În Videle, pe urmele ministrului Carmen Gabriela Dan. Drumul unei secretare de școală generală de provincie spre fotoliul de Ministru de Interne

De la vecinii de bloc ai actualei ministru al Internelor, Carmen Gabriela Dan, am aflat că a fost „o fată bună, care a intrat la un serviciu bun la Alexandria, după ce a terminat facultatea”, una de fapt neacreditată de Ministerul Educației la acel moment, iar liderul CPUN din anii ‚ 90 ne-a spus că doamna Carmen devenit secretară la doar 20 de ani, probabil pentru „merite” în Revoluția din 1989, de la Videle

Proaspăta șefă de la Interne, Carmen Dan, este teleor măneancă din Videle și locuiește la parterul unui bloc obișnuit, fiind vecină cu un alt lider PSD, europarlamentarul Viorica Dăncilă. Potrivit CV-ului, a terminat Liceul de filologie-istorie – Zoia Kosmode mianskaia în 1989 și facultatea -12 ani mai târziu.Între timp a fost secretară la o școală din Videle. Asccensiunea profesională a apărut în 2001, atunci când a început să lucreze în subordinea lui Liviu Dragnea, protectorul ei politic. Imediat după terminarea Facultății a devenit consilier juridic al Consiliului Județean Teleorman, în cadrul Serviciului Juridic şi Contencios, iar apoi a fost numită directorul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor - judeţului Teleorman. Din vara anului 2012, Carmen Daniela Dan a fost subprefectul județului Teleorman până în 2014, când a devenit prefect. La alegerile de luna trecută a devenit senator PSD .

FOTO; Un bloc tipic de provincie. La parter, locuința ministrului Carmen Dan

Are o mai veche legătură cu Internele: locuiește lângă Poliția Videle

Deși demnitar de aproape șapte ani, fiind subprefect și prefect în Teleorman, Carmen Dan locuiește încă întrun apartament dintr-un bloc ponosit din Videle. Hainele puse la uscat în fața blocului și zecile de antene tip lighean agățate la geamuri sunt indiciile că în cartier stau, de fapt, oameni simpli, nicidecum lideri politici. Cu toate acestea, la parterul unuia dintre blocuri stă actualul ministru de Interne, iar la etajul trei un alt lider PSD, europarlamentarul Viorica Dăncilă. Unii vecinii ne-au spus că sunt niște oameni normali, iar alții că nu prea îi cunosc pe liderii PSD. O bătrână s-a oferit să ne deschidă scara blocului, mândră de noua poziție a ex-prefectului: „A fost o fată bună. O cunosc de mică, mama ei stă în blocul de lângă. Prima dată a fost aici la școală, învățătoare sau ceva, și după ce a terminat facultatea a intrat la serviciu, la Alexandria. Nu prea am mai văzut- o pentru că făcea naveta la Alexandria cu mașina asta (și ne indică un Duster care aparține unei companii)”. Tot de la vecini am aflat că este căsătorită cu un inginer care lucrează la Petrom și că au împreună un copil care este student în București. Este posibil ca pasiunea lui Carmen Dan pentru Ministerul de Interne să vină și din faptul că blocul unde locuiește se învecinează cu secția de Poliție din Videle.

Carmen Dan, audiată în Parlament cu ușile închise

Prima femeie ministru de interne a fost audiată în Parlament cu ușile închise. Jurnaliştii nu au avut acces, motivul invocat de membrii Comisiilor fiind acela că vor fi luate în discuţie subiecte ce ţin de siguranţa naţională. „Din punctul meu de vedere a fost o audiere aşa cum ar trebui să se desfăşoare. Nu am venit pregătită cu întrebări, am venit cu programul de guvernare. Voi analiza foarte bine ce se întâmplă la Ministerul de Interne şi care sunt vulnerabilităţile”, a declarat Carmen Dan, la încheierea audierii. Întrebată de jurnalişti dacă va demisiona în cazul în care va fi pusă sub acuzare într-un dosar penal, Carmen Dan a spus: „Aşa cum mă cunosc, nu am de ce să fiu acuzată într-un dosar, pentru că rolul meu la nivelul ministerului va fi să muncesc”.

A debutat în politică la 20 de ani, în CPUN

Potrivit CV-ului ei, prima femeie ministru de Interne a debutat în politică la numai 20 de ani, fiind numită secretară a CPUN în anul 1990. Timotei Stuparu, lider PSD și președintele CPUN Teleorman în anii '90, a declarat pentru Evenimetul zilei că nu o cunoștea personal atunci, dar crede în valoarea ei. „Probabil că, atunci, a fost secretară la Videle, pentru că erau mai multe structuri la nivel județean și local din care am făcut parte cei care ne-am evidențiat în mișcările din decembrie 1989”, a spus liderul PSD.

Tot în aceeași perioadă, Carmen Dan s-a angajat și secretară la Școala numărul 3 din Videle, aflată la doar câteva sute de metri de locuința ei. În anul 2000 a reușit să termine Facultatea de Drept la Universitatea Ecologică, instituție de învățământ neacreditată de Ministerul Educației la acel moment. Imediat după absolvire a fost angajată la Consiliul Județean Teleorman, unde a devenit consilier juridic la Serviciul Juridic și Contencios

Privatizarea Teldrum din 2001, consiliată juridic de Carmen Dan

În perioada în care actualul ministru de Interne era consilier juridic la Consiliul Județean Teleorman, ne-au povestit personaje din anturajul acesteia, a avut loc celebra privatizare a firmei Teldrum, care a trecut din proprietatea Consiliului Județean la un fost coleg de liceu de-al lui Liviu Dragnea, Marian Fișcuci. Acesta a cumpărat acțiunile Tel Drum la privatizarea din 2001. Cei doi erau amici vechi. Absolviseră împreună, în 1980, Colegiul Unirea din Turnu Măgurele. Fişcuci a cumpărat firma cu 4 miliarde de lei vechi, deşi activul net contabil era de 20 de miliarde de lei vechi. Raportul de evaluare întocmit la vânzarea Tel Drum a avut ca bază de referinţă balanţa contabilă la 30.11.2000, şi nu balanţa sau bilanţul de la 31.12.2000. După ce a cumpărat Tel Drum, noul proprietar s-a ales și cu un utilaj scump numit tren reciclator cumpărat cu credit de CJ Teleorman. În octombrie 2001, Dragnea iniţiază un proiect prin care utilajul intră în administrarea societăţii Tel Drum, cu o redevenţă de 1,2 miliarde de lei/ an. Din momentul privatizării societăţii, toate lucrările de reparaţii pe drumurile din Teleorman au fost efectuate de Tel Drum. Caietele de sarcini pentru licitaţii, întocmite de Direcţia Generală de Servicii a Consiliului Judeţean Teleorman condus de Liviu Dragnea, impuneau participanţilor deţinerea unui anume utilaj: trenul reciclator. Singura firmă care avea un astfel de utilaj era, logic, Teldrum. Cu timpul, firma Teldrum a devenit unul dintre cei mai mari constructori de drumuri din România și este abonată la bani publici în mai toate județele conduse de PSD.

Următorul pas în carierădirector la Evidența Populației

Din anul 2002, Carmen Dan a fost promovată în funcția de director la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor al Județului Teleorman. Deși pare neînsemnată, funcția contează foarte mult în ceea ce privește relocarea populației în preajma alegerilor.

Fascinată de personajul politic Dragnea, se consideră o femeie fără „sânge în instalație”

Într-un interviu acordat acum trei ani presei locale din Teleorman, Carmen Dan recunoștea că este fascinată de personajul politic Dragnea: „Îl apreciez pe Liviu Dragnea pentru că el e un om născut să facă administraţie şi politică. Are această capacitate extraordinară. Însă avea un mod practic şi foarte logic de a gândi. E un om născut să facă politică asta şi de asta a şi reuşit să urce atât de sus”. În ceea ce privește rolul femeii în politică, ea crede că sunt apreciate femeile puternice, deși nu se numără printre ele. „O femeie ar trebui să-şi arate puterea mult mai discret, probabil, dar bărbaţii caută întotdeauna să vadă la o femeie – o să folosesc o expresie mai puţin ortodoxă – să vadă că are sânge în instalaţie. O femeie care vorbeşte frumos, pe un ton suav nu e la fel de apreciată ca una care e mai dintr-o bucată. Eu nu sunt stilul acela, dintr-o bucată.”