Ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu, a purtat luni, 31 ianuarie, o convorbire telefonică cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Wendy Sherman. Cei doi oficiali au abordat subiectul evoluției securității în regiune și au evocat, de asemenea, contextul aniversar, în anul curent împlinindu-se 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.
Bogdan Aurescu și Wendy Sherman au căzut de acord asupra continuării eforturilor pentru pregătirea unei agende de activități diplomatice adecvate, inclusiv prin dinamizarea contactelor politice, în discuția telefonică ce a presupus un schimb de opinii „pe tema evoluțiilor de securitate din Vecinătatea Estică a NATO și de la Marea Neagră”.
Relația România-SUA rămâne una strânsă
Cele două state au căzut de acord să coopereze îndeaproape, în continuare, pe diverse teme strategice.
Wendy Sherman a adresat, cu ocazia îndeplinirii a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, felicitări părții române „pentru decizia recentă a Consiliului OCDE referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România” și a oferit asigurări că americanii vor sprijini țara noastră de-a lungul procesului de aderare.
La rândul său, Bogdan Aurescu a mulțumit pentru „sprijinul constant al SUA pentru candidatura României și pentru conturarea unei decizii favorabile la nivelul Organizației, asigurând cu privire la angajamentul profund al Guvernului României pentru finalizarea cu succes a obiectivului aderării și pentru asumarea tuturor obligațiilor de stat membru al OCDE”.
Bogdan Aurescu a mulțumit pentru ajutorul militar al SUA
În altă ordine de idei, cei doi oficiali au dezbătut și subiectul securității în contextul conflictului militar care amenință Ucraina. Ministrul Bogdan Aurescu a adresat mulțumiri SUA pentru că a luat în considerare și poziția, interesele, precum și pretențiile țării noastre în cadrul răspunsurilor pe care le-au trimis Rusiei pe data de 26 ianuarie.
Oficialul român și-a exprimat „satisfacția față de decizia SUA de a-și consolida prezența militară pe teritoriul României, un semnal ferm pentru descurajarea acțiunilor agresive ruse și soliditatea angajamentului SUA pentru securitatea aliaților de pe Flancul Estic”, se arată într-un comunicat.
Ce a discutat șeful MAE în privința Ucrainei
La rândul său, Wendy Sherman a apreciat „angajamentul constant asumat de România, ca partener strategic al SUA și stat aliat NATO responsabil și de încredere, pentru stabilitatea și securitatea regiunii Mării Negre, dar și la nivel european și euroatlantic”.
Cei doi oficiali au evaluat eforturile diplomatice recente, la nivel bilateral și multilateral, privind detensionarea situației de securitate de la granița Ucrainei și au discutat despre pașii următori și perspectivele conturate pe termen scurt. Au evidențiat importanța menținerii unității și solidarității aliate și au agreat menținerea unui contact apropiat, la toate nivelurile, și în perioada următoare.