Ponta se tot bate cu Dragnea. De când a fost dat afară din PSD, Ponta nu contenește să-l atace pe fostul lui prieten și camarad, iar Dragnea îi răspunde din când în când, cu apelative dure, fără să-l nominalizeze direct. Un conflict personal, plecat dintr-o mare prietenie, sau cel puțin așa ne-au explicat, pe rând și împreună cei doi protagoniști. Ca într-o poveste de amor țigănesc, cei doi au versiuni radical diferite asupra conflictului. În esență, Ponta spune că Dragnea l-a înșelat, iar Dragnea susține că Ponta l-a trădat!
Numai că adevărata miză nu este legată de corectitudine și onoare, pentru că (totuși) vorbim de politică. Victor Ponta a pățit ceea ce a făcut și el altora. Nu cred că ați uitat cum, în 2009, fiind purtător de cuvânt pentru candidatul la președinție al PSD Mircea Geoană, la acel moment președintele partidului, îi lua apărarea cu vehemență. Peste câțiva ani, Ponta ajuns președintele PSD îl va exclude pe Mircea Geoană din rândul social-democraților. Va deveni prieten și camarad cu Liviu Dragnea. Care odată ajuns președintele PSD îl va rade din partid! Deci unde-i surpriza?
Cu toate acestea, odată cu achitarea sa în procesul de la ICCJ, Victor Ponta a dublat ofensivă verbală cu acțiune politică și a început să ia parlamentari din PSD către Pro Romania, partidul său abia înființat. Deocamdată sunt 5 bucăți, foști oameni ai lui Ponta din guvernul său sau promovați în structurile de partid pe vremea când acesta era președintele PSD. Se mai vorbește despre alte plecări din PSD spre Ponta, gen Nicolae Bănicioiu, Mihai Tudose și Ecaterina Andronescu, ceva UNPR-iști aciuiți pe listele PMP, poate vreo 2-3 de la USR, o oaste de strânsură numai bună pentru formarea unor grupuri parlamentare. Aici are și Liviu Dragnea o mare parte din vină. A reușit să-și creeze o mulțime de dușmani în interior, prin alegerile proaste pe care le-a făcut, gen Grindeanu și Tudose, prin atitudinea ezitantă și șmecherească pe care a avut-o în abordarea relației dintre foștii șefi ai SRI și PSD. Atât din punct de vedere politic, cât și personal.
Nici până acum nu avem o versiune a sa asupra relației cu George Maior și Florian Coldea, nu știm exact cât de apropiat era de Laura Codruța Kovesi, dacă a fost alături de Victor Ponta când erau "executați" lideri din PSD cu mâna ANI, vezi dezvăluirile lui Horia Georgescu, sau instrumentate dosare de corupție în malaxorul tandemului Coldea-Kovesi. Dragnea a preferat să amețească subiectul, neînțelegând că o abordare curajoasă l-ar fi scutit de multe bătăi de cap. A reușit să pară mai vinovat decât Victor Ponta, deși acesta a fost mult mai apropiat decât el de George Maior, fostul șef al SRI.
Victor Ponta a expediat prezența sa la chermezele SRI ca fiind o obligație de familie. Fals! Nu relațiile de rudenie i-au adus la aceeași masă, ci interesul comun. Dacă era după relațiile de familie, Ponta, Maior și Oprea, ar fi stat certați și acum. Îmi aduc aminte de declarația lui Gabriel Oprea din 2010: "Este prima oară când vorbesc despre Victor Ponta, i-am dus copilul la biserică cu toate că Victor Ponta nu are niciun Dumnezeu". Nu avea o părere bună despre el, nu-i așa? Avea motive să o facă, Victor Ponta era atunci de partea "Întunericului". Zilele trecute cei doi s-au reîntâlnit la un botez, din 2010 fiind înregistrate numeroase momente de colaborare politică fructuoasă. Pentru că așa cum spuneam în debutul editorialului, vorbim despre politică. Iar politica este arta compromisului.
Iar acum Liviu Dragnea se confruntă cu o nouă criză în PSD. Victor Ponta vrea să-i tragă scaunul de sub fund, mizând pe o condamnare a liderului PSD. Vi se pare un gest urât din partea unuia căruia Binomul Coldea-Kovesi i-au târât mama, cumnatul și apropiații pe la DNA, iar el a stat ani de zile cu un proces la ICCJ? Poate într-o poveste de amor țigănesc. Nu are legătură cu politica, deși dorința de răzbunare este un combustibil prețios.
Așa a ajuns Victor Ponta să devină subiectul preferat al știrilor și talk-showurilor anti-Dragnea de la televiziuni gen Digi 24, sau pe site-uri din categoria celor care acum câteva luni îl calificau drept "penal". Discursul său anti-Dragnea și ocolirea subiectelor deranjante pentru Statul-Paralel l-au transformat în interlocutorul perfect. Cu atât mai mult cu cât situația politică actuală are nevoie (din nou!) de un partid-balama! Un rol pe care Pro-România, adică Victor Ponta, și-l va asuma cu entuziasm.
Dispariția UNPR a lăsat un loc liber pe scena politică. Nu mai există acel partid care poate atrage parlamentari care din motive obscure preferă să plece. Și cum una din legile economiei de piață este aceea că un loc liber, nu rămâne niciodată neocupat, s-a creat culoarul pentru Victor Ponta. Mai ales dacă Cineva vrea să dea jos guvernul.
Ca să nu mai lungim mult povestea, devine din ce în ce mai clar că obiectivul final al acestei perioade va fi răsturnarea guvernului Dăncilă. În primul rând o vrea președintele Klaus Iohannis, care are nevoie de un guvern al lui în anul alegerilor prezidențiale. Acesta a devenit în ultimas vreme extrem de activ și vocal, iar cu excepția momentului Ierusalim, a jucat din punct de vedere tactic corect. A atacat PSD pe teme economice și a susținut-o pe Kovesi în ciuda tuturor evidențelor. O va face în continuare. În al doilea rând, o vor toți cei care sunt anti-Dragnea, iar aici puteți include o categorie largă de oameni ai muncii. Din servicii, presă, afaceri, politică.
Coaliția PSD-ALDE, susținută de UDMR, este suficient de puternică ca să reziste la încercările de dărâmare, iar forța PSD este greu de contracarat doar prin declarații publice de la Cotroceni sau plângeri penale prostești scornite de PNL. Ca să dai jos un guvern ai nevoie de voturi în Parlament, ai nevoie să iei parlamentari, pe care îi iei bucată cu bucată, le promiți slujbe, bani, locuri eligibile, strângeri de mână, tot arsenalul binecunoscut și încerci să obții un vot. Aici Klaus Iohannis are nevoie de ajutorul lui Victor Ponta.
Ciudată pare uneori viața, nu-i așa?