-lea, deschide neoficial testamentul, în prezența ministrului Justiției, Victor Iamandi. Și a urmat întocmai indicațiile mamei sale”. A venit, însă, războiul și, în 1940, inima a ajuns în capela Castelului Bran. În 1970 inima îmbălsămată a ajuns la MNIR, unde a fost păstrată, ca un hamburger mumificat, într-o cutie de plexiglas vidată. Doar caseta de argint aurit a fost expusă publicului.