Te simţi mai bine, după o perioadă obositoare. Este o zi bună pentru a face bilanţul şi a vedea cât ai cheltuit în luna aceasta. Se apropie sărbătorile de iarnă şi trebuie să ai rezerve!
Pe 26 noiembrie s-au născut Norbert Wiener, regina Maud, Eugen Ionesco, Stelian Olaru, Mihail Drumeş, Ivan Patzaichin, Francisc Vaştag, Ella Constantinescu, Ioana Bentoiu, Dana Ciocârlie. Pe 27 noiembrie s-au născut Alexander Dubcek, Jimi Hendrix, Bruce Lee, Anders Celsius, Vito Genovese, Dina Cocea, Liviu Rebreanu, Nicolae Manolescu, Vasile Voiculescu, Aron Pumnul, Grigore Antipa, Nina Cassian.
Nimic în "Kalendar" iar în calendarul creştin ortodox sunt, pe 26 noiembrie, Sf. Cuvioşi Stelian Paflagonul, Alipie Stâlpnicul şi Nicon, iar pe 27 noiembrie, Sfinţii: Iacob Persul, Natanail şi Pinufrie.
Grațioase jupânițe și cinstiți jupâni, ca zodier și anahoret vă anunț oficial că am închis pustnicia, nu mai primesc pe nimeni în vizită. S-a făcut frig și vă rog să mai stați pe la casele domniilor voastre. Știu că este ”so social” să veniți să mă vizitați în Prahova submontană, dar, gata! Ziua este scurtă, noptea se lungește, este timp de stat la căldură, de citit cărți bune și vizionat filme vechi.
Oricum, eu făceam ca Nastratin Hogea. Nu știți cum primea el musafirii? Nu la el acasă, că era sărăcie mai mare chiar ca la mine, dar odată a fost pus de Șah, istoria noastră se petrece în Persia, la Isfahan, să aibă grijă de pelerinii care doreau să viziteze și să se reculeagă în marea moschee a șahului. Am vizitat-o și eu, este imensă, ca mai tot ce se construia în vechime în Asia.
Nastratin și-a pus cel mai frumos caftan și a început să primească pelerinii. ”Ai mai fost pe aici?” ”Nu!” era răspunsul. ”Ia o ceașcă de ceai!”. ”Ai mai fost pe aici?” întrebă Nastratin alt pelerin. ”Da!” a fost răspunsul ”Ia o ceașcă de ceai!” Un ucenic care mergea în spatele lui l-a întrebat pe Nastratin Hogea care este înțelesul faptului că atât la cei care mai fuseseră, cât și la cei care nu mai vizitaseră moscheea le-a oferit, la fel, o ceașcă de ceai. Raspunsul lui Nastratin nu s-a lăsat așteptat: ”Ia o ceașcă de ceai!”. Așa că mă duc să iau o ceașcă de ceai!
Acum un an, în timp ce mă recuperam după o mare tragedie, am auzit următoarele cuvinte de la un psiholog, mare profesor universitar: „Problema ta nu este depresia. Este să ai încredere în tine!” La acea vreme, am interpretat acea expresie – „a avea încredere în tine” – filozofic: ai încredere în tine pentru a duce treaba la bun sfârșit, să iei decizia corectă, fă-ți prietenii să râdă, apără un punct de vedere, lasă cățeii să se joace, nu interveni. Astăzi, după ce am aflat mai multe despre autoreglare decât credeam că este posibil, nu o mai văd așa. A avea încredere în mine este, în primul rând, o experiență viscerală, mai puțin decât adoptarea unui nou set de credințe și mai mult ca o stabilire a încrederii în peisajul interior al inimii, plămânilor, abdomenului și intestinului meu, etc. Fiecare moment, interacțiune, relație devine o experiență unică informată și ghidată de modul în care corpul meu o primește, nu prin felul măreț unificator în care mi-am dat seama cum să trăiesc. Ceea ce a vrut să spună cu adevărat psihologul meu, indiferent dacă știam sau nu vreunul dintre noi, a fost: ”…nu ai încredere în corpul tău!”
Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu ce înseamnă „a merge după instinct” sau „urmează-ți instinctele”. Și mulți dintre noi am ignorat din când în când semnalizările sau senzațiile sâcâitoare, ducând la consecințe pe care le regretăm ulterior. A avea încredere în corpul tău include aceste idei, dar înseamnă și mai mult decât atât. Când vine vorba de luarea deciziilor de sănătate, oamenii diferă prin cât de multă importanță o acordă senzațiilor corporale – de la foame și oboseală la furie și bucurie. Unii dintre noi s-ar putea să respingă sau să suprime senzațiile, să ne vorbească din cauza unui sentiment puternic (sau să-i lase pe alții să ne convingă din el) sau pur și simplu să acorde mai multă importanță logicii și raționalității decât sentimentului. Oamenii diferă și prin cât de bine pot simți aceste semnale, ceea ce le afectează capacitatea de a le folosi. De exemplu, persoanele cu alexitimie, o afecțiune marcată de dificultăți de identificare și articulare a sentimentelor, de multe ori nu știu că le este foame până când îi doare stomacul sau că sunt furioși până când își simt pulsul mărit. La celălalt capăt al spectrului se află acei oameni care, probabil, simt prea mult, ceea ce îi face să fie ușor copleșiți de – și, prin urmare, neîncrezători în semnalele lor corporale.
Încrederea în corp nu este doar un concept popular – este și o construcție științifică. Este folosit pentru a măsura „interocepția”, care este procesul de detectare a corpului din interior. Interocepția redusă este asociată cu o gamă largă de tulburări mentale, inclusiv tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), tulburările de alimentație, depresia și anxietatea. Pe lângă întrebările despre încrederea în corp, cercetătorii măsoară interocepția oamenilor prin atingerea a șapte caracteristici suplimentare, de la „observare” la „reglarea atenției” la „ascultarea corpului”. Dintre aceste caracteristici, „încrederea scăzută în organism” a apărut ca fiind deosebit de relevantă pentru sănătatea mintală.
Oamenii care suferă de obsesia sinuciderii, tulburări de alimentație, singurătate și depresie declară adesea că se simt „nesiguri” sau „nu sunt acasă” în corpul lor, pe lângă faptul că nu au încredere în semnalele lor corporale. Motivul acestei conexiuni nu este încă clar, dar s-ar putea specula că, dacă acești oameni s-ar simți suficient de în siguranță pentru a avea încredere în semnalele lor corporale, acest lucru ar putea duce la schimbarea comportamentului adaptativ și la reducerea simptomelor. Oricare ar fi explicația, aceste descoperiri sugerează că încrederea în corp este crucială pentru bunăstare în general și cea mentală, în special.
În primele zile pentru cercetarea interocepției, un lucru care s-a descoperit este că o îmbunătățește, precum și încrederea în corp, prin atenție. Pentru a te angaja în mod corespunzător în autoreglare și pentru a lua decizii sănătoase, trebuie să fii capabil nu numai să simți acele senzații fizice, ci să te raportezi la ele într-un mod plăcut, plin de compasiune și conștient. Nu doar când ești acasă sau pe cont propriu, ci și când ești în lume, într-o varietate de medii, inclusiv cu alți oameni. Unele dintre aceste semnale este posibil să decideți să acționați și alte semnale pe care puteți decide să le ignorați. Indiferent, toate sunt informații importante menite să vă ajute să supraviețuiți și chiar să prosperați. Această orientare respectuoasă către experiența corporală este ceea ce vreau să spun prin „a avea încredere în corpul tău”.
Nu trebuie să te confrunți cu provocări de sănătate mintală pentru a beneficia de încrederea în corpul tău. O interocepție mai bună este utilă pentru sportivi, actori, studenți, chiar și pentru comercianții, sau financiari de succes care se bazează pe sentimente pentru a lua decizii cu mize mari. Pentru cei care caută performanța. Din fericire, există practici bazate pe știință pe care le poți adopta pentru a ajuta la dezvoltarea unei relații de mai multă încredere cu corpul tău, dintre care multe au funcționat pentru mine. În primul rând trebuie să te concentrezi pe construirea încrederii în corp în scopul îmbunătățirii reglării tale emoționale. Ați putea numi aceste practici „mindfulness pentru corp”, dar acesta este mai mult decât un alt ghid de mindfulness.
Ca prim pas, luați în considerare să citiți descrierile altora despre ce înseamnă să aveți încredere în corp, pentru a înțelege mai bine cum vă poate sprijini în diferite etape ale vieții. Există o mulțime de literatură acolo, sub diferite categorii; trebuie doar să începi s-o vezi prin această lentilă.
O propunere de călătorie prin lectură și interoceptivă poate începe cu eseul: „Utilizări ale eroticului” (1978) al poetei Audre Lorde:
Când trăim în afara noastră, și prin asta mă refer doar la directivele externe, mai degrabă decât la cunoștințele și nevoile noastre interne, când trăim departe de aceste ghiduri din interiorul nostru, atunci viețile noastre sunt limitate de forme exterioare și străine și ne conformăm unor influențe exterioare nouă. La nevoile unei structuri care nu se bazează pe nevoile umane, cu atât mai puțin pe ale unui individ.
Pentru Lorde, încrederea în corp este un act de respect de sine:
… odată ce începem să simțim profund în toate aspectele vieții noastre, începem să cerem de la noi înșine și de la activitățile noastre de viață ca ei să simtă în conformitate cu acea bucurie de care știm că suntem capabili.
O altă carte bunicică este When the Body Says No: The Cost of Hidden Stress (2003) a medicului maghiar-canadian Gabor Maté. Descriind afecțiunile medicale care pot apărea din ignorarea semnalelor tale corporale de-a lungul timpului, el scrie: „Când am fost împiedicați să învățăm cum să spunem nu, corpul nostru poate ajunge să spună asta pentru noi”. Așa cum încrederea în corp a lui Lorde ne îndrumă către bunăstare, încrederea în corp a lui Maté ne îndepărtează de boală.
Pentru a începe să vă construiți încrederea în organism, veți dori să vă faceți timp în timpul zilei pentru a începe să acordați mai multă atenție corpului dumneavoastră. Cercetările arată că două practici de meditație mindfulness – meditațiile respirației și scanările corporale – pot spori nu numai interocepția, ci și încrederea în corp în mod specific. Ambele stiluri de meditație sunt forme de „atenție concentrată”, adică concentrarea asupra unui obiect din interiorul, sau din exteriorul corpului, cum ar fi o flacără, o mantra – sau, în scopurile noastre, respirația sau una sau mai multe părți specifice ale corpului.
Dacă ești începător și nu ești sigur că poți petrece mai mult timp în corpul tău, aș recomanda să faci o meditație a respirației înainte de a trece la o scanare completă a corpului, deoarece îți va oferi un punct focal sigur. Există multe meditații gratuite de respirație ghidate, disponibile online. Una dintre preferatele mele este o meditație de respirație de cinci minute de la Mindful Awareness Research Center (MARC) de la Universitatea din California, Los Angeles.
Din nou, există multe versiuni disponibile online, dar îmi place o meditație de trei minute oferită și de MARC. Puteți asculta aici , iar mai jos este o versiune ușor adaptată a transcripției lor :
- Începeți prin a vă concentra atenția asupra corpului vostru, indiferent dacă sunteți așezat sau întins. Poți închide ochii dacă ți se pare confortabil. Simte greutatea corpului tau, pe scaun sau pe podea. Respiră adânc de câteva ori. Pe măsură ce respirați adânc, aduceți mai mult oxigen, înviorându-vă corpul și, pe măsură ce expirați, aveți un sentiment de claritate, de relaxare, mai profund.
- Observă senzația că picioarele tale ating podeaua. Greutatea și presiunea, vibrația, căldura. Observați picioarele. Presiune, pulsații, greutate, ușurință. Observă-ți spatele. Aduceți-vă atenția în zona stomacului. Dacă stomacul este încordat sau strâns, lăsați-l să se înmoaie. Ia o pauza. Observă-ți mâinile. Sunt mâinile încordate sau strânse? Vezi dacă le poți lăsa să se înmoaie. Observă-ți brațele. Simți orice senzație în brațe. Lasă-ți umerii să fie moi. Observă-ți gâtul și capul. Lasă-le să fie moi, relaxate. Înmoaie-ți maxilarul. Lasă-ți fața și mușchii feței să fie moi.
- Apoi observă tot corpul tău. Respiră, inspiră! Fii conștient de tot corpul tău, cât poți de bine. Ia o pauza. Când ești gata, poți deschide ochii.
S-ar putea să ți se pară inconfortabile exerciții ca acestea la început, dar ține minte – corpul tău este de partea ta. Funcția sa principală este să te țină în viață. Ca regulă generală, ori de câte ori simțiți disconfort, în loc să încercați să-l eliminați cât mai curând posibil, întrebați-vă: „Ce încearcă să-mi spună acest semnal?”
„Corpul nostru este conceput astfel încât să se simtă inconfortabil uneori”, a scris terapeutul și expertul în interocepție Kelly Mahler pe blogul său în 2021. „Acest disconfort din corpul nostru ne oferă informații extrem de importante despre lumea din jurul nostru, despre lumea noastră. Corpuri, [și despre] ceea ce avem nevoie în acel moment pentru a ne simți în siguranță și protejați. Același lucru este valabil chiar și atunci când corpurile noastre se simt confortabil...”
Scriind despre interocepție în 2019, psihologul Jonathan Gibson a sugerat că monitorizarea deschisă ar putea fi deosebit de utilă pentru autoreglementarea emoțională, datorită spațiului pe care îl creează între tine și sentimentele tale. „Este o recunoaștere a faptului că cineva are o experiență mai degrabă decât „a fi” experiența”, a explicat Gibson. „Senzațiile corporale pot fi pur și simplu experimentate, mai degrabă decât să transforme experiența într-un atribut care se definește pe sine.”
Gibson a adăugat că acest spațiu poate fi deosebit de util pentru persoanele care nu au încredere sau care se simt în siguranță cu senzațiile lor. „De-a lungul timpului, participanții pot descoperi că corpul lor poate fi o resursă utilă mai degrabă decât o sursă de amenințare care ar trebui evitată”, a scris el.
În propria sa călătorie interoceptivă, regretata mea soție a ales să exerseze o tehnică japoneză de vindecare energetică numită Reiki, mai degrabă decât o scanare convențională a corpului. Ajunsese, dăduse examenul de Maestru. Deși nu este încă susținut de cercetări științifice, Reiki este practicat ca modalitate de tratament în centre medicale vestice bine reputate, cum ar fi Clinica Cleveland din Ohio. Îl recomand pentru că cuplează mâinile, pe care le deplasați peste diferite părți ale corpului, oferind un punct de ancorare în timp ce scanați din cap până în picioare. Din respect pentru practică, nu voi include aici pașii de bază pentru Reiki; nu este o învățătură de autodidact, trebuie neapărat un maestru.
Se spune că ”timpul vindecă orice rană”. Vă spun eu: nu este adevărat!
În toată această metodă, ca și în toate celelalte trebuie să fii conștient că ”ești un suflet care are un corp” nu un corp care are un suflet. Sunt ferm convins că spiritul subordonează materia și o să demonstrez acest lucru. Mai devreme, sau, mai târziu, când o vrea Domnul!
Dacă vrea, chiar mâine, doar este, în definitiv, o altă zi!
HOROSCOP 26,27 noiembrie 2022
BERBEC Dimineaţa de sâmbătă îţi aduce o nouă atitudine faţă de cei din jurul tău. Te hotărăşti să nu te mai înduioşezi chiar de la prima strigare. Sâmbată este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă - sunt posibile unele întâlniri întâplătoare cu prieteni vechi, dar neglijaţi. Probabil ca te duci la cumparaturi, duminica o sa vrei sa faci putina curatenie in casa si în suflet. Ai un moment de inspiraţie în care crezi că ai găsit o solutie pentru rezolvarea unor probleme. Sfârşitul weekendului, adică duminică seara te gasește în activitate, in orice caz muncind din greu la ceva, în casă.
TAUR Este timpul unor decizii, mai mult sau mai putin importante şi dacă ai tărie de caracter o să dobândeşti mai multe avantaje. Weekendul este favorabil lucrurilor importante. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu te speti cu munca şi nu fă eforturi, însă, că oamenii de succes nu sunt obosiţi! Nu par că sunt obosiţi. Pentru că se îngrijesc. Ceea ce ei fac cu bani mulţi, tu poţi să faci cu bani puţini! Nu ai frică, pastreaza speranţa şi portile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual!
GEMENI Gemenii sunt specialiştii în relaţii publice ai zodiacului. Buni de gură, energici şi ironici au în acest weekend mai multe ocazii să iasă în evidenţă. Totuşi o bună parte din Gemeni trebuie să ocolească cu abilitate şi diplomaţie subiectele tabu de acasa, problemele tăioase din familie. Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea! Venus face aspecte favorabile cu zodia. Foloseşte perioada ca să-ţi lămureşti problemele de amor sau să începi alte cuceriri. Lipsa de empatie de care eşti acuzat este doar o toană trecătoare. Zâmbeşti şi fii din nou cuceritor! Se mai face lumină şi pe strada ta şi in acest weekend ai sentimentul că, în fine, zările îţi sunt deschise şi că până la urmă viaţa este plină de farmec.
RAC Sâmbătă, cu Luna, patroana ta, în aspecte bune, ai mai multe oportunităţi şi posibilităţi, pe care cu înţelepciune şi chibzuinţă nu o să le risipeşti, cum faci de obicei. Configuraţia astrală te sprijină să obţii mai multă stabilitate în familie sau printre prieteni. În ultima zi din weekend îţi este mai uşor să învingi dificultăţile vieţii cotidiene – doar este duminica. Poti sa ai o întâlnire cu o persoană deosebită şi astfel de întâlniri îţi încălzesc inima şi îţi oferă suficiente rezerve de bună dispoziţie şi optimism.
LEU Este greu să renunţi la comoditate, putem inţelege, este doar sâmbătă. Dar ai multe de făcut în gospodărie, curăţenie în primul rând. Sfatul stelelor este să ceri un ajutor calificat. În această perioadă este bine să nu ai o atitudine prea dinamică sau chiar agresivă. Evită orice decizie luată în stare emotivă. Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei constata ca nu ai cui sa-i ceri ajutorul. Este cazul să devii mai practic şi ceva mai diplomat, totodată. Dacă nu poţi să faci ceva, cumpără serviciul respectiv. O să fii mulţumit de rezultat şi nici nu costă foarte mult!
FECIOARA Astăzi te cuprinde o dorinţă obsesivă să faci gospodărie, să mergi la piaţă, să cumperi bunătăţi. Imaginezi feluri de mâncare complicate, dar delicioase. Nu te opri, ceva-ceva tot o să iasă! Magnetismul personal al nativilor şi nativelor din Fecioară este în creştere – în special sâmbătă. Duminică este o zi liniştită şi relaxantă în mijlocul familiei. Acordă mai mult timp familiei, prietenilor vechi - te vei simţi foarte bine in compania lor! Un weekend la fel ca multe altele, dar foarte plăcut, până la urmă. Seară de duminică deosebită în compania celor dragi. Nu te mai lăsa prins in capcana clasică întinsă zodiei tale, cea cu detaliile ca să nu vezi întregul. Deschide bine de tot ochii!
BALANTA Te simţi mai bine, după o perioadă obositoare. Este o zi bună pentru a face bilanţul şi a vedea cât ai cheltuit în luna aceasta. Se apropie sărbătorile de iarnă şi trebuie să ai rezerve! Weekendul este favorabil, mai ales în afirmarea propriei personalităţi. Trebuie să eviţi discuţiile în contradictoriu cu persoanele de sex opus, sau cu cei care îţi poartă de grijă, fără sa ai nevoie, din familie, sau dintre prieteni. Nu-ţi face griji, o să te descurci şi de data aceasta. Stelele fixe si vremea dar si vremurile, puternice prin schimbari, îţi conferă energia de care ai atâta nevoie.
SCORPION Încerci să păstrezi un secret, dar s-ar putea să te dea de gol altcineva. Nervozitatea nu rezolva nimic. Fi calm, vorbeşte logic, cu acelaşi zâmbet şarmant. Poate merge şi de data asta! Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. Un weekend bun în toate, în ceea ce priveşte timpul liber, relaxarea şi distracţiile. Nu trebuie sa faci cheltuieli importante. O mică nerealizare, sau un eşec minor care te pune pe gânduri, asta sâmbată. Nu te lăsa copleşit de rutina, caută noi distraţii, petrece timpul liber, umple-l cu ceva nou în acest weekend şi caută noi prietenii. Atenţie la regimul alimentar şi la oboseală. Dacă poţi să te odihneşti mai mult nu ar fi deloc rău!
SAGETATOR Prieteni, sau rude te viziteaza astăzi, cu veşti bune. Puneţi la cale împreună un proiect care pare interesant. E vorba despre distracţie sau un câştig important, dar şi de multă bătaie de cap. Perioada îţi este favorabilă. Sâmbătă face să-ţi crească energia, ceea ce se traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm. Primeşti o informatie neasteptată, plăcută, însă, sau ai o întâlnire neanunţată cu o personă dragă, sau cu mai multe rude, prieteni. Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp. Duminică eşti la un spectacol sau la o aniversare.
CAPRICORN Sâmbătă programul prestabilit poate suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Duminică ai un program scurt: te trezeşti târziu şi te culci devreme, asta dacă nu te duci pe seară la vreun spectacol, club sau o petrecere de zi de naştere.
VARSATOR O sâmbătă obosituare, ai de lucru, acasă. Efortul merită un premiu, aşa că ai o cină tandră cu lumânări. În acest weekend esti intr-o perioada binecuvantată, de la bine la foarte bine. Cam tot ce iti propui iti iese – asta pentru ca dai dovada de mult realism si bun simt. Stelele avantajeaza in mod special activităţile legate de domeniile social şi amor. Nu că domeniile respective ar fi foarte bănoase, dar sunt... sensibile! O perioadă din nou puţin tensionată, duminică seara, mai ales de bârfe şi vorbe. Nimic foarte important, însă. Mai mult comicării decat lucruri serioase.
PESTI Nu prea ai spor, orice ai face. Oferă-ţi o pauză, doar este sâmbătă. Poate la un film, sau o prăjitură cu frișcă la o cafea cu o prietenă şi cu vorbe multe. Seară plăcută, relaxantă cu familia sau prietenii. Sâmbătă seara sunt ceva petreceri la orizont, trebuie numai să alegi. Duminică, probabil, o să te trezeşti la prânz, aşa că abia dacă ai timp să pregăteşti programul de săptămâna viitoare. Pentru că în acvariul în care te bălăceşti, adică uneori munceşti, cine nu are un plan este devorat de rechini!