Înapoi în vara lui 2012: Parlamentul anihilează Curtea Constituțională

Unul dintre cele mai toxice parlamente post- decembriste își trăiește urât ultimele luni de viață.

 Ales uninominal în 2012, Legislativul care a consfințit o sufocantă majoritate a USL și-a propus ca, până la expirarea mandatului, să dea măsura ticăloșiei care l-a caracterizat în toți acești patru ani.

A fost Parlamentul cel mai numeros și totuși cel mai neperformant de la Revoluție încoace, cu cei mai mulți senatori sau deputați acuzați, judecați și condamnați pentru corupție, cu cele mai multe voturi prin care au fost blocate anchete penale. A fost Parlamentul USL, majoritatea constituită în primul rând pentru a pune anticorupția în lesă, odată și pentru totdeauna. Nu au reușit încă, dar asta nu înseamnă că au renunțat.

Este Parlamentul care marți a mai depășit o graniță a disprețului față de lege, provocând un precedent periculos. Deși a fost declarată neconstituțională de către judecătorii Curții Constituționale, Senatul a aprobat totuși legea prin care se acordă pensii speciale aleșilor locali. Mai grav este că a fost votată cu o largă majoritate, o dovadă că USL trăiește atunci când vine vorba de sfidarea deciziilor magistraților. Chiar dacă, după vot, co-președintele PNL Alina Gorghiu acuză ipocrit un secretar de stat al Guvernului Cioloș. În ianuarie a.c, după ce CCR a declarat legea neconstituțională, doamna Gorghiu afirma: „M-aș bucura să văd că, la început de 2016, prin această decizie vom pune punct populismului și ideii de privilegiu în România.” O nouă dovadă a blatului absolut grețos dintre PNL și PSD. Același blat care a dus la adoptarea unor legi electorale, care au blocat accesul noilor veniți în competiția electorală, care i-a menținut pe funcții în 2016 pe primarii aleși în 2012 din partea USL, grație scrutinului într-un singur tur.

Acum, blatul acționează împotriva magistraților. De ce votul asupra legii pensiilor aleșilor locali este un precedent periculos? Deoarece deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, nu consultative, pentru parlamentari. Dacă legea pensiilor aleșilor nu va fi contestată la CCR înainte de promulgare, o decizie a Curții va fi pur și simplu aruncată la coș de parlamentari. Vă mai amintiți când Parlamentul a anihilat activitatea Curții Constituționale? În vara fierbinte a lui 2012, printr-o ordonanță de urgență dată de Guvernul Ponta.

Ce se va întâmpla când decizia CCR referitoare la abuzul în serviciu va ajunge pe masa Parlamentului? Vor ignora aleșii faptul că CCR nu l-a dezincriminat. Va face Parlmentul acest lucru? Tot ce este posibil. Acest Legislativ muribund nu mai are nicio jenă atunci când legiferează, deoarece jumătate dintre membrii săi actuali nu se vor mai regăsi pe listele pentru viitorul Legislativ.

Comparativ cu un asemenea abuz de putere, cum este ignorarea unei decizii a CCR, vestea că aleșii au votat o lege, care-i absolvă de răspunderea penală pe cei care, până în 2013, și-au angajat rude la cabinetul parlamentar, pălește ca importanță.

Un singur lucru ar fi de remarcat aici: actul normativ a fost adoptat cu aceeași largă majoritate. PSDPNL, aceeași mizerie! O mizerie care, la alegerile locale, a fost votată de prea mulți români...

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.