Ingerințele Rusiei în Balcani: război informațional, susținerea fraților slavi și brâul de state independente în sânul NATO și în spatele României | PULSUL PLANETEI

În ultima vreme am asistat la o creștere exponențială a presiunilor și ingerințelor Rusiei în Balcanii de Vest, o zonă situată în mijlocul NATO și în spatele României.

Motivația directă este subminarea extinderii alianței în regiune, fapt ce ar consolida continuumul aliat. Pentru acest obiectiv sunt utilizate metode multiple, de la unele de atracție și seducție a statelor de limbă slavă, a slavilor din sud, cu precădere sârbii și macedonenii, pe de altă parte operațiuni ofensive de război informațional, blocarea reconcilierii și construcțiilor statale și ațâțarea formulelor de diviziune europene și euro-atlantice în regiune.

Dacă era cunoscută ingerința rusă în Serbia, am înregistrat și un număr de tentative de asasinate politice în Muntenegru și Serbia, vizați fiind fostul premier Milo Djiukanovici și Alexandr Vucici. Au fost utilizate structuri paramilitare sârbe de extremă dreapta și structuri ale serviciilor secrete ale armatei ruse, GRU. Ulterior, componenta agresivă și de presiune a fost înlocuită cu cea de seducție, fiind livrate arme gratuit, cu obligația mentenanței și a muniției acoperite de către partea sârbă. De asemenea, nici separatismul din Republica Srbska, parte a Bosniei Herzegovina, nu e străin de influențele ruse prin intermediul extremismului sârb.

Cele mai recente probe vin din Muntenegru, acolo unde Rusia a amenințat direct și fără echivoc noul stat intrat în NATO, la 6 iunie 2017, ca cel de-al 28- lea membru, tocmai pentru că a dorit și optat pentru accederea în NATO. Astfel, amenințarea directă la intrarea statului muntenegrean în NATO este că vor exista consecințe și că Rusia va reacționa considerând această opțiune contrară intereselor sale și dorind să sancționeze administrație de la Podgorica.

Mai nou, un alt etern candidat care a împlinit 9 ani de când este invitat în Alianță imediat ce-și rezolvă problema numelui cu Grecia, vorbim despre Macedonia, care a fost formal acceptată în NATO, la summitul de la București, în 2008, se află sub presiuni din partea serviciilor de informații ruse, care subminează situația curentă și susține instabilitatea politică din această țară, influențând susținerea pentru interesele Rusiei. Astfel, Serviciul de contraspionaj al Macedoniei a făcut publice o serie de documente care demonstrează că serviciile speciale ruse încearcă să blocheze cu orice preț aderarea țării la NATO și să creeze o fâșie de state neutre în Balcani.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a prezentat o arhivă obținută de la un reprezentant guvernamental, care conține zeci de rapoarte secrete în acest sens. Potrivit cotidianului rus Novaya Gazeta, postul NOVA TV din Macedonia și publicația sârbă KRIK au primit rapoartele realizate pe baza interceptărilor convorbirilor telefonice, supravegherilor și a relatărilor făcute de anumite surse. Acestea vorbesc despre modul în care Serviciul Extern de Informații al Federației Ruse (SVR) și ofițeri ai Direcției Principale de Spionaj (GRU) au încercat să influențeze politica internă a Macedoniei și a altor state din Balcani pentru a nu permite aderarea acestora la NATO și să promoveze interesele Rusiei. Rusia și-a fortificat considerabil influența în Balcani la modul general și în Macedonia în mod particular, iar consulatele onorifice din orașele macedonene Bitola și Orhid funcționează ca centre de spionaj.

Macedonia se află sub influența unei propagande foarte puternice și distructive în ultimii nouă ani. Acest lucru se menționează într-un raport prezentat de Vladimir Atanasovski, șeful Serviciului de Informații și Securitate din Macedonia. „Rusia utilizează așa-numitele metode soft-power ca parte a strategiei de izolare a Balcanilor de Occident. Pe lângă aceasta, politica externă rusă se află într- o strânsă cooperare cu strategia energetică, scopul căreia este de a obține control asupra resurselor energetice strategice ale țării”, se menționează în rapoarte.

De realizarea acestei strategii în Macedonia se ocupă trei ofițeri ai SVR, care primesc indicații din conducătorul operațiunii aflat la Belgrad, capitala Serbiei, și patru colaboratori ai GRU care sunt dislocați în Sofia, capitala Bulgariei. Activitatea acestora este coordonată de Ambasada Rusiei în Skopje, capitala Macedoniei. Serviciul de contraspionaj macedonean indică asupra faptului că în rapoarte apar numele corespondenților TASS și reprezentanți ai Rossotrudnicestvo care funcționau ca agenți ai serviciilor speciale ruse. Agenții racolau foști și actuali angajați ai armatei și poliției macedonene pentru „a crea o masă critică de oameni cu pregătire militară care, pe care să o folosească în momentul politic oportun în interesul Rusiei”, se menționează în rapoarte.