Republica Moldova. Poliția declară drept nefondate acuzațiile ex-bașcanei Irina Vlah, de îngrădire a dreptului de a-și lansa campania electorală pe platforma de observație „Inima Nistrului”. De altă parte, Poliția de Frontieră îi reamintește candidatei la prezidențiale că accesul în zona de frontieră este permis doar cu aviz prealabil.
Irina Vlah, lansare cu scandal în campanie
Candidata la funcția de președinte a acuzat impedimente la lansarea campaniei.
„Poliția nu ne permite accesul la locul evenimentului! În satul Naslavcea este planificată lansarea oficială a campaniei mele pentru alegerile prezidențiale. Evenimentul trebuia să aibă loc la platforma de observație „Inima Nistrului””, a scris Irina Vlah. Aceasta și-a ales inima în calitate de simbol electoral, de aceea a insistat ca lansarea să aibă loc anume pe această platformă.
Poliția de Frontieră a informat-o că accesul în zona de frontieră este permis doar cu aviz prealabil.
„Persoanele care nu au viza de domiciliu în regiune trebuie să obțină un permis de acces. Este important ca toate documentele necesare să fie prezentate la timp”, au explicat polițiștii de frontieră.
Ulterior, și Poliția Națională a venit cu o reacție.
„Îndemnăm concurentul electoral să-și argumenteze acuzațiile. Cel puțin, prin publicarea unor secvențe video sau fotografii cu polițistul care se pretinde că „ar fi îngrădit desfășurarea evenimentului””, se arată în comunicatul Poliției.
Totodată, Poliția a solicitat actorilor politici să nu folosească nejustificat imaginea Poliției, să nu implice polițiștii în acțiuni politice și să nu denigreze instituția în vederea obținerii dividendelor electorale.
Simbolistică preluată de la Diana Șoșoacă
Și declarația despre o posibilă înregistrare în cursă a fost făcută de Irina Vlah cu utilizarea unor simboluri. Pe 22 august, fosta bașcană a apărut, într-un filmuleț, cu botnița în mână. În video, Vlah și-a exprimat îngrijorarea față de unele reglementări ale spațiului audiovizual, anunțate de autorități.
Deși nu și-a pus botnița, Vlah a folosit-o ca pe un simbol. Astfel, a dorit să amplifice impactul mesajului său. Imbold pentru replica fostei bașcane a servit declarația în Parlament a șefei Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu.
La prezentarea raportului, Vițu a subliniat că activitatea influencer-ilor ar urma să fie reglementată, având în vedere că unii dintre ei au audiențe mai mari decât televiziunile tradiționale.
„Sub acest cuvânt frumos se ascunde dorința de a controla tot ce a mai rămas cât de cât liber în Moldova”, a comentat Vlah.