Conjunctura îţi e favorabilă. Mai ales dimineaţa, când se pare că ai capul limpede şi eşti gata să iei hotărâri inspirate. Atenţia ta se îndreaptă către o situaţie, care pare importantă.
6 decembrie
Pe 6 decembrie s-au născut Joseph Louis Gay-Lussac, Dave Brubeck, Gunnar Myrdal, Alexandru Stark, Henri Catargi, Gheorghe Păun.
Sinaxar, în calendarul creștin-ortodox este Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni.
Despre Sf.Nicolae, ca și despre multe altele am tot scris aici, în această rubrică, în ultimii zece ani. Numai repet, gasiti pe net, de exemplu https://evz.ro/horoscopul-lui-dom-profesor-6-decembrie-2021-sfantul-nicolae-si-hanuka.html.
Sue Llewellyn este profesoară în științe umaniste la Universitatea din Manchester din Marea Britanie. Este interesată de relațiile dintre visare, creativitate și psihopatologie. Am avut plăcerea să primesc în corespondență un eseu semnat de domnia sa. Despre vise. Iată.
Poate cea mai faimoasă predicție de vis vine din Biblie. Geneza, 41. ”41 După doi ani, Faraon a visat că stătea pe malul Nilului 2 şi că din Nil au ieşit şapte vaci frumoase şi grase, care păşteau între trestii. 3 După ele au ieşit din Nil alte şapte vaci urâte şi sfrijite, care s-au aşezat lângă celelalte vaci, pe malul Nilului. 4 Vacile urâte şi sfrijite le-au mâncat pe cele şapte vaci frumoase şi grase. Atunci Faraon s-a trezit din somn. 5 Apoi a adormit din nou şi a avut un alt vis: şapte spice de grâne, grase şi bune, creşteau pe acelaşi pai. 6 După ele au răsărit şapte spice slabe şi arse de vântul de răsărit. 7 Spicele slabe le-au înghiţit pe cele şapte spice grase şi pline. Atunci Faraon s-a trezit din somn; acestea au fost visele sale.”
Pe scurt, Faraonul îl cheamă pe Iosif, care interpretează visul – șapte ani de abundență vor fi urmați de șapte ani de foamete. Interpretarea lui Iosif este valoroasă. Acum Faraonul poate anticipa și conserva rezerve pentru anii răi. Dar dacă faraonul poate prezice, de ce nu visează doar la șapte ani de belșug? Ce-i cu vacile canibale? Reprezintă aceste vaci un model asociativ în experiența lui Faraon? Și cum ar permite identificarea unui model de predicție? Bune întrebări!
Este vorba despre modul în care funcționează creierul; nu primește pasiv informații despre lumea exterioară, ci, mai degrabă, interpretează în mod activ acele informații și caută modele în ele. Dacă totul ar fi aleatoriu, nu ar exista tipare, iar predicția ar fi imposibilă. Poți prezice doar discernând un model din experiența ta (sau cunoștințele, care sunt un subset al experienței tale). Există repetări sau secvențe în evenimente? Unele evenimente au loc în general asociate cu altele? Dacă există modele asociative în evenimente, acestea pot fi folosite pentru a ajuta la prezicerea a ceea ce se va întâmpla în continuare.
Unele modele sunt deterministe și logice. De exemplu, ziua urmează nopții. Sau, noaptea urmează zilei. Ziua și noaptea sunt, prin urmare, asociate ca o secvență în mintea umană și putem prezice că ziua va avea loc după noapte. După cum imi place să termin articolele: ”mâine este, în definitiv, o altă zi”. Un alt exemplu: traficul este cel mai prost la orele dimineții, iar traficul intens este asociat cu naveta. Aceasta nu este o asociere determinată de legea naturală, dar, fără intervenția umană pentru a eșalona orele navetiștilor sau a modifica fluxurile de trafic, puteți prezice traficul foarte aglomerat în jurul orei 8 dimineața.
Unele modele sunt mult mai puțin evidente. Le numim „probabilistice” deoarece se bazează pe evenimente care au tendința doar de a se produce simultan, așa că nu putem fi la fel de încrezători în a le prezice. Prezicerea comportamentului ființelor vii, umane și animale, este o sarcină probabilistică. Pe baza comportamentului lor din trecut, știi că este probabil să facă anumite lucruri, dar nu știi sigur. Comportamentul lor nu este întâmplător, dar nici nu este determinat. Ființele vii te pot surprinde întotdeauna.
O predicție mai puțin evidentă, spune Sue Llewellyn, este o invitație la o cafea cu un coleg interesant. Dacă sunt programată să predau și să particip la o întâlnire și, de asemenea, am șansa de a mă alătura unui coleg la o cafea, este foarte probabil să fiu în campus – dar este totuși doar o probabilitate, deși una puternică. Pe de altă parte, aș putea fi la universitate doar pentru a bea o cafea cu un coleg sau pentru că mă mut de la un birou la altul, deși acestea sunt mult mai puțin probabil să apară. Acestea fiind spuse, o cafea cu un coleg în aceeași zi în care mă mut cu biroul sunt posibilități probabilistice ale faptului că sunt la universitate.
Ce legătură au toate acestea cu visarea?
În timp ce suntem treji, suntem buni la reperarea tiparelor logice, deterministe. Tindem să presupunem că trebuie să fim treji pentru a funcționa, dar nu este cazul. În fiecare perioadă de 24 de ore, există o altă stare în care creierul nostru este la fel de activ, unii cercetători cred că mai activ. Această stare este somnul cu mișcarea rapidă a ochilor (REM), când au loc majoritatea viselor. În timpul REM, putem mai bine să identificăm asocierile mai puțin evidente sau „la distanță” care prezic evenimente probabilistice.
Mai multe studii experimentale demonstrează acest lucru. În anul 1999, Robert Stickgold, un psihiatru la Harvard Medical School, și colegii săi au demonstrat că, după ce ai fost trezit din somnul REM, faci mai multe asocieri la distanță decât ai face dacă ai fi fost treaz de ceva timp. De exemplu, atunci când li s-a cerut să asocieze un cuvânt precum „fierbinte”, participanții la studiu au avut mai multe șanse să răspundă „soare”, în timp ce creierul complet treaz a răspuns în general cuvântul „rece” – o asociere mai evidentă, cum ar fi ziua și noaptea.
În anul 2009, Denise Cai, psiholog la Universitatea din California, și colegii ei au administrat teste în care cuvintele păreau să nu aibă legătură. Luați în considerare o secvență de cuvinte precum „cădere”, „actor” și „praf”. Cei cu mai mult REM sunt mai capabili să vină cu cuvântul care le leagă pe toți: „stea”.
Într-un studiu publicat în anul 2015, Murray Barsky, cercetător în domeniul somnului la Harvard Medical School, și colegii sai au analizat asocierile probabilistice mai în profunzime. Au pus participanții să prezică una dintre cele două probabilități – „soarele” sau „ploaie” – pe baza descrierilor evenimentelor asociate. Apoi au comparat performanța participanților care au luat un pui de somn care conținea somn REM cu cei care au rămas treji, constatând că subiecții REM au avut în mod obișnuit scoruri mai bune.
Pe baza tuturor acestor lucruri, Sue Llewellyn susține că suntem mai buni să facem asocieri neevidente bazate pe cuvinte după somnul REM, deoarece creierul nostru este pregătit în timpul acelui somn - de visele noastre - pentru a identifica modele probabilistice neevidente de experiență și evenimente. Aceasta înseamnă că, dacă cineva ar vrea să prezică dacă voi fi la universitate într-o anumită zi, ar avea șanse mai mari de succes imediat după ce a avut un vis.
În unele moduri, creierul nostru funcționează diferit în timpul somnului REM, spre deosebire de când suntem treji. O diferență cheie poate fi găsită în cortexul prefrontal lateral, situat în spatele frunții pe ambele părți ale capului. Aceste zone sunt responsabile pentru raționamentul logic, planificarea și menținerea concentrării pe cele mai evidente soluții la probleme. Printre altele, cortexul prefrontal previne „rătăcirea minții”. Dar, pentru soluții la probleme dificile, bazate pe asocieri la distanță, rătăcirea minții sau „gândirea în afara cutiei” ar putea fi exact ceea ce este necesar pentru a face conexiuni neevidente.
Acest punct a fost subliniat de psihologul Carlo Reverberi și colegii de la Universitatea din Milano-Bicocca într-o lucrare publicată în anul 2005 . Echipa le-a oferit pacienților cu leziuni prefrontale laterale o problemă dificilă care necesită „gândirea în afara cutiei” și a constatat că aceștia au avut de fapt o performanță mai bună decât un grup de control de indivizi normali. Dar nu avem nevoie de o leziune cerebrală pentru a ne folosi de abilitate. În timpul somnului REM, cortexul prefrontal lateral este dezactivat, împiedicând raționamentul logic, dar întărind tipul de asocieri neevidente, la distanță, necesare pentru realizarea conexiunilor și salturi intuitive.
Oameni, locuri și evenimente familiare apar în visele noastre, dar, cu cortexul prefrontal lateral dezactivat, nu le trăim aproape niciodată așa cum sunt în realitate. În schimb, oamenii, locurile și experiențele sunt recombinate pentru a face familiarul nefamiliar și adesea bizar. Eu susțin că familiarul devine bizar pentru că într-un vis REM nu trăim amintiri în sine. În schimb, ne formăm o imagine care se asociază cu amintirile experiențelor. O imagine de vis este bizară, deoarece înfățișează un model creat prin combinarea elementelor asociate ale diferitelor persoane, locuri sau evenimente. Creierul nostru în somn REM este pregătit să identifice asocieri la distanță sau modele neevidente între oameni, locuri și evenimente, în același mod în care, în urma somnului REM, suntem mai capabili să asociem cuvântul „stea” cu „cădere”, ”actor" și "praf".
Dar este mai mult: cel mai bun mod de a ne aminti că „stea” este asociat cu „cădere”, „actor” și „praf” ar fi să le combini într-o imagine: un actor celebru, să zicem Tom Cruise, acoperit de praf și căzând dintr-o stea. Pe scurt, susține Sue Llewellyn , imaginile de vis probabil ni se par bizare când suntem treji, deoarece asociază elemente din experiențe diferite pentru a identifica un model. Mai mult, astfel de imagini bizare ne ajută să ne amintim pur și simplu pentru că ne amintim evenimente ciudate mult mai ușor decât cele banale.
O imagine puternică din repertoriul meu personal de vis, spune Sue Llewellyn este „Casa din nisip”. Și iată extrase din raportul meu de vis despre această casă bizară:
Acum merg pe un drum suburban liniștit de case îngrijite, cu grădini deschise în față… Ceva nu este puțin în neregulă – chiar dacă ziua este însorită și totul pare în regulă… Ultima casă de lângă pod de la capătul drumului pare să fie în construcție. Pe măsură ce mă apropii de această ultimă casă, observ cât de ciudat arată – forma ei pare rotunjită, dar nu este clar delimitată. Apoi văd că ceva acoperă casa. Dar nu pot să-mi dau seama ce este asta – poate este o bucată vastă de pânză… Apoi percep culoarea – este galbenă – și văd că casa este acoperită de nisip. Îmi este frica. Dintr-o dată scena din față s-a schimbat – acum mă apropii de o plajă...
Dacă, pe baza acestui vis, v-aș întreba ce asociați sunt „casă”, „pânză” și „nisip”, ați primi greșit răspunsul. Răspunsul este „moarte”, dar de unde ai ști? Este visul meu, nu al tău – experiențele mele sunt combinate, iar tu nu știi care sunt. Sunt treaz când îmi amintesc visul – așa că chiar și mie îmi este greu să stabilesc conexiunile, deoarece creierul meu treaz nu este pregătit să identifice asocieri îndepărtate, neevidente.
În lumina experienței personale a lui Sue Llewellyn, trăite, „moartea” apare ca sensul ascuns în imaginea casei din pânză de nisip, de care și-a amintit pentru că visul a trezit-o. Dar marea majoritate a viselor nu sunt amintite și nu devenim niciodată conștienți de ele.
Cu toate acestea, visele pot fi reținute la nivel inconștient. Există o mare diferență între reținerea inconștientă și amintirea conștientă. Până la 98% din activitatea creierului este inconștientă, iar visele păstrate ar putea fi un aspect al acestui lucru. O mare parte din comportamentul meu când sunt treaz ar putea fi determinat de asociații inconștiente create și exprimate în vise pe care nu le pot aminti.
Capacitatea de a identifica tipare este un semn distinctiv al minții umane. Sistemul nostru vizual are o capacitate aproape infinită de recunoaștere a modelelor. Dar de ce s-ar specializa creierul nostru treaz în identificarea tiparelor logice, deterministe, în timp ce creierul nostru în somn REM este mai bun la detectarea celor probabilistice? Și de ce imaginile de vis REM – care înfățișează aceste tipare probabilistice – rămân inconștiente? Bune întrebări!
Răspunsurile la aceste întrebări ar putea sta în imperative evolutive: am visat să supraviețuim. După cum a declarat biologul evoluționist Theodosius Dobzhansky în titlul eseului său: „Nimic în biologie nu are sens decât în lumina evoluției” (1973).
Somnul REM apare din rețelele cerebrale antice din punct de vedere evolutiv. Toate mamiferele (inclusiv oamenii) au somn REM cu mișcările sale caracteristice rapide ale ochilor. Animalelor le lipsesc abilitățile lingvistice pentru a susține gânduri complexe, dar este probabil să gândească prin imagini. Cel mai probabil, oamenii de demult ar fi gândit și ei prin imagini. Acest gând bazat pe imagini ar putea fi foarte conservat în mecanismele evolutive antice ale somnului REM. Motivul pentru care somnul REM identifică tipare probabilistice neevidente și le reține în imagini inconștiente ar putea reflecta cum era viața pentru oamenii din epoca de piatră.
Doar a rămâne în viață ar fi fost o luptă pentru primii oameni. În Arta gândirii (1926), psihologul social britanic Graham Wallas vorbește despre imperativul evolutiv de a recunoaște asocieri sau modele neevidente între, de exemplu, diferite tipuri de resturi care sunt toate „hrană”, sau animale din diferite specii care sunt toți prădători. El s-a referit la această formă străveche de recunoaștere a modelelor ca fiind capacitatea de a vedea „asemănarea în diferență”.
Nisipul și casa sunt toate diferite, dar, pe baza experienței autoarei, toate înseamnă „moarte” pentru ea. Capacitatea de a vedea acest lucru ar putea avea rădăcini evolutive în capacitatea strămoșilor timpurii de a recunoaște că, deși leii, șerpii și hienele sunt toți diferiți, toți sunt prădători și toate însemnau „moarte”. Bizara casă din nisip ar putea urma aceleași principii ca o imagine de vis REM asociativă care combină un leu, o hienă și un șarpe pentru a forma un „lehișa”. Dacă un prim pas pentru oamenii timpurii a fost să asocieze creaturi care erau prădători, iar un al doilea pas a fost identificarea oricăror predictori evidenti ai comportamentului lor, al treilea pas a fost să încerce să discerne orice tipar probabilistic neevident în comportamentul lor, astfel încât pericolul ar putea fi evitat.
Cum era viața pentru primii oameni? Înțelepciunea convențională este că, până la apariția agriculturii cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, oamenii erau vânători-culegători nomazi. Dar au fost oamenii timpurii mai culegători decât vânători? Erau cu adevărat nomazi?
Puține animale sunt nomade. Majoritatea ocupă habitate stabile pentru un sezon, câțiva ani, sau chiar o viață. Spațiul folosit de animale în mod regulat este „teritoriul de acasă”, un concept cunoscut de Charles Darwin. S-ar alege un domeniu de locuit deoarece oferă oportunități de a aduna alimente (vânătoarea este periculoasă) și de a consuma apă. Pentru oamenii epocii de piatră, locurile din apropierea râurilor, sau lacurilor, în care peștii erau abundenți ar fi fost atractive pentru a se stabili. Resursele naturale precum apa, peștele, fructele și nucile sunt „aglomerate” mai degrabă decât distribuite într-o manieră uniformă, sau aleatorie. În consecință, primii oameni ar fi vizitat frecvent locuri bogate în resurse, făcând adesea tururi ale unei serii de astfel de locații.
Dar predicția este dificilă, deoarece comportamentul animalelor și al oamenilor se bazează pe probabilități, nu pe certitudini. Predicțiile depind de capacitatea de a discerne modele probabilistice din experiența trecută.
Apropierea de un loc bogat în resurse, cum ar fi un izvor, o sursă de apă, este cea mai periculoasă perioadă, deoarece prădătorii se ascund în imediata sa vecinătate. Dacă un om de demult ar vedea o fulgerare galbenă (un leu, poate) în timp ce se apropie, predicțiile inconștiente bazate pe imagini, formate prin observări anterioare de prădători și asocieri între aceste observări și alte evenimente, ar informa rapid dacă să continue, sau să se retragă. În astfel de situații care pot pune viața în pericol, orice acțiune trebuie să fie rapidă. Imaginile mentale inconștiente, predictive asigură răspunsuri rapide la pericol.
Astfel de experiențe umane timpurii fundamentale și de durată ar fi putut da naștere unor stări duale ale creierului - starea de veghe și starea de vis REM. În timp ce suntem treji, gândul nostru conștient este mai logic și mai secvenţial. Putem identifica tipare deterministe și le putem folosi pentru a prezice ce se va întâmpla în continuare cu o oarecare certitudine.
În timpul visului REM, creierul nostru identifică mai bine tiparele probabilistice care stau la baza comportamentului creaturilor vii. Aceste modele sunt portretizate în imagini inconștiente, care sunt reținute pentru starea de veghe. Ori de câte ori este necesară o acțiune rapidă, instinctivă, în mod arhetipic în situații periculoase, imaginile inconștiente asociază experiența trecută pentru a prezice semnificația probabilă a, de exemplu, un fulger ambiguu de galben. Acest lucru dă naștere la o concluzie oarecum surprinzătoare. În trecutul nostru evolutiv, am visat să supraviețuim.
Nu putem spune că visele devin realitate, putem spune că ele prezic. Nu cred că voi merge vreodată de-a lungul unei străzi suburbane, voi vedea o casă înăbușită în nisip și îmi va fi frică, spune autoare. Dar cred că visele mele identifică tipare probabilistice în experiențele mele care, în trecut, au fost folosite pentru a prezice experiențe în locuri „repere”. Și dacă te gândești bine, visele pot prezice și cum voi acționa în anumite situații pentru că le anticipez inconștient consecințele. De exemplu, acum știți că, dacă cineva pe care îl iubesc se gândește să cumpere o casă în care a murit o persoană, voi dori să spun: „Nu cumpăra acea casă”. Dacă ai ști ce înseamnă asocierile pe care le fac în vise, ai putea prezice lucruri despre mine. Dar dacă nu îmi împărtășiți experiențele, nu cred că puteți interpreta visele mele.
Faraonul l-a chemat pe Joseph dintr-o temniță pentru a interpreta visul cu cele șapte vaci. Nu vom ști niciodată ce experiențe a asociat Faraonul pentru a genera imaginea a șapte vaci canibale. Numai tu îți poți interpreta propriile vise. Cu toate acestea, Joseph trebuia să vină cu ceva convingător și asta destul de repede. O interpretare care l-a făcut pe Faraon să se simtă important ar fi fost o idee bună. Nu cred că Iosif ar putea ști ce „însemna cu adevărat” visul pentru că nu era faraon. Dar cunoștea Faraonul și ciclurile vremii din Egipt, așa că a putut oferi o narațiune probabilă predictivă.
În termeni evolutivi, codul vizual pe care visele REM îl oferă a rămas inconștient sau „ascuns”, astfel încât oamenii epocii de piatră au putut lua decizii rapide în situații de potențial pericol sau recompensă, de exemplu, la apropierea de un curs de apă. În viața modernă, încă mai facem tururi zilnice prin locuri familiare pentru a câștiga resurse: plecăm de acasă pentru a conduce spre serviciu ca să fim plătiți; vizităm supermarketul, bem o cafea cu un prieten și mergem la sală pentru a ne menține în formă. Dar, deși s-ar putea să evităm inamicii și concurenții în timp ce căutăm perechea în aceste tururi ale locurilor „repere”, nu ne confruntăm cu pericolele pe care strămoșii noștri le-au trăit atunci când au întâlnit alte creaturi vii. Nu mai trebuie să visăm pentru a supraviețui. Sau, da?!
Dar capacitatea noastră de a identifica tipare probabilistice din experiențele trecute în timpul visării REM este încă destul de utilă, deoarece încă ne confruntăm cu incertitudini. Codul „ascuns” ne ajută să acționăm intuitiv și rapid pentru a le lămuri și interpreta. Te ajută să încerci să descifrezi un cod de vis ascuns? Da, mai ales dacă un cod ascuns vă face să vă temeți în situații care nu sunt de fapt periculoase. Că mie mi-e frică când sunt singură într-o casă, afirmă Sue Llewellyn. S-ar putea să crezi că te cunoști pe tine însuți, dar vei avea o perspectivă mai bună dacă te înțelegi prin visele tale.
Am în față o carte. Frumoasă, bine legată, cartonată, pergamoid de calitate, ”Ten Thousand Dreams Interpreted” de Gustavus Hindeman Miller, 676 de pagini, editată de Hubbard Press, USA, în anul 1931. Ca toate celelate cărți de interpretare ale viselor este statistică, informativă, distractivă, dacă vreți, nu interpretează exact și definitiv visele domniei tale, sau ale mele. Dacă ați fost atenți la eseul doamnei profesoare Sue Llewellyn, ea spune alambicat și ex catedra, un lucru simplu. Visele tale pot fi interpretate NUMAI de tine, pentru că sunt visele tale. Cum? Simplu! Imediat ce te trezești din vis, nu te duci la baie, ci scrii pe smart ce ai visat, sau dacă mai știi să scrii cu pixul, pe un carnețel. Visele se uita la cîteva minute de la instalarea stării de veghe. Apoi vezi ce se întâmplă cu tine în acea zi și poate și în următoarele câteva zile și notezi asociind cu visul. În timp, nu prea lung, vei avea propria ta carte de interpretare a viselor calibrată pentru personalitatea ta. Care nu se potrivește decât domniei voastre, nu este decât pentru uzul propriu. Succes!
La Mulți Ani! Celor care își sărbătoresc onomastica, sau ziua de naștere. De fapt tuturor, toți avem nevoie de o urare bună și de un gând favorabil, cu certitudinea că mâine este, în definitiv, o altă zi!
HOROSCOP 6 decembrie 2022
BERBEC O mică petrecere de Sf. Nicolae, pentru onomasticile unor colegi, aşa că te simţi bine! Supraveghează-ţi regimul alimentar, nu bea băuturi foarte reci şi așa poți reuşi să eviţi răceala si viroza. Oricum, ştii că ai alergie la prostie, aşa că nu intra în discuţii inutile. Lumea este aşa cum este şi nu o s-o faci tu mai bună, sau mai inteligentă. Vorba veche spune că cel mai deştept cedează. Sigur, este doar o vorbă, un simbol. Care simbolism nu se aplică întotdeaună că doar nu o să laşi tu pe zombi să prevaleze. Cu sănătatea stai bine astăzi, în orice caz mult mai bine decat cu banii !
TAUR O zi de Sf. Nicolae plăcută! La serviciu mai mulţi Nae şi Nicole te invită la o mică tratație. Dar petrecerea poate fi considerată un fel de "team building"! Astăzi aspectele generale ale horoscopului tău tranzitat arată că preocuparea ta majoră este să menţii „status quo” - poate este vorba de o situaţie sau o pozitie actuală care te avantajează. Ai multe de terminat, dar şi unele inexactităţi din trecut te bântuie şi te întrebi de ce ţi se întâmplă tocmai ţie. Întreabă-te, marile descoperiri s-au făcut răspunzând la întrebări care nu aveau răspuns.
GEMENI Fii mai strâns la pungă şi mai calculat în tot ceea ce înseamnă cheltuială, consum, aruncatul cu banii! Banii făcuţi uşor se termină la fel de uşor, iar cei munciţi nu ajung niciodată. Nu „economisi” nu pune banii la bancă ca să-i îmbogăţeşti pe bancheri, dar nici nu-i arunca pe fereastră. Fii chibzuit şi cumpătat. Investeşte, cumpără obiecte de valoare, trăieşte bine! Ești bucuros, ai fost pe lista lui Moş Nicolae! Ai primit un cadou! Cu toate că eşti în criză de timp, astăzi reuşeşti să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, salvând situaţia!
RAC Eşti mulţumit, pentru că Moş Nicolae a trecut pe la cizmuliţele tale! În limite acceptabile şi decente, astăzi poţi să reuşeşti în mai tot ce faci, deoarece ai o conjunctură favorabilă. După o perioadă nu prea bună ai, în sfârşit, o zodie fastă. Realizări mici, însă pline de bucurii. Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei dragi. Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Transformări în bine, la serviciu şi acasă.
LEU În jungla de beton în care trăieşti sunt capcane! Naivitatea ta de leuț duios şi generos te face să fii uneori păcălit. Astăzi trebuie să fii foarte atent la propunerile care ţi se fac! Spiritul gregar şi „conducerea colectivă” nu au făcut parte niciodată dintre opţiunile tale. Poate fi o perioadă favorabilă şi odihnitoare, pentru un procent din feline. Cum am spus în repetate rânduri: nu da şi nu lua bani cu împrumut, astrele nu favorizează speculatiile financiare. Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent.
FECIOARĂ Cu Mercur bine aspectat, conjunctura te avantajeză ca să fii convingător. Astăzi poţi să obţii ceva important de la o persoană din jurul tău, sigur, dacă reuşeşti să aduci suficiente argumente! Totul este posibil, dar nu orice este permis! Aşă că apucă-te de treabă. Poate fi şi o periodă de meditatie şi acumulări. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză aprofundată. Noi evenimente sau propuneri vor face perioada interesantă. Inconjoara-te de lucruri frumoase si de oameni placuti. Confortul spiritual este cheia succesului tau. O problemă personală îşi poate găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie.
BALANŢĂ Un Geamăn sau un Leu, sau alte persoane din semne de aer şi foc te pot ajuta astăzi. Este bine să nu te bazezi prea mult pe nativii născuţi în semne de apă şi mai ales pe cei de pământ. Zi dedicată in special rezolvarii problemelor personale. Dragostea este bine aspectata. Schimbări în bine, la şcoala, la serviciu şi în dragoste. O veste, in a doua parte a intervalului, îți face mare plăcere. Nu discuta în contradictoriu cu cei dragi, vei constata că sunt bine intenţionaţi. Mercur iți aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza! O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia ta să fie justă.
SCORPION Conjunctura îţi e favorabilă. Mai ales dimineaţa, când se pare că ai capul limpede şi eşti gata să iei hotărâri inspirate. Atenţia ta se îndreaptă către o situaţie, care pare importantă. În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu mai mulţi oameni, un colectiv de oameni. Nu da ocazia formării unor opinii colective. Foloseste cu isteţime resursele pe care le ai. Se apropie un termen, un prag, si vei avea nevoie de toate resursele tale. Te simti mai tot timpul obosit si plictisit. Nimic din ce a fost nu mai este! Dar amintirea lucrurilor bine făcute şi a trăirilor puternice nu te părăseşte. Ai un prilej sa refaci miracolul, în ziua Sf.Nicolae!
SĂGETĂTOR Poate că e ziua ta de naştere, sau onomastica! Fă cinste tuturor, după buget, iar dacă nu e ziua ta, ia parte cu entuziasm la sărbătorirea de Sf. Nicolae. Bucuriile şi distracţiile sunt rare! Transforma “încăpăţânarea” ta proverbială în tenacitate şi termină proiectele pe care le-ai început. Fii pragmatic. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile. Sufletul tău bun te împinge spre compromisuri. Este şi aşa bine, fii generos cu cine merită.
CAPRICORN Astăzi ai un fel de îndemânare în a spune lucruri cum trebuie, exact cui trebuie. Comunicarea nu este punctual tău forte, dar astăzi eşti inspirat. Poate pentru că Sf. Nicolae te protejează! Lucruri aproape fără importanta, detalii cotidiene iti vor arata ca esti un norocos si un rasfatat al cursei vietii. Totuşi, e un mare haos pe cerul horoscopului tau. Asa ca ţine „low profile”, adică ciocu mic, joc de glezne si zambetul lipit pe buze ca se apropie Ignatul Capricornilor sub forma unor probe, obstacole sau praguri.
VĂRSĂTOR O zi de sărbătoare, plăcută şi interesantă. Seară plăcută în compania celor dragi, poate la un spectacol. O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se discută din nou despre vechi proiecte şi idei. Discuţii, în general sterile. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Lasă orice decizie privind locul de muncă pentru săptămâna viitoare. Este o perioadă de timp propice pentru planuri de viitor, pentru sărbătorile Crăciunului şi ale Anului Nou. O veste bună poate fi urmată de una şi mai buna, fără să fie din acelasi domeniu.
PEŞTI Astăzi participi cu multă veselie şi implicare la petrecerea organizată de o alianţă de Nicolae şi Nicolete. Îţi plac sărbătorile şi zâmbeşti cu tot sufletul la gândul că se apropie Crăciunul. Simţi un oarecare grad de exaltare în preajma sărbătorilor religioase de iarnă. Dacă vrei să găseşti o căsuţă şic, sau un apartament pe cinste, acum este momentul. Esti avantajat in tot ce tine de afaceri imobiliare, sau de speculatii cu terenuri. Dar ca sa-ti iasa afacerile din cap, ceva dramatic ţi se poate întâmpla. Magnitudinea neplaceri depinde de modul şi capacitatea ta de a înţelege lumea. Dacă cobeşti, la rău tragi! Pe total, ziua este o perioadă pentru reflecţii calme şi meditaţii liniştite şi puţină distracţie în mijlocul acestei ”activităţi susţinute”.