Un inculpat condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul lui Sorin Blejnar, care n-a fost audiat niciodată la urmărirea penală, şi-a vărsat of-ul în faţa judecătorilor. Dosarul „Motorina” se apropie de final
Audierile inculpaţilor din dosarul „Motorina” au început, ieri, la Instanţa supremă cu mărturia unui ardelean mucalit, Ioan Ovidiu Moldovan, un benzinar sibian condamnat la 6 ani de închisoare alături de „greii” din ANAF, Direcţia Vămilor şi DIPI. Moldovan a venit în faţa instanţei îmbrăcat într-o bluză pestriţă, cu dungi stacojii, ciclamen, turcoaz sau verzi - la care şi-a asortat nişte adidaşi prăzulii. În timpul audierii, Ioan Ovidiu Moldovan, care deţine benzinăriile Benz-Oil, s-a dovedit la fel de colorat şi în discurs.
Povaţa naşului: de la făină la motorină
Judecătoarea l-a întrebat pe Moldovan cum a ajuns să facă afaceri cu motorină, acesta arătând că anterior vindea zahăr, orez sau făină. „Vreţi să vă spun? Mă lăsaţi să vă povestesc? Aveam un naş la Bucureşti şi cum tot făceam cu el drumul Bucureşti-Mediaş îi plăcea benzinăria de la Comarnic. Şi mi-a zis: ce fain ar fi să ai şi tu o benzinărie ca asta! Că asta e o afacere pe viaţă”, s-a pierdut în detalii ardeleanul.
„Acuzaţia e că aţi achiziţionat motorină de la societăţi fantomă”, l-a ajutat magistratul să-şi continue firul amintirilor. Numai că benzinarul l-a încâlcit şi mai mult: „Parchetul, nu ştiu de unde până unde, spune că am luat motorină de la Excella. Eu am cumpărat de la Agroline! Toate facturile de la Agroline sunt înregistrate în contabilitate. Agroline avea atestat la Vamă. Hotărârea C-101/16 a Curţii Europene de la Luxembourg obligă statul român să restituie TVA şi în cazul achiziţilor de la contribuabili inactivi. De trei luni e această decizie!”, se apără Moldovan.
Şicanat cu sancţiuni de către „protectori”
Cu privire la acuzaţii, benzinarul şi-a vărsat of-ul în faţa judecătoarei: „În 7 februarie 2012 în urma unui control de la Vama Sibiu am fost amendat cu 100.000 de lei şi sancţionat cu suspendarea activităţii. Parchetul spune că această afacere a fost constituire pe paliere.
Cum să fiu complice la grup infracţional cu cei despre care spune Parchetul că mă protejau, când ei mi-au suspendat activitatea 30 de zile şi m-au amendat?! Când am decis divizarea activităţii societăţii - en gros pe o firmă, en detail pe altă firmă - mi-a fost respinsă autorizarea. Mai mult de atât, Direcţia Vămilor mi-a cerut lista de inventar a bunurilor mobile şi imobile pentru a-mi pune sechestru. Pur şi simplu am spus că renunţ la autorizare. Ca om simplu, fără studii juridice, spun că nu puteam fi în grupul infracţional atâta timp cât orice făceam îmi era respins de autorităţi”, susţine Moldovan.
Ioan Ovidiu Moldovan susţine că este nevinovat: „La fond instanţa a spus că pe 18.06.2012 angajaţi ai Vămii Sibiu s-au prezentat la unul dintre punctele mele de lucru, unde erau trei cisterne. Şi eu m-am prezentat. Au spus: prezentaţi actele! Le-am prezentat, l-au luat, le-au verificat şi totul era în regulă. Instanţa de fond a spus: iată cu câtă îngăduinţă fac autorităţile controale la BenzOil! Dar ce trebuiau să facă, să îmi deie în cap?! Nu aveau ce să constate!”
Se disculpă: „Aşa era procedura, no!”
Patronul BenzOil a explicat şi cum decurgeau achiziţiile de motorină şi s-a apărat de acuzaţiile de evaziune: „Venea cisterna, o descărcam, o vindeam. Fiecare cisternă avea factură şi certificat de calitate. Făceam recepţia mărfii, o înregistram, calitatea o verificam din certificatul de calitate.
În cazul Agroline nu am avut nicio suspiciune cu privire la documentele de însoţire, pentru că la rândul meu emiteam doar factură şi certificat de calitate. Acele note de greutate nu sunt documente justificative. Codul Fiscal nu spune: Mă, Moldovan, trebuie să ai note de greutate. În 16 ani de activitate eu n-am dat altceva decât factură şi certificate de calitate. Aşa era procedura, no!”.