PSD nu mai are răbdare cu DNA. Social- democrații s-au săturat să mai tremure de frica procurorilor, să se întrebe în fiecare zi cine este următorul. Domnia legii, onestitatea în exercitarea unei demnități publice sunt valori străine pentru foarte mulți membri PSD. ”Ei nu vor decât să fure”, pare a fi noul slogan al partidului de guvernământ.
Unul a fost senatorul Georgică Severin, care le-a cerut juriștilor PSD să modifice Codul Penal: ”Aș vrea foarte mult ca noi, ca un partid de stânga, să înțelegm că s-a greșit cu acel Cod Penal asumat al domnului Predoiu, iar juriștii noștri să vină cu propuneri prin care, fără jenă că vor țipa unele ambasade sau vor striga unii deontologi apropiați de vechea putere, s-o spunem extrem de clar că avem nevoie de legi care să facă dreptate și nu răzbunare. Invit pe juriștii noștri să se așeze pe Codul Penal și pe Codul de Procedură Penală și să vină cu propuneri, să le votăm. Nu să spunem că, dacă ne legăm de asta, avem probleme".
Al doilea a fost un pesedist din popor, care a dat un scurt interviu publicației online stiripesurse.ro: „Trebuie schimbat ceva, am devenit pe plan internațional o țară penală, o țară de hoți. Nu ne caracterizează asta, deci pe undeva se exagerează. Nu zice nimeni să nu se facă curațenie, să se facă, dar sunt multe întrebări care se pun. De ce a durat 10-15 ani ca să scoți la iveală un caz?(...) Acum, ce să va spun? Trăim un adevărat coșmar, în fiecare zi sunt arestări, lumea la început se bucura, dar acum vă spun că nu se mai bucură nimeni, se îngrijorează, pentru că este vorba de cei pe care i-au ales ei și nu întâmplător sunt oameni care au fost aleși mai multe mandate și atunci se produce un haos și în puterea de orientare a oamenilor, toți pot fi penali. Vreți să vă spun? Traficul de influență intră în gena poporului nostru, să ajuți pe cineva, deci dacă intervii undeva să ajuți sincer pe cineva faci trafic de influență, mai ales dacă ai o funcție, și ești penal. Dacă se merge în ritmul ăsta, adio Guvern, adio Parlament”.
Vă mai amintiți cine avea probleme cu traficul de influență? Viorel Hrebenciuc. Potrivit stenogramelor DNA din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, Hrebenciuc i-a atras atenția lui Dan Șova că trebuie modificată Legea 78/2000, iar tânăra speranță a PSD promitea că-l va ajuta, prin promovarea unui act normativ de către Ministerul Justiției, dacă-l va susține să ajungă președintele partidului. În Marțea Neagră, aceiași juriști ai PSD pe care i-a invocat Georgică Severin încercau, în zadar din fericire, să promoveze o lege a amnistiei și grațierii, care ar fi scos din pușcării nume mari ale politicii. Tentativa a eșuat atunci, pentru că liberalii conduși de Crin Antonescu s-au opus în ultima clipă. Astăzi, un astfel de demers ar avea mari șanse de reușită. Numărul condamnărilor și arestărilor preventive a crescut foarte mult în ultima vreme, iar politicienii sunt din ce în ce mai îngrijorați că ar putea intra și ei în malaxorul DNA. Răbdarea lor se cam apropie de final. De aceea, când va veni momentul, vor fi mulți cei care vor pune umărul la demolarea Justiției. Uitați-vă la ce se întâmplă deja. De săptămâni bune, în românia se derulează o campanie menită să convingă opinia publică de faptul că DNA este o instituție abuzivă, represivă. Politicieni, comentatori cu simbrie, dar și jurnaliști din păcate rostogolesc ideea că DNA se află în prezent la ordinele lui Klaus Iohannis și PNL, și se ocupă cu executarea adversarilor politici ai acestuia. Ce poate urma după o asemenea campanie de decrediilizare a DNA decât un atac frontal, precum cel despre care vorbește Georgică Severin?
Declarația lui Georgică Severin este, fără îndoială, o invitație de a repeta Marțea Neagră. Sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va întâmpla. Majoritatea parlamentară va modifica legislația penală, pentru a-i mai domoli pe procurori, iar liberalii din Opoziție, cel mai probabil, vor închide ochii. Nu îl văd pe Klaus Iohannis să încerce să înăbușe o eventuală revoltă-DNA. Se va limita, cel mai probabil, la câteva comunicate de presă seci, sau la câteva postări pe Facebook, în care își va exprima dezacordul. La fel cum a reacționat și în cazurile Varujan Vosganian și Laszlo Borbely, pe care Parlamentul i-a scăpat de anchetele penale. Fără vlagă.
Crin Antonescu s-a opus atunci pentru că spera să candideze la Președinție, cu un discurs de dreapta, în care să promită apărarea statului de drept. Astăzi, după consumarea alegerilor prezidențiale, nu mai există mize electorale majore. Liderii partidelor nu se mai tem că pot pierde voturi dacă agresează Justiția. Libertatea lor este mai importantă. Dosarul EADS, în care sunt prinși, din câte înțeleg, nume grele din PSD, PNL, dar și alte partide, ar putea fi scânteia care să aprindă Revoluția anti-DNA. Recent, procurorul- șef Laura Codruța Kovesi ne-a dat din nou asigurări că acest dosar va fi detonat în curând și că nu sunt întârzieri din cauza procurorilor germani, care lucrează și ei pentru a descâlci această mega-afacere de corupție.
Cu siguranță, ambasadele au informații că agresiunea împotriva Justiției se apropie. Nu degeaba Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA la București și ambasador ad interim, a avertizat că instituțiile Justiției trebuie să fie lăsate să-și facă treaba libere de orice presiuni exterioare. În interviul acordat ”României libere”, Thompson a rostit această frază de vreo cinci ori, răspunzând la cinci întrebări diferite. Diplomatul american a mai avertizat că ”anchetele trebuie făcute în mod profesionist”, semn că SUA se tem că avântul pe care și l-au luat, în ultima vreme, procurorii DNA ar putea duce la investigarea superficială a dosarelor. Izbucnirea unor scandaluri în care DNA să fie acuzată că a arestat preventiv politicieni în baza unor rechizitorii subțiri, ar fi letală pentru lupta anticorupție. Ar fi prilejul perfect pentru colegii lui Georgică Severin din toate partidele să modifice Codul Penal și pe cel de Procedură Penală, iar procurorii să fie readuși la ordine. La ordinele politicienilor.