Războiul din Estul Ucrainei a fost reluat din plin chiar sâmbătă seara, înaintea demarării la Kiev a concursului Eurovision, după ce separatiștii și armata rusă a ucis 4 civili în Avdiivka cu lovituri de artilerie, arme interzise în acea regiune.
Președintele și-a anulat participarea la concursul musical pentru o ședință a echipei sale de Securitate. Dealtfel, în ajun, fuseseră nu mai puțin de 54 de atacuri de artilerie și trei soldați răniți, potrivit rapoartelor Ministerului Apărării ucrainean.
Pe de altă parte, Însărcinatul cu afaceri al SUA la OSCE, Kate Burns, a anunțat, în timpul unui discurs la Consiliul Permanent al OSCE de la Viena, că pe parcursul ultimelor trei luni, separatiștii din Donbas au crescut desfășurarea de arme grele interzise cu 750%. Numai săptămâna trecută observatorii OSCE au văzut desfășurarea a 44 de noi arme grele, care încalcă armistițiul.
Lupele au început la două zile după ce trei lideri separatiști au dat publicității coordonarea activității din pseudo-republicile populare din Donetsk și Luhansk direct de la Kremlin, în timp ce nu mai puțin de 5 surse independente, inclusiv una din stafful Administrației Prezidențiale de la Kremlin, de lângă responsabilul pentru această temă, Vladislav Surkov, au confirmat întâlniri repetate și curente între consilierul lui Putin pentru afaceri strategice și liderii separatiști, numirea și schimbarea lor repetată, după bunul plac.
Totuși miercuri, 18 mai, la Strasburg, Președintele ucrainean Petro Poroshenko va avea și un moment de bucurie pentru el și cetățenii ucraineni, când va participa la ceremonia de semnare a intrării Ucrainei în programul Visa Waiver, respectiv libera circulație a ucrainenilor fără viză în UE. Consiliul de Miniștri ai UE a luat decizia finală la 11 mai iar după publicarea actului ce va fi semnat mâine în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, liberalizarea vizelor intră în vigoare la 20 de zile, cel mai probabil la data de 11 iunie.
Potrivit acordurilor internaționale, nu mai puțin de 34 de state europene, membre ale UE sau în acorduri cu UE, vor aplica această prevedere, respectiv liberalizarea vizelor pentru cetățenii ucraineni ce călătoresc în UE și stau mai puțin de 90 de zile, la fiecare 180 de zile consecutive.
Dealtfel luni, 15 mai, la Bruxelles, a avut loc o întâlnire informală a miniștrilor de Externe ai Ucrainei și grupului prietenilor Ucrainei din UE, adică a tuturor miniștrilor de Externe din UE, pe teme legate de felicitări și mulțumiri pentru acordul de liberalizare a vizelor, dar mai ales pentru afirmarea de susținere în privința unei soluții pașnice în Estul Ucrainei și reafirmarea sancțiunilor la adresa Rusiei pentru anexarea Crimeii. De asemenea, miniștrii de Externe au reafirmat susținerea pentru aplicarea pe deplin a acordurilor de la Minsk 2, în timp ce ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, i-a informat despre întâlnirea cu Președintele american Donald Trump și acordul acestuia de a se alătura formatului Normandia și de a participa la “constrângerea Rusiei să respecte acordurile de la Minsk”, potrivit MAE ucrainean.
Ucraina a îndeplinit reformele necesare liberalizării vizelor respectiv pe cele în domeniul migrației, ordinii publice, securității, relațiilor externe și drepturilor fundamentale ale omului pentru a accede la liberalizarea vizelor. În urma constatării acestor reforme, a fost amendat formal Regulamentul 539/2001 a Uniunii Europene, astfel încât Ucraina a fost mutată din lista de state ai căror resortisanți au nevoie de viză pentru a circula în spațiul Schengen și UE în lista statelor exceptate de la prezentarea vizelor pentru călătoriile pe termen scurt în scop afaceri, turism sau familial, dacă prezintă un pașaport biometric. Irlanda și Marea Britanie nu aplică aceste reglementări, aplicate, însă, de alte state europene.
Până la această oră, doar trei state din spațiul post sovietic, cele care au semnat Acorduri de Asociere și Acorduri de Liber Schimb, au beneficiat de liberalizarea vizelor. Mai întâi Republica Moldova, în urmă cu mai bine de trei ani, apoi Georgia, luna trecută, iar acum Ucraina. Dealtfel și această intrare în spațiul liberalizării vizelor cu UE e un semnal geopolitic major de ancorare la spațiul european al statelor Parteneriatului Estic care fac acest pas.