Alianța USR-PLUS a fost la un pas de a se încheia înainte de a începe din cauza unui amendament la Protocolul de colaborare la care oamenii lui Dacian Cioloș au ținut cu dinții. Este vorba despre excluderea tuturor celor care au colaborat cu Securitatea. PLUS voia ca cei care au semnat angajamente pe vremea când erau minori să fi e exceptați de la regulă. Imediat, au început să apară suspiciuni în rândul USR, alimentate de fostul ministru al Educației Daniel Funeriu. Acesta spunea că PLUS vrea să protejeze anumite persoane. EVZ a afl at, din mărturisirile personajelor, cine este unul dintre cei protejați.
În interiorul USR există încă suspiciuni că partenerii de la PLUS au lăsat o portiță în Protocol prin care să se strecoare cei cu un trecut discutabil din punct de vedere al colaborării cu Securitatea.
După ce gruparea din USR, care nu este pro PLUS, a insistat, Dacian Cioloș a anunțat că a cerut formațiunii sale renunțarea la amendamentul potrivit căruia statutul de membru al formațiunii era condiționat doar de angajamentele de colaborare cu Securitatea semnate după vârsta de 18 ani. Primul vizat, dacă se va aplica Protocolul, este Cosmin Alexandru, omul cu care se laudă Cioloș, omul cu bani.
Prietenul de acoperire la nevoie se cunoaște
Cosmin Alexandru a făcut parte, toamna trecută, alături de Vlad Voiculescu, Oana Țoiu, Diana Stoica, Ștefan Pălărie și Cosmin Nițu, din echipa de coordonatori de la BucureștiIlfov a formațiunii lui Dacian Cioloș „Mișcarea România Împreună (RO+)”.
De altfel, prietenul lui Cosmin, fostul ministru tehnocrat la Sănătății Vlad Voiculescu, este promotorul amendamentului la Protocol potrivit căruia cei care au semnat când erau minori angajamente cu Securitatea sunt buni să fie în USR-PLUS. Despre amicul său, Cosmin Alexandru scria în 28 mai, pe pagina sa de Facebook: „Problema cu Vlad Voiculescu e că nu poți merge cu el normal în marș. Oamenii merg în față și el e ținut mereu în loc de grupuri de susținători. Iar el are o răbdare și o disponibilitate (…) Vlad va fi următorul primar al Bucureștiului”.
„Am semnat!”
În volumul „De la Waters la Similea”, apărut la editura Humanitas, redactorul cărții Radu Paraschivescu scrie despre Cosmin Alexandru: „Te privește în ochi, semn că nu are cultura lăturișului. Poate să dreseze un vorbitor mediocru și să-l preschimbe în flamă oratorică. Scrie chirurgical despre păcatele de ieri ale României de azi”. Apoi, în articolul său, „Lacul lebedelor”, Cosmin Alexandru povestește cum, în liceu fiind, a semnat un angajament de informator al Securității:
„Cred că eram în clasa a zecea sau a unsprezecea, nu-mi mai aduc aminte exact, când, la o oră de istorie oarecare, profesoara ne zugrăvea, ca de obicei, în culori minunate, grija pe care conducătorul suprem o manifesta față de popor și față de viitorul minunat care ne aștepta. M-am trezit spunând, dintr-o bancă de la perete, că ar fi cazul să nu ne mai prefacem atât, că știm toți că Ceaușescu e un dictator. N-a fost nici prima, nici ultima dată când le spuneam profesorilor ce gândeam, doar că de data asta consecințele leau depășit pe precedentele.
Prima a fost că profesoara l-a chemat pe tata la școală, în timpul următoarei ore de istorie. Când a ajuns, l-a rugat să aștepte afară și m-a scos pe mine din clasă. Apoi, pe hol, i-a reprodus replica mea și l-a întrebat ce fel de educație primesc acasă. Taică-meu mi-a ars o palmă zdravănă și i-a promis că așa ceva nu avea să se mai repete. Replica, nu palma (…) După un timp, directoarea liceului m-a chemat la ea în birou. Unde mă aștepta un domn cu ochi albaștri. La propriu și la figurat. După ce directoarea ne-a lăsat singuri, omul s-a prezentat cu un grad pe care nu mi-l mai aduc aminte și mi-a zis că era necesar să semnez un angajament cum că aveam să raportez către instituțiile statului orice activitate de care luam cunoștință și care contravenea intereselor Partidului Comunist și ale clasei muncitoare. I-am zis că eu n-am treabă cu lucruri de felul ăsta și mi-a replicat că asta nu e treaba mea să decid, iar dacă nu semnez, e posibil ca părinții mei să fie dați afară din slujbe, iar eu și fratele meu de la liceu.
Mi s-a părut de nefăcut să-mi pun părinții în pericol din cauza unui teribilism de moment, așa că am semnat. Eram foarte supărat pe regim, dar n-aveam de gând să mă lupt cu el de-adevăratelea din liceu”.
Prima încercare politică a lui Cosmin Alexandru a fost URR - Uniunea pentru Reconstrucția României. „Acum fac ultima mea încercare politică, PLUS”, spune Cosmin Alexandru în decembrie cu ocazia lansării PLUS.
Dacă Protocolul se va aplica și în cazul lui, posibil ca PLUS să fie ultima, dacă nu își va găsi refugiu în alt partid.