Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat joi, 17 noiembrie, decizia definitivă de anulare a unei Hotărâri de Guvern (HG) de prelungire a stării de alertă.
Este vorba de HG pronunțată în timpul mandatului de prim-ministru al lui Florin Cîțu când românii aveau interzisă participarea la diverse activități cotidiene. De asemenea, exista condiția de a participa doar în baza vaccinului COVID-19.
Avocații Elena Corina Ciuchi și Dan Laurențiu Puiu au dat în judecată Guvernul României, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), reprezentat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Direcția Generală Juridică. În ciuda faptului că DSU și MAI au făcut recurs, nu au avut câștig de cauză.
În decizia ICCJ se arată că recursul Guvernului României este respins pentru că a fost formulat prea târziu. De asemenea, s-a mai precizat că Înalta Curte „respinge ca neavenit, recursul declarat de Ministerul Afacerilor Interne prin Direcţia Generală Juridică împotriva aceleiaşi sentinţe”. În ceea ce privește recursul CNSU, reprezentat de DUS, ICCJ a informat că și acesta a fost respins pentru că a fost considerat nefondat. Decizia este definitivă, mai precizează ICCJ în detaliile dosarului.
Românii pot obține daune morale
Avocatul Gheorghe Piperea susține că în baza acestei decizii, românii pot da în judecată Guvernul și instituțiile vinovate pentru deciziile din ultimii ani. În plus, ei pot obține despăgubiri. Mai mult decât atât, avocatul susține că decizia ICCJ a făcut de râs Guvernul României și Ministerul de Interne.
„Decizia are efect imediat față de reclamanți: se pot cere acum despăgubiri pentru toate daunele și suferințele cauzate de pușcăria arahatiană”. De asemenea, Piperea a mai continuat prin a spune că după ce decizia va ajunge în Monitorul Oficial, acea HG „va fi nulă față de oricine, cu consecința că toată lumea va putea pretinde daune materiale sau morale, inclusiv IMM-urile distruse de plandemie. Și studenții care au pierdut doi ani de studenție pentru că au fost obligați să învețe acasă”, a scris avocatul pe contul său personal de Facebook.