Putem spune că optimismul este o atitudine mentală, care are la bază atitudini active și comportamente concrete atunci când ne aflăm într- o situație dificilă.
Cu alte cuvinte, suntem încrezători în viitor și considerăm că suntem capabili să gestionăm acea situație care poate pentru mulți este de nerezolvat.
Optimismul prespune ca în fața oricărei incertitudini să fim siguri că există cel puțin o soluție care, în contextul respectiv, să ne fie favorabilă pentru a rezolva situația în care ne aflăm. Acolo unde există optimism, se poate vorbi și despre o inteligență adaptativă, pentru că optimiștii sunt receptivi, se adaptează mult mai ușor și reușesc să-și modifice cu ușurință comportamentului.
Alain Braconnier este psihiatru, psihanalist francez şi autor al lucrării Optimismul înteligent. Acesta consideră că pesimismul ține de dispoziție, în timp ce optimismul ține de voință. Avem nevoie de voință pentru a deveni optimiști, iar gândirea optimistă este o combinație de realism, încredere și pragmatism, pentru că a fi optimist înseamnă să transformăm gândirea în acțiune.
Cu alte cuvinte, optimismul poate fi învățat la diverse vârste și la diverse etape de dezvoltare din viața noastră. Pentru mulți, eforturile recompensate din copilărie i-au ajutat să fie mai optimiști, în timp ce pentru alții au servit drept model cei care sunt optimiști și aparent viața lor este mai frumoasă.
Dacă optimismul este o alegere și dacă această atitudine poate fi deprinsă, iată câteva din beneficiile pe care le aduce în viața noastră:
✔ Persoanele optimiste au încredere în propria persoană și automat și în cei din jur;
✔ Interacționeză foarte ușor cu persoanele noi, cu colegii de muncă și cu cei apropiați;
✔ Sunt feriți de anxietate și depresie;
✔ Iau în calcul că poate nu este vina lor pentru tot ce se întâmplă rău, au puterea să discearnă de unde până unde sunt vinovați;
✔ Găsesc cu ușurință soluții pentru că sunt mai relaxați;
✔ Optimiștii se mobilizeză mult mai ușor să găsesc soluții și reușesc asta cu ușurință;
✔ Persoanele optimiste sunt interesate să fie fericite nu neapărat să aibă mereu dreptate;
✔ Știu să identifice cu ușurință unde se pot face utili pentru a remedia o situație de urgență;
✔ Optimiștii sunt mai fericiți, mai sănătoși, mai împliniți, mai energici și mai plini de viață;
La baza acestei atitudini stau cu siguranță și asumare și motivarea. În realitate avem mai multe de câștigat dacă vedem partea plină a paharului, dacă alegem optimismul în defavoare pesimismului. Viața ne oferă șansele de care avem nevoie pentru a ne șlefui, de a ne forma și de a ne dezvolta și de noi depinde de ce parte a baricadei dorim să fim.
Cercetările din ultimii ani au demonstrat că persoanele opt i m i s - te trăiesc mai mult decât cei cu o viziune mai sumbră asupra vieții, sunt mai sănătoși, se vindecă mult mai repede chiar și când sunt încercați de boli grave și, nu în ultimul rând, compania lor este preferată întotdeauna de cei din jur, pentru că aduc acea stare de bine.