Independenta Furtună, prinsă în aceeași trăsură cu Ilan Șor. Interceptări care o deconspiră. Audio

Sursa: deschide.md

Republica Moldova. Candidata la funcția de președinte, Victoria Furtună, deși se declară independentă, este susținută de Ilan Șor în campania electorală. Aceasta reiese din conținutul unor interceptări publicate de jurnaliștii de la Deschide.md.

Victoria Furtună, favorita partidului „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor

O înregistrare audio a fost expediată jurnaliștilor de către unii membri ai partidului „Șansă”, parte a blocului „Pobeda”. Acesta a fost constituit de Ilan Șor, care s-a refugiat la Moscova, iar la Chișinău este condamnat la 15 ani de închisoare pentru spălare de bani în dosarul Frauda bancară.

Din interceptare reiese că lidera organizației teritoriale a partidului „Șansă” din Dondușeni, Cristina Crudu, dă instrucțiuni ca la alegeri să fie votată Victoria Furtună.

În aceeași înregistrare, Crudu se adresează și partenerilor din blocul „Pobeda”. Aceasta îi roagă să promoveze printre simpatizanți candidatura Victoriei Furtună.

„Candidatul pe care îl susținem ne-a fost prezentat ieri, e doamna Victoria Furtună. Noi suntem în blocul electoral „Pobeda” (Victorie). Doamna Victoria Furtună e candidat independent. Ea tot are electoratul ei. Ea este jurist, a activat 18 ani în Procuratura Generală. Dacă bateți pe Google, o să vedeți situația, adică problema, că Maia Sandu a dat-o afară din Procuratura Generală”, ar fi declarat Crudu, conform surselor Deschide.md.

Crudu ar fi spus că a primit indicații „de sus”, făcând trimitere la Ilan Șor.

„Aceasta este indicația lui Ilan Mironovici (Șor – nota red.), și, știți cum este vorba, «приказы не обсуждаются» (ordinul nu se discută – trad.). Rugămintea ca să duceți informația la activiști, așa ne-a spus și nouă, cumva pe în șoaptă. Adică să nu se observe cumva că în spatele Victoriei Furtună stă blocul electoral „Pobeda”. Ori că noi am avea o legătură, că Șor are o legătură cu Victoria Furtună. O susținem, dar indirect”, ar fi declarat Crudu.

Contactată de jurnaliști, Crudu a negat că ar fi dat astfel de indicații membrilor organizației teritoriale.

Victoria Furtună: nici da, nici ba

Jurnaliștii au încercat să obțină o reacție din partea Victoriei Furtună, dar nu au reușit. Ulterior, aceasta a plasat un mesaj pe pagina sa de telegram.

Furtună declară că interceptările ar fi fost scurse în spațiul public cu implicarea diferitor „ agenți ai guvernării”. Totodată, candidata nu a negat informațiile, întrebându-se, retoric, „de când susținerea unui candidat a devenit infracțiune?”.

„Un lucru este cert, că pe mine oamenii mă susțin, iar cei care au încălcat, încalcă și vor încălca legea sau utilizează numele unei persoane sau utilizează oamenii, să răspundă în fața instanței de judecată așa cum prevede legea”, a comentat Furtună.

Victoria Furtună, la Tiraspol/ Sursa foto: captură video//Facebook

Lansare cu... militarul rus în spate

Victoria Furtună a apărut în politică în circumstanțe care trezesc curiozitatea. Atunci când a renunțat la funcția de procuror, existau voci care declarau că aceasta se îndreaptă spre politică. Părea însă neverosimil scenariul ca o persoană practic anonimă să țintească spre cea mai înaltă funcție în stat.

S-a lansat în campanie din zona separatistă. Cu un porumbel în mână și cu monumentul soldatului rus pe plan secund, fosta procuroare a declarat că este un candidat independent.

Pe o tonalitate de bunăvoință forțată, aceasta a promovat narative propagandistice rusești. Totodată, a folosit subiectul războiului din Ucraina pentru a dezinforma și a speria, la fel în stil a la russe.

„Ni s-a promis prosperitate, am primit sărăcie, șomaj și corupție. Ni s-a promis libertate, trăim de facto sub cenzură. Iar dacă vorbești de pace sau tradiții, valori, ești declarat trădător de patrie. Se pare că acum avem nevoie de foarte puțin. Să știm că mâine nu va fi mai rău”, a declarat Furtună.

De ce a demisionat din procuratură

Victoria Furtună a demisionat din funcție pe 11 martie, în urma unui scandal de proporții. Ea spune că a ajuns în lista persoanelor incomode guvernării pentru dezvăluirile sale. Ar fi vorba despre instituții publice care ar fi fabricat note informative false pe numele mai multor judecători.

Pe 12 martie, procurorii au desfășurat percheziții în biroul său. Acestea au avut loc în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Acțiunile în forță au fost coordonate cu șefa PA, Veronica Dragalin.

În luna aprilie, Furtună și-a creat asociația obștească „Vox Populi, Vox Dei”.