Nu a existat puștan al generației ’70 să nu fi urmărit hipnotizat foiletonul „Cireșarii”, realizat de regizorul Andrei Blaier, ecranizare a primelor două romane, din cele cinci, ale prozatorului Constantin Chiriță, care au descris aventurile captivante ale unui grup de copii, numiți „Cireșarii”. Filmul a fost reprogramat, din acest week-end, pe TVR 2
Ne strângeam cu mic, cu mare, în fața ecranelor lipsite de culoare. Dar ce ne mai trebuia televiziune color, când pentru ochii noștri dornici să viseze la tot felul de aventuri, peisajul era magic?”, ne declara, de curând, una dintre fetițele de la acea vreme, care a salutat din plin inițiativa TVR 2, de a redifuza serialul.
Fără replici politice
Nici un roman pentru copii și tineret nu se poate compara, la noi, ca audiență și forță de fascinație cu „Cireșarii”. Constantin Chiriță a avut ideea magistrală de a nu face compromisuri politice și nici propagandă. Cireșarii, lipsiți, prin voința autorului, de idei politice clare, despre care nu aflăm nici măcar dacă sunt membri în organizațiile inevitabile de pionieri și uteciști, au totuși o idee care convenea și cititorilor, și ideologilor vremii: binele. Ei „se implică”, motivația lor e tocmai noblețea binelui gratuit. Toți răspândesc în jur căldură și duioșie.
Profesorul Constantin Chiriță avea un har special să le trezească studenților săi de la „Regie film” interesul pentru lectură, iar regizorului Andrei Blaier îi plăcea să-și amintească de cursurile pe care le ținea scriitorul. Blaier, care i-a urmat întru totul ideea neimplicării ideologice, a flirtat, încă din facultate, cu ideea de a ecraniza „Cireșarii”. Spiritul său ludic l-a ajutat să compună zece episoade fascinante.
Succesul repurtat în anii ,70 de ecranizarea romanelor lui Constantin Chiriță a fost atât de mare, încât zece ani mai târziu, în 1984, regizorul Adrian Petringenaru a ecranizat și el primul volum al odiseei „Cireșarilor” într- un lung metraj. De mare succes a rămas însă, în memoria genarațiilor de copii și adolescenți ai anilor ,70, serialul realizat de regizorul Andrei Blaier.
„Actoria, o superbă minciună!”
Întrebat, la vremea respectivă, cum și-a alcătuit distribuția, cum a intuit la o vârstă atât de fragedă talentul copiilor selecționați, regretatul Andrei Blaier a răspuns cât se poate de simplu: „A, păi n-a fost mare brânză, eu mă prefăceam că mi-e rău și-l trimiteam pe un copil să cheme pe câte cineva din apropiere, să-l convingă să vină să mă ajute pe mine. ÎI ziceam: «Uite, îl vezi pe bătrânul ăla? Du-te și spune-i că mi-e rău, să vină să m-ajute; de fapt, ne jucam frumos». Că, altceva ce e actoria, dacă nu o superbă minciună?”
Cine a fost Andrei Blaier?
Andrei Blaier, regizor și scenarist, s-a născut la 16 mai 1933, la București. A absolvit cursurile IATC în 1956. Realizează mai multe filme, dintre care nominalizăm: Ilustrate cu flori de câmp (pentru care primește premiul ACIN, 1975). Alte lungmetraje premiate au fost: Apoi s-a născut legenda, (Phnom Penh, 1968), Prin cenușa imperiului (premiul ACIN, 1976), Lumini și umbre (premiul ACIN, 1982), Bătălia din umbră (premiul ACIN, 1986). A decedat la 1 decembrie 2011.
Un best-seller al anilor ’60-’70
Romanul-fluviu al lui Constantin Chiriță a încântat zeci de generații… Cele cinci volume înfățișează aventurile unui grup de șapte tineri, intitulat „Cireșarii ”, compus din Victor, Ionel, Dan, Maria, Ursu, Tic și Lucia, toți locuind pe strada Cireșului. Cele cinci volume ale seriei sunt: Cavalerii florii de cireș - numit inițial Teroarea neagră- (1956), Castelul fetei în alb (1958), Roata norocului (1965), Aripi de zăpadă - numit inițial Teroarea albă- (1968), Drum bun, Cireșari (1963).
Serialul, împărțit în zece episoade
Din 8 iulie, în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 11.00, puteți urmări aventurile grupului de Cireșari format din Victor, Ionel, Dan, Lucia, Maria, Ursu și Tic – într-o producție a Studioului de Film TV. Din distribuție fac parte: Alexandru Boros, Mihai Gingirov, Carmen Gentimir, Radu Florin, Irina Bărbat, Gabriel Kiritescu, Armand Olvedi, Marcel Anghelescu, Cornel Coman, Andrei Codarcea, Dorin Varga, Traian Dănceanu, Matei Gheorghiu, Ion Niciu, Victoria Mierlescu, Ileana Stana Ionescu. Cele zece episoade ale serialului – ecranizare după primele două volume ale ciclului „Cireșarii” sunt: Expediția în pericol, Prizonieri în Peștera Neagră, Semnale enigmatice, Cireșarii în acțiune, Un meci de box, Mesajul, Cetatea vulturilor, Taina Logofătului Zogreanu, Labirintul și Castelul fetei în alb.