Chişinău. Iurie Roşca, fostul preşedinte al Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), riscă să ajungă după gratii în timpul apropiat. Procurorii au cerut patru ani de închisoare, cu executare, pentru fostul deputat şi vicepremier.
La şedinţa de judecată de marţi Iurie Roşca a spus şi ultimul cuvânt de pe banca acuzaţilor. Urmează deliberarea şi pronunţarea sentinţei.
Ultimul cuvânt al lui Iurie Roşca
În pledoria ultimului cuvânt, Iurie Roşca a pledat nevinovat. Fostul lider unionist a declarat că dosarul i-a fost fabricat din motive politice.
Roşca l-a acuzat pe procurorul Mihail Ivanov că ar fi falsificat declaraţiile unui martor. El a mai spus că nu a luat niciun ban de la denunţător.
„Mă acuză că eu am adus prejudicii statului în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Că eu am arunca o umbră asupra puterii de stat”, a declarat Roşca în instanţă.
Fostul vice-preşedinte al Parlamentului de la Chişinău a criticat sistemul politic din Republica Moldova. Însă la un moment dat a fost oprit de către judecător pe motiv că nu are tangenţă cu dosarul.
„În zece minute o să-mi daţi opt ani şi gata”, a fost replica Iurie Roşca.
Fostul unionist, susţinut de activişti pro-ruşi
Sala de şedinţe a fost neîncăpătoare. Mai mulţi activişti pro-ruşi şi anti-europeni de la Chişinău au venit să-l susţină pe Iurie Roşca. Cel care timp de 15 ani a condus mişcarea unionistă din Basarabia. Pe care a trădat-o pentru funcţiile primite de la comunistul Vladimir Voronin.
Printre susţinătorii lui Roşca a fost văzut Igor Căldare, un promotor înflăcărat al politicii anti-occidentale şi anti-româneşti. La fel, a venit să-l susţină pe fostul unionist şi Igor Tuleanţev, preşeditele Ligii tineretului rus din Republica Moldova. Tuleanţev este susţinător al invaţiei lui Putin în Ucraina.
Aceştia au declarat pentru EvZ că Roşca este o persoană foarte corectă şi este persecutată pentru convingerile politice.
Tangenţele cu Ilan Şor
În vârstă de 63 de ani, Iurie Roşca practic nu are nicio şansă să revină în politica mare. În Republica Moldova este considerat ca un etalon al trădării politice. Cariera sa politică a pornit în jos încă în 2005, când împreună cu alţi deputaţi din PPCD a votat pentru candidatura lui Vladimir Voronin la funcţia de preşedinte.
Asta după ce în primii ani de după proclamarea independenței Republicii Moldova a fost un unionist declarat, adept al identității românești și critic al teoriei moldovenismului.
Roșca este un apropiat al Moscovei și un adept a teoriilor ideologului Kremlinului, politologul Alexandr Dughin. A promovat cărți ale lui Dughin în România, precum „Destin Eurasianist”.
Acum Iurie Roșca se poziționează în calitate de adept al tradiționalismului, doctrinei conservatoare, euroscepticizmului, naţionalismului economic şi antiglobalismului.
Ideologul lui Putin a a declarat că Roșca este „prietenul Rusiei” și un „promotor activ al identității moldovenești”.
Precizăm că unii din ucenicii lui Iurie Roşca, cum ar fi Ghenadie Vaculovschi şi Dinu Ţurcanu, au ajuns să lucreze pentru Ilan Şor. Ultimul, la fel este tovarăş de idei cu Dughin.
Acuzaţiile aduse lui Iurie Roşca
Fostul vicepremier de la Chişinău este învinuit de trafic de influenţă. Dosarul a fost pornit în 2017, în baza unui denunţ semnat de omul de afaceri, Alexei Damaschin.
Potrivit procurorilor, Iurie Roşca i-ar fi cerut 1.000.000 de euro pentru a-l ajuta să câştige un dosar civil în Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Dintre care, în noiembrie 2009, i-ar fi dat 227.000 USD.
Roşca i-ar fi promis că pentru această sumă îl va convinge pe Ion Muruianu, pe atunci preşedinte al CSJ, să-i dea câştig de cauză.