Antreprenorii pot accesa în 2017 o finanţare nerembursabilă din partea statului, în valoare de 50.000 de lei, destinată promovării afacerii în străinătate, a decis ieri Guvernul.
Banii pot fi folosiţi de IMM-uri pentru următoarele tipuri de activităţi: participări cu stand propriu la târguri şi expoziţii internaţionale, organizate în străinătate; participări la misiuni economice în străinătate; crearea identității vizuale (marcă, siglă, slogan); realizarea unui site pe Internet/ aplicaţie pentru mobil, pentru prezentarea activităţii şi a produselor, în limba română şi cel puţin într-o limbă de circulaţie internaţională.
Întreprinderile mici şi mijlocii mai pot să folosească fondurile nerambursabile pentru cursuri de pregătire, în ţară şi/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/ serviciilor pe noi pieţe, dar şi pentru documentare de piaţă.
Ministrul pentru mediul de afaceri, Florin Jianu, a catalogat măsura ca fiind „o gură de oxigen pentru multe firme românești” care vor să facă faţă competiţiei globale. „Un procent de 4,67 din IMM-urile româneşti au activităţi de export, România situânduse la mai putin de jumătate din media europeană”, a spus el.
Guvernul a mai decis ieri că termenul de depunere a declaraţiilor fiscale, respectiv de plată a creanţelor fiscale scadente la 25 ianuarie, a fost prelungit cu două zile, până vineri, 27 ianuarie inclusiv.
Promisiunile electorale, bugetate
Guvernul va adopta vineri proiectul de buget pe anul 2017 şi-l va trimite Parlamentului în aceeaşi seară. Ministerul Finanţelor, Viorel Ştefan, a asigurat ieri, în şedinţa de Guvern, că „toate angajamentele” luate de PSD şi ALDE în programul de guvernare au fost incluse în construirea bugetului. Deficitul bugetar nu va depăşi 3%, limita maximă prevăzută în Tratatul de la Maastricht. Guvernul a ales să reducă bugetele majorităţii instituţiilor publice la capitolul bunuri şi servicii şi să folosească banii economisiţi pentru investiţii.