Republica Moldova. CEC urmează, pe parcursul zilei de astăzi, să adopte ultimele trei decizii în privința înregistrării grupurilor de inițiativă în susținerea candidaților la funcția de președinte. Dacă vor primi undă verde, în lupta pentru funcția de șef al statului se vor avânta 15 candidați.
La alegerile prezidențiale din toamnă am putea avea 15 candidați. CEC a înregistrat 12 grupuri de inițiativă, dar mai are de pronunțat decizii în cazul altor trei cereri.
Grupurile înregistrate urmează să prezinte listele de subscripție completate cu semnături. Acestea trebuie să adune cel puțin 15 mii și cel mult 25 de mii de semnături din minimum jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, adică din raioane și municipiile Chișinău și Bălți.
Candidații, în proces de colectare a semnăturilor
Cele 12 grupuri de inițiativă înregistrate până astăzi sunt în susținerea următorilor aspiranți la funcția de președinte:
Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;
Alexandru Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
Octavian Țîcu, desemnat de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ”;
Tudor Ulianoschi, desemnat de un grup de cetățeni;
Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic Partidul Nostru;
Irina Vlah, desemnat de un grup de cetățeni;
Igor Munteanu, desemnat de Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare;
Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate; Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni;
Alexandru Arseni, desemnat de un grup de cetățeni.
În proces de examinare sunt cererile depuse pentru înregistrarea grupurilor pentru susținerea ex-premierului Vasile Tarlev. Alți doi aspiranți declară că au în spate grupuri de cetățeni. Este vorba despre Avelin Tabarcea și Valentin Borodachi.
Stoianoglo, primul în rând la aprobarea listelor
Dintre toți candidații, singurul care a depus listele cu semnături este ex-procurorul general, Alexandr Stoianoglo.
Stoianoglo a scris pe pagina sa de socializare că lista cu semnături depusă la CEC a fost aprobată. De altă parte, CEC nu a emis o decizie oficială, iar rubrica Candidați înregistrați este, deocamdată, goală.
„Am fost informat de Comisia Electorală Centrală, care mi-a înmânat nota informativă confirmativă. Mulțumesc tuturor susținătorilor mei, Grupului de inițiativă și structurilor teritoriale ale PSRM, care într-un timp record de mai puțin de 3 zile, a colectat plafonul maxim de semnături necesare. Astfel, au demonstrat o mobilizare exemplară. Urmează etapa validării listelor și înregistrării mele efective în calitate de candidat la alegerile prezidențiale”, a precizat Stoianoglo.
Stoainoglo a depus listele de semnături pe 26 august. CEC are la dispoziție șapte zile pentru a verifica semnăturile și a decide dacă Stoianoglo va fi înscris oficial în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
Două tururi și un favorit, în sondaje
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional se vor desfășura în data de 20 octombrie 2023. Conform ultimului sondaj de opinie, realizat de WatchDog, Maia Sandu rămâne politicianul care ar obţine cele mai multe voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile prezidențiale. Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, s-ar clasa pe locul doi.
Deși este lider detașat la alegerile prezidențiale, actuala șefă a statului nu ar câştiga din primul tur. Maia Sandu l-ar învinge însă pe Stoianoglo în turul al doilea.