OMS recunoaște că evaluează utilizarea tehnologiei ca răspuns la Covid. Cu toate acestea, agenția admite că nu există nicio certitudine că vaccinul poate opri complet virusul
Un „certificat electronic de vaccinare”. Acesta ar fi cel mai recent instrument conceput pentru a combate pandemia de coronavirus care zguduie lumea de luni de zile.
„Examinăm foarte atent utilizarea tehnologiei în răspunsul la Covid și unul dintre aspecte este modul în care putem lucra cu statele membre”, a explicat Siddharta Datta, expertul în vaccinuri de la divizia europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), şi cel care a lansat propunerea.
După cum explică La Verità, se pare că lansarea unui carnet rezervat persoanelor vaccinate este mai mult decât o ipoteză. Ideea ar putea ascunde ceva cu totul diferit, adică dorinţa de a-i convinge pe oameni să se supună vaccinării fără a o face oficial obligatorie. Iar cei care nu ar avea documentul, ar trăi într-un fel de lockdown personal care le-ar afecta puternic viața de zi cu zi: în practică, ar fi dificil să folosească mijloacele de transport în comun și locurile publice, să meargă la sală sau la cinematograf și să planifice excursii. Presiunea asupra populației mondiale ar fi atât de mare, încât ar fi create condițiile pentru o obligație de facto.
Însă vaccinul ar putea pune cu adevărat capăt coșmarului Covid-19? Nu este sigur. Mike Ryan, directorul pentru urgențe de la OMS, a avertizat: "Vaccinurile nu înseamnă zero Covid. Nu vor rezolva singure problema". Un adevărat paradox al situaţiei. Fără ceea ce unii ar putea considera aproape ca un antidot împotriva răului nu se poate trăi normal și totuși nici măcar cu el coșmarul nu va lua sfârşit.
În Italia, pentru moment nu există obligativitatea vaccinării. Însă nimeni nu poate exclude schimbarea scenariilor. E destul să auzim cuvintele consultantului lui Roberto Speranza, Walter Ricciardi („Dacă am înțelege că este necesară o acoperire de 90-95% pentru a obține imunitatea în masă, am putea evalua și obligativitatea vaccinării”, a declarat acesta în urmă cu câteva zile).
Primarul din Bergamo, democratul Giorgio Gori, a postat pe Twitter: „Nu există nicio obligație, dar trebuie să ne asigurăm că la școală, la locul de muncă, în birourile publice, cinematografe, teatre și stadioane au acces doar cei care sunt vaccinaţi. În rest, fiecare face cum crede".
Sau propunerea făcută de senatorul italian Davide Faraone care a invocat „pașaportul de sănătate integrat cu vaccinul” în absența căruia ar trebui interzis accesul la „locurile publice cu prezență semnificativă a subiecților aflați într-o categorie de risc, precum școlile și spitale”.
Nu mai puțin importante sunt cuvintele rostite de comisarul Domenico Arcuri în urmă cu câteva săptămâni: „Proiectăm o platformă IT care va face posibilă cunoașterea numelor persoanelor care au făcut vaccinul și unde l-au făcut”. Cine știe, poate că s-ar putea să existe deja ceva în curs. Crearea unui vaccin împotriva Covid-19 este o veste excelentă, însă ar fi corect ca oamenii să poată alege în libertate deplină dacă îl vor face, sau nu.
Traducerea: Catălina Păunel/cciulu