Criza numită Coronavirus are multe dintre notele unui Război. Un Război mai rău decît cele două Mondiale, care au decimat omenirea.
Despre Al Doilea Război Mondial s-a spus c-a fost cumplit, pentru că, mai mult decît Primul, a lovit și populația civilă. Războaiele de tip clasic ocroteau populația civilă. Cînd nu veneau peste ei mongolii, locuitorii unei așezări își trimiteau la luptă, departe de ziduri, bărbații.
Femeile, copiii și bătrînii așteptau acasă. Dacă bărbații nu erau înfrînți și prin asta localitatea nu încăpea pe mîna cuceritorilor, populația civilă scăpa nevătămată. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prin bombardarea sălbatică a marilor orașe, de la Londra pînă la Hamburg, femeile, copii și bătrînii au fost loviți la fel de tare ca și cum ar fi fost în linia întîi.
Războiul cu Virusul e mai mult decît Al Doilea Război Mondial în privința atacului asupra populației civile. În marile orașe ale Europei între două vaiere de sirene, viața se desfășura cît de cît normal. Pînă la ivirea bombardierelor nu aveai de ce să te temi de viața ta de locuitor al orașului. Acum dușmanul atacă tot timpul, 24 din 24 de ore, și, lucru cel mai grav, sub acoperirea de prieten sau neam care te îmbrățișează fără să-și dea seama că te-a infectat.
Fiind vorba de un Război, privirile popoarelor se îndreaptă spre Conducători, de regulă spre unul singur, identificat cu Comandantul Suprem. La noi acest Comandant Suprem, acest Mareșal fără epoleți, e Președintele Klaus Iohannis. Ca toți Comandanții în vreme de război, Klaus Iohannis s-a adresat în mai multe rînduri românilor, deveniți, în condițiile Conflictului cu Virusul, oștenii Măriei Sale, cei pe care Comandantul îi conduce în luptă.
Războiul acesta va trece, ca toate Războaiele din istoria lumii.
Ca toate Războaiele din Istoria României.
Istoricii de azi preocupați de Războaiele prin care a trecut țara se grăbesc să caute în arhive Mesajele Conducătorilor adresate Oastei celei mari a Țării, cum zicea Sadoveanu în Frații Jderi despre Oastea lui Ștefan cel Mare. Ce le-a zis românilor Conducătorul în vremuri de război, în vremuri de restriște? La întrebarea asta, istoricii găsesc în mesajele conducătorilor adresate națiunii capodopere ale discursului patriotic, idei răscolitoare, îndemnuri de neuitat, cuvinte creatoare de emoții. După astfel de discursuri, chiar și cei care le studiază azi în arhive simt îndemnul lăuntric de a sări în sus și a pune mîna pe arme.
Sub semnul acestei credințe – că în vremuri neobișnuite mesajele trebuie să fie neobișnuite – am cercetat intervențiile publice dedicate de Conducătorul Klaus Iohannis națiunii române aflate în război.
Ce le-a zis Președintele Românilor aflați în Război cu Coronavirus, amenințați de infectare, obligați să stea în case mulți dintre ei roși deja de grijile zilei de mîine?
Cum ce?
Să se spele pe mîini!
Pentru ai ajuta pe istoricii din viitor ai Războiului din primăvara lui 2020, am realizat un scurt bilanț al îndemnurilor adresate de Klaus Iohannis românilor în vremuri de restriște.
Redau din el cîteva exemple.
Să nu ne îmbrățisăm, să nu dăm mâna
- „Limitarea cât de mult posibil a contactului social, evitarea aglomerațiilor, flexibilizarea programului de lucru sunt alte măsuri care contribuie foarte mult la reducerea transmiterii virusului.” (joi, 12 martie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni)
- „Este, pe de altă parte, important să mergem la serviciu, acolo unde munca nu se poate face de la domiciliu, și acolo unde este obligatoriu să mergem trebuie să avem grijă, nu dăm mîna, nu ne îmbrățișăm, stăm la o distanță rezonabilă, un metru, doi metri unii de alții, atunci cînd vorbim sau cînd muncim împreună.” (joi, 19 martie 2020, intervenția lui Klaus Iohannis, susținută la începutul videoconferinței cu Prim-ministrul României, ministrul Afacerilor Interne, prefecții și șefii instituțiilor publice deconcentrate pe tema gestionării epidemiei COVID-19)
- „Și, da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare. Știu că acest lucru este puțin mai greu.” (sîmbătă, 14 martie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni)
- „Este foarte, foarte important – și o să repet acest lucru la fiecare declarație pe care o fac – evitați contactul cu alți oameni! Evitați să vă atingeți! Evitați să vă îmbrățișați! Evitați cu orice preț să vă întîlniți într-un loc închis cu mai mulți oameni.” (sîmbătă, 28 martie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la finalul vizitei la Spitalul Militar de Campanie ROL II, secție externă a Spitalului Militar Central, din incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni)
- „Nu uitați, nu vă întîlniți cu alte persoane, iar dacă este obligatoriu să vă întîlniți, evitați orice contact fizic! Nu vă dați mîna! Nu vă îmbrățișați! Stați la distanță unii de alții!” (luni, 30 martie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni , la finalul ședinței de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, Ministrul Finanțelor Publice, domnul Vasile Cîțu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, domnul Virgil Popescu, Ministrul Apărării Naționale, domnul Nicolae Ciucă, Ministrul Fondurilor Europene, domnul Marcel Boloș, și Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, domnul Lucian Bode)
- „Cînd vă întîlniți cu alte persoane, evitați orice contact fizic, nu vă dați mîna, nu vă îmbrățișați!” (marți, 31 martie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, la finalul ședinței de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19)
- „Și, în final, dragi români, repet ce am spus în fiecare apariție a mea. Respectați normele de conduită, păstrați distanța, nu vă dați mîna, nu vă îmbrățișați! (miercuri, 1 aprilie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, la finalul ședinței de evaluare și prezentare a măsurilor de siguranță și ordine publică în contextul epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, chestor șef de poliție Bogdan Despescu)
- „Atunci cînd mergeți la cumpărături sau sunteți într-un spațiu public, păstrați distanța de cel puțin doi metri față de ceilalți! Nu vă îmbrățișați cu prietenii, nu dați mîna, evitați orice contact direct!” (vineri, 3 aprilie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni)
- „ Evitați orice contact fizic cu oricine, este foarte important! Boala se răspîndește de la om la om. Nu dați mîna, nu vă îmbrățișați, stați la distanță față de alte persoane!” (luni, 6 aprilie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni)
Respectarea normelor de igienă, a igienei mîinilor
- „De aceea, îi încurajez pe oameni să urmeze principala recomandare a tuturor specialiștilor, inclusiv a celor din Organizația Mondială a Sănătății, conform căreia cea mai sigură protecție este menținerea unei igiene personale permanente.” (miercuri, 26 februarie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării)
- „Respectarea fără excepție a regulilor de igienă reprezintă principala linie de apărare împotriva răspîndirii virusului și cu toții putem contribui din acest punct de vedere la diminuarea riscului de contaminare.” (joi, 12 martie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni)
- „Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați cu strictețe regulile, păstrați igiena mîinilor, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare!” (luni, 16 martie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni)
- „Respectați toate normele de igienă! Oricît de paradoxal ar suna, cel mai important lucru este să ne spălăm foarte des pe mîini, să evităm să ne atingem fizic cu alte persoane.” (sîmbătă, 28 martie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la finalul vizitei la Spitalul Militar de Campanie ROL II, secție externă a Spitalului Militar Central, din incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni)
- „Respectați normele de deplasare, respectați normele de igienă, respectați normele de distanțare socială. Nu ieșiți din casă decît atunci cînd este absolut necesar.” (marți, 31 martie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, la finalul ședinței de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19: Sociale, Violeta Alexandru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat)
- „Spălați-vă pe mîini cînd vă întoarceți acasă!” (vineri, 3 aprilie 2020, declarație de presă Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni).
În 24 noiembrie 2019, românii și-au ales în persoana lui Klaus Iohannis președintele.
Nu știau, sărmanii, că aleseseră nu un președinte, ci un agent sanitar.
Vorba lui Topârceanu din Vara la țară:
”Când se ia câte-o măsură, Lumea-njură Pe agentul sanitar Şi-l întreabă fără noimă: „CE-AI CU NOI, MĂ? PENTRU CE SĂ DĂM CU VAR?”