România trebuie să fie pregătită pentru orice situație, având în vedere că tensiunile de la frontiera Ucrainei cresc. SUA au trimis deja ajutor militar către țara noastră, la solicitarea Guvernului, însă întreaga securitate europeană ar putea fi destabilizată. Ambasadorul României în SUA ne prezintă în cadrul unui interviu care sunt amenințările și cum ne pot ele afecta.
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a prezentat pe larg situația în ceea ce privește tensiunile de la frontierele dintre Ucraina și Rusia. Oficialul a fost invitat în cadrul unui interviu, unde discuția a pornit de la câteva precizări de ansamblu cu privire la tot ceea ce s-a spus până acum despre acest context.
SUA au trimis ajutor militar în țara noastră, 1.000 de soldați, în urma unor solicitări făcute de către Guvern. Andrei Muraru a vorbit despre acest eveniment, precizând că forța Rusiei este una destul de mare în acest moment și ar putea pune în pericol securitatea la nivelul Europei.
„Astăzi, numărul forțelor ruse îl depășește chiar pe cel de anul trecut. Deci, contextul este unul și mai complicat având în vedere solicitările Federației Ruse de a schimba în favoarea sa perimetrii arhitecturii de securitate din Europa. Este vorba despre acele celebre proiecte de tratate ale Moscovei din decembrie anul trecut care au fost înmânate personal oficialului american ?? la Moscova și care au fost discutate și analizate împreună cu aliații în cadrul NATO, dar și în plan bilateral de către SUA și răspunsurile, după cum știți, au fost trimise Moscovei.
În privința acestor forțe americane și aliate în România: ele înseamnă poziționarea în România, dislocarea unei unități Striker de aproximativ 1000 de militari care vor veni de la Vilseck din Germania și vor fi repoziționați chiar luna aceasta pe teritoriul țării noastre. Sigur că detaliile acestei planificări urmează să fie stabilite între comandanții militari și este evident dovada angajamentului concret al SUA pentru securitatea țării noastre, care este până la urmă și o reflecție a parteneriatului strategic.
Sosirea trupelor americane în România desființează practic această propagandă puternică a Rusiei de a descuraja statele de pe flancul estic aliat, spunând că NATO niciodată nu va sacrifica oameni pentru a le apăra și această prezență arată că SUA și NATO își țin promisiunile, își respectă angajamentele asumate prin tratate și, în mod special, prin articolul 5 din tratatul de la Washington.
Într-adevăr, această solicitare a venit din partea autorităților române care au solicitat constant acest lucru.”, a explicat Andrei Muraru sosirea trupelor militare în România, în cadrul Interviurile LIVE Digi24.ro.
Rusia are multe cerințe legate de România
Ambasadorul României în SUA a răspuns la multe întrebări, printre care se numără și cerințele Federației Ruse legate de forța militară NATO de pe teritoriul țării noastre. Oficialul este de părere că toate strategiile la care Moscova apelează au ca scop minimalizarea importanței NATO.
„Această retorică furibundă a Rusiei la adresa României s-a accentuat în ultima perioadă. Noi nu știm dacă Kremlinul dorește să îngroape această ordine post Război Rece, dar această arhitectură europeană de securitate are la bază niște valori și România este puternic ancorată la aceste valori.
Vă aduc aminte că acum câteva zile a apărut un sondaj, cercetare sociologică, care a arătat o cât se poate de solid atașament al românilor față de aceste valori euro-atlantice. Și acest lucru cred că nu este pe placul Rusiei. Această retorică are în vedere mai multe lucruri. Pe de-o parte sistemul anti-rachetă de la baza militară Deveselu, apoi, acuzații că ar exista pe teritoriul României sisteme Tomahawk, ceea ce iarăși este lipsit de fundament și este o minciună.
Noi credem că aici se îndreaptă acest efort de a minimaliza importanța NATO și a parteneriatului strategic cu SUA. În contextul acestei crize generate de Rusia este un război hibrid, cu tactici și cu atacuri cibernetice. Este o criză generată de Rusia și toate aceste instrumente subsumate acestei crize vizează de fapt fundamentul acestui parteneriat cu NATO și SUA care este reprezentat de valorile euroatlantice în care credem și care sunt puternic susținute de cetățenii români”, a mai precizat Andrei Muraru pentru sursa citată anterior.