Horoscopul lui Dom’ Profesor 14 noiembrie 2024. Notre-Dame de Paris renaște din propria cenușă

14 noiembrie

Pe 14 noiembrie s-au născut regele Hussein al Iordaniei, Charles, prinţ de Wales, Claude Monet, Jawaharlal Nehru, Gabi Szabo, Geo Saizescu, Sorin Lerescu.

Încă o zi de toamnă melancolică, cam udă, aici în Prahova submontană, pentru gustul meu. Unde este primăvara? Departe…

Sinaxar, în calendarul creștin-ortodox este Sf. Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli. Și Grigorie Palama din Tesalonic.

Tradiţional, în ”Kalendar” sunt Martinii, intrarea în Filipii de Toamnă. Zilele Lupului. Mi-a plăcut întotdeauna că la noi Lupul are aka Filip, sau Martin!

Sărbătoarea centrală a Praznicului Lupilor, rituri şi ceremonii care vin de zeci de mii de ani, din neolitic, probabil.

În înţelepciunea şi în cunoaşterea profundă a lumii, episcopii, preoţii şi diaconii creştini, în dorința de a controla spiritual, au suprapus încă din secolele III-IV peste vechile sărbători europene, noile, pe atunci, sărbători creştine.

Aşa s-a creat Tradiţia, Legea strămoşească.

Vechile ritualuri şi ceremonii nu au fost uitate sau părăsite ci au luat nume şi atitudine creştină.

În această perioadă puterea lupilor creşte, iar cea a vampirilor scade. Licantropii, vârcolacii noştri autohtoni, lupii, tarabostes, dacii și urmașii lor, apărau satele şi orăşelele de pofta scârboasă a nobililor venetici ce se hrăneau cu sânge, la propriu şi figurat.

 

Bănuiesc că licantropi, vârcolaci, lupi erau consideraţi dacii și urmaşii dacilor, lupii care luau capul hoardelor străine ce voiau să fie şefi şi căpetenii pe aceste pământuri. De unde şi o mulţime de filme mai mult sau mai puțin cretine cu vampiri şi vârcolaci.

 

Sărbătorile de toamnă ale lupilor aveau drept scop reamintirea anuală a legământului dintre oamenii pământului şi lupi. “Luparul” sau “Starostele lupilor” îmbrăcat ca un "tarabostes" se apropia cu “ofrande” pentru lupi. “Vorbea” cu şeful haitei să nu smintească ocolul vitelor sau să atace drumeţii rătăciţi.  Gromovnicele vechi spun că atâta timp cât s-a ţinut Tradiţia, lupii nu au stricat. Apoi lumea a uitat obiceiul, lupii au flămânzit pentru că nimeni nu mai venea cu ”daruri”. Și apoi nimeni nu le mai ştia limba…

 

Iată un articol interesant de pe Franceinfo Culture. L-am denumit Notre-Dame de Paris renaște din propria cenușă.

Pentru a sărbători cu fast sfârșitul a cinci ani de muncă, trei momente marcante sunt programate între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie.

La cinci ani de la incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame de Paris în aprilie 2019, calendarul redeschiderii catedralei a fost clarificat miercuri, 13 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

O secvență în trei etape: în primul rând, o vizită prezidențială finală la locul de restaurare , pe 29 noiembrie, pentru a saluta pe toți cei care au participat la reconstrucție; apoi, o ceremonie simbolizând predarea clădirii religioase de către Stat Bisericii, în cadrul căreia va vorbi Emmanuel Macron. În final, duminică, 8 decembrie, va avea loc o primă liturghie publică de sfințire a altarului și a interiorului catedralei.

 

O vizită finală la fața locului pe 29 noiembrie

Emmanuel Macron va merge la catedrală pentru o vizită finală la fața locului . Așa cum a putut să facă în timpul vizitelor anterioare la site , Președintele Republicii va vorbi de la catedrală - încă neînchinată, pentru a nu contraveni, potrivit Elysée, principiului secularismului și separării Bisericilor și Statului. „Catedrala nu va fi deschisă [publicului] , nu există nicio ambiguitate cu privire la acest discurs.”

Această vizită va fi un prilej de a-i onora pe toți cei care au lucrat la reconstrucția catedralei în ultimii cinci ani: vor fi toți invitați Companions of Duty (dar probabil că nu vor veni toți, unii locuind departe de Paris sau fiind în alte șantiere). „Scopul este de a reuni cât mai mulți posibil ”, asigură Elysée. Un alt omagiu adus celor care au făcut posibilă reconstrucția: o listă cu numele lor va fi înscrisă în săgeată, începând cu cea a generalului Georgelin, care a prezidat reconstrucția până la moartea sa, în august 2023. Macron a numit un general ca șef al lucrărilor știind probabil butada lui Napoleon: ”Dacă nu vreau să fac ceva, numesc o comisie, dacă vreau să fac ceva, numesc un general!”

Cu acest general Georgelin este o întreagă poveste. Generalul armatei franceze numit de Emmanuel Macron să supravegheze reconstrucția Catedralei Notre-Dame, devastată de incendii, a murit în timpul unei drumeții în Pirinei.

Jandarmii montani au descoperit cadavrul lui Jean-Louis Georgelin, în vârstă de 74 de ani, fostul șef al statului major al apărării, după ce acesta nu a reușit să se întoarcă într-un refugiu montan.

Se crede că el a căzut pe Muntele Valier, lângă pasul Faustin din Ariège, sud-vestul Franței, la o altitudine de 2.650 de metri.

Parchetul din Foix a confirmat în 2023 că trupul a fost identificat oficial și că decesul a fost tratat ca un accident.

Macron a scris pe X: „Odată cu moartea generalului Jean-Louis Georgelin, națiunea și-a pierdut unul dintre marii săi militari, Franța unul dintre marii săi slujitori și Notre-Dame, managerul principal al renașterii sale”.

Georgelin, absolvent al academiei militare de elită Saint-Cyr din Franța, s-a alăturat mai întâi infanteriei, apoi regimentului de parașutiști, înainte de a reveni la infanterie. S-a antrenat, de asemenea, la Colegiul de Comandă și Stat Major al Armatei SUA, la Fort Leavenworth, Kansas; a servit în Algeria, Liban și Bosnia; și a supravegheat operațiunile militare franceze în Coasta de Fildeș și Afganistan.

A fost șeful de stat major și consilier special al președintelui francez, de atunci, Jacques Chirac în perioada 2002-2006.

Catolic practicant, el a fost nominalizat să se ocupe de restaurarea Notre-Dame după ce aceasta a fost avariată de un incendiu în aprilie 2019. În consecință, Macron și-a făcut ceea ce mulți au considerat un angajament prea optimist de a reconstrui catedrala în numai cinci ani.

Georgelin a spus: „Nu este anormal să alegi un catolic pentru o astfel de misiune. Rolul meu este să returnez catedrala religiei catolice în cele mai bune condiții posibile.”

Oameni de „toate convingerile” din Franța au plâns să vadă arzând punctul de referință din Paris, a spus el.

Generalul a adoptat o abordare militară a slujbei, desemnându-se șef de operațiuni al „grupului operativ” din Notre-Dame și adoptând motto-ul: „Avansați fără oprire”.

Era cunoscut ca un vorbitor simplu. În 2019, guvernul l-a mustrat pe Georgelin după ce acesta i-a spus arhitectului șef al reconstrucției Notre-Dame, Philippe Villeneuve, să „închidă gura” într-o dispută dacă să înlocuiască turnul cu o replică exactă, sau cu o alternativă modernă.

Ministrul Culturii, Franck Riester, a descris izbucnirea lui Georgelin ca fiind „inacceptabilă”, adăugând: „Respectul este o valoare cardinală în societatea noastră. În calitate de funcționari publici, trebuie să fim exemplari.”

Georgelin a respins incidentul, insistând că nu a existat nicio ceartă doar „respect și stima reciprocă”, a fost o discuție mai înflăcărată între prieteni.

Teoria conspirației, gurile rele, spun că moartea generalului, mason de grad înalt a fost o ”jertfă masonică” un sacrificiu pentru ”edificarea lucrării”. Aduc ca argument că principala rană aducătoare de moarte de pe capul generalului semăna suspect de bine cu o lovitură de ciocan. Mai știe cineva legenda lui Hiram Abiff? Bună întrebare ! Dar de Meșterul Manole cred că ați auzit, nu?

Un discurs prezidențial pe 7 decembrie

Acesta va fi punctul culminant politic al secvenței. Emmanuel Macron va prezida ceremonia de predare a catedralei către Biserica Franței, sâmbătă, 7 decembrie. Un nou discurs prezidențial este așteptat în fața clădirii și nu în interior, ceea ce a fost confirmat de arhiepiscopul Parisului, Mons. Laurent Ulrich. „Acest discurs se va adresa tuturor francezilor ”, asigură palatul prezidențial. „Va fi un timp republican și secular înainte de un timp religios și apoi muzical în Notre-Dame.” „Și ceremonia va fi difuzată în întreaga lume ” . Într-adevăr, sunt așteptați mulți șefi de stat, în special din țările donatoare – „nu neapărat toată cultura creștină”, precizează Elysée. Încă nu se știe dacă vor fi primiți și la Elysée, după modelul a ceea ce s-a întâmplat înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din iulie. Papa Francisc nu este de așteptat să fie prezent. El va fi în Corsica o săptămână mai târziu, pe 15 decembrie.

Prima liturghie pe 8 decembrie

Prima liturghie din catedrala refăcută va avea loc duminică, 8 decembrie, prezidată de Mgr Ulrich, în prezența șefului statului. „Președintele Republicii, fie personal, fie ca șef al statului, nu are interdicție de a participa la slujbele religioase”, dar „nu se împărtășește niciodată” , justifică unul dintre consilierii săi.  Apoi, în clădire se vor putea relua slujbele și ceremoniile religioase. Notre-Dame se va redeschide apoi publicului și va fi chiar accesibilă „până la ora 22.00 în prima săptămână a redeschiderii sale, din 8 până în 14 decembrie, a mai precizat rectorul catedralei, Olivier Ribadeau Dumas”.

Un sistem de bilete gratuit va permite persoanelor să rezerve intrarea „cu o zi înainte, sau în aceeași zi” a vizitei, a declarat Sybille Bellamy-Brown, șefa managementului public la catedrală.

Cu toate acestea, lucrarea nu este complet terminată. Este mai mult despre finisaje decât lucrări structurale, dar asta nu o împiedică să funcționeze. Potrivit Elysée, mai rămân 140 de milioane de euro în plicul planificat, dar situația bugetară tensionată ar putea duce la o reducere a domeniului de aplicare. „ Acest lucru va fi determinat ca parte a pregătirii viitoarelor bugete ”, spune Elysée.

Eu o să caut o comedie, un film vechi și bun, ceva ce nu am văzut, cu speranța că mai apuc o zi, doar mâine este, în defintiv, o altă zi!

 

Horoscopul lui Dom’ Profesor 14 noiembrie 2024

 

BERBEC  Astăzi, joi, ziua lui Jupiter, se pare că ai una dintre cele mai favorabile zile ale săptămânii, în care te bucuri de sănătate şi eşti vesel şi cu zâmbetul pe buze, aparent fără vreun motiv evident, sau o logică! Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate şi va aduce in viitor dividente foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde in ce investesti. In nici un caz sa nu fii zgarcit, patima care te apuca cand nu trebuie!

TAUR  Totul trece, nu spera şi nu ai teamă! Azi poţi ataca cu succes problemle materiale, cele urgente, cotidiene. Este un prilej bun pentru cumpărături de iarnă. Cumpără acum, mâine e mai scump! Dimineaţa, poate, o mică supărare, dar pe total ziua de azi iti este favorabilă. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nicio importanţă. Ia, din timp, masurile care se impun, ca sa nu intri in criză de timp. Stabileşte clar un program, o foaie de parcurs şi așa vei evita eşecurile.

GEMENI   Prea multe veşti negative, prea multe eşecuri, tragi tu concluzia veştilor din presă. Nu e adevărat, lumea este aşa cum o priveşti, nici mai rea, nici mai bună. Ocupă-te de problemele tale! În această perioadă trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Este cazul să nu mai fii aşa de încordat şi tensionat.  Relaxeaza-te şi încearca să nu mai porti de grijă altora, mai ales că, până la urmă, mai mult îi încurci decât îi ajuti. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor, mai ales în planul frivol, distracţii, vacanţa de Crăciun.

RAC     Ambianţa zilei de astăzi este plăcută şi relativ liniştită. Crezi că poţi aborda unele persoane, că ai putere de convingere. Este doar o părere, deci trebuie să dai dovadă de prudenţă! Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea si cu gandul in alta parte. Cel mai bine ar fi sa iesi in oras fara bani si carti de credit. Plimba-te, nu cheltui! Ultima parte a segmentului de timp, pe seară, are o componenta neliniştitoare, din cauza influentei Lunii. Iti faci griji, de fapt fără motiv, pentru ca intotdeauna te-ai descurcat. Mai ales cand eşti cu spatele la zid...

LEU  Ai ceva îndoieli, dubii, în ceea ce priveşte unele relaţii de serviciu. Rămâi la pândă, stăpân pe reflexele tale de fiară de pradă şi încearcă să aduni mai multe informaţii despre situaţie. Un eveniment îţi reţine atenţia. Analiza ta este încă o dată justă, trebuie să-i dai curs, aşteaptă, însă, momentul favorabil. Finalizezi, în sfarsit, dimineaţa, în condiţii bune, o parte din afacerile care ti-au dat atâta bătaie de cap. Fără să forţezi păgubos, fără să intri la uzură!

FECIOARĂ Efortul din ultimul timp şi oboseala cronică se fac simţite astăzi.  Redu ritmul activităţii, fă un armistiţiu cu timpul şi ocupă-te de arte, muzică, de dans, de activităţi plăcute care te încântă. Evită incidentele domestice şi nu supralicita in discutiile cu anturajul apropiat. Nu lua decizii importante în această perioadă. Veşti bune de departe. Astrele te favorizează, totuşi, în domeniile legate de lege şi proprietate. Trebuie sa dai dovadă de tarie de caracter şi să-ţi impui punctul de vedere, de cate ori ştii cu siguranţă că ai dreptate.

BALANŢĂ   După orele de serviciu, care trec repede, trebuie să faci puţin sport la sală, masaj şi sauna. Trebuie, periodic, să “încălzeşti maşinăria”. Ai grijă de corpul tău şi el te va servi! Ocupă-te de problemele tale! Anumite indiscretii şi soapte pe furis te fac sa tragi concluzia ca in calea succesului sta numai „look-ul” tau. Schimba-l, adica coafura, îmbrăcămintea, sau lasă-ţi barbă, după sex şi putinţă, dacă asta te face sa te simti mai bine in propria piele!

SCORPION    Astăzi te simţi chiar bine, pentru că pari a fi în relativă siguranţă, iar evenimentele care te privesc sunt previzibile. Atâta vreme cât te simţi bine, nu schimba nimic din rutina vieţii! Dar, fă-ţi puţină reclamă în anturaj, că nu strică! Dimineaţa, nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci, urmeaza-ti planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic.  Aspectele favorabile din casa a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ti asumi obligaţii pe termen lung. Poţi să fii liniştit, în perioada următoare nu prea poţi să ai surprize neplăcute.

SĂGETĂTOR Eşti pe cale să iei decizii bune şi inspirate! Conjunctura este favorabilă şi dacă reuşeşti  să şi respecţi propriile hotărâri, rezultatul poate fi foarte bun! Însă, nu pleca la drum lung! O perioada buna, pe care o meriti. Metodic și cu geniul “descurcatului” cum ești - ai certe calitați pe care perioada aceasta de timp, ziua de astăzi le pune în valoare. Daca cauţi ceva de lucru, sau ceva mai bun, atunci ai toate sansele să le gaseşti in următoarea perioada, care începe astăzi.

CAPRICORN  O zi mai dificil de gestionat pentru că este plină de mici probleme, mari devoratoare de timp. Iar timpul este bani! Curaj, apucă-te de treabă, dar fixează şi o ordine de priorităţi! Limitează-te la activităţile de rutină şi la oamenii pe care îi cunoşti foarte bine. Trebuie să fii înţelegător şi diplomat, să arătaţi consideraţie şi spirit de cooperare, ca să poţi să progresezi, să te caţeri pe reduta societăţii înalte. Perioada iti este favorabilă, mai ales în afirmarea propriei personalităţi. Nu-ti face griji, viitorul iti este favorabil.

VĂRSĂTOR  Se schimbă vremea, se schimbă şi părerile tale. Astăzi vezi cu ochi noi pe cei din jurul tău. Trebuie să faci o pauză, să te odihneşti şi mai ales să modifici în bine atitudinea ta. Astăzi nu te intalni cu persoane pe care nu poti sa le suferi. Esti intr-o criza de sinceritate, de fapt putin iti pasa de mutrele lor pretenţioase, si lucrul asta este evident pentru toată lumea. Dacă chiar vrei să înfurii un mitocan, trebuie să nu-l iei în consideraţie!

PEŞTI  Dimineaţa este densă şi aglomerată, dar eşti optimist şi motivat în ceea ce faci. Primeşti un premiu pentru atitudinea ta pozitivă: o veste bună, mai pe seară. Şi poate şi un film bun! Totuşi, disciplina (încăpăţânarea la unii) inerentă zodiei – în Peşti au fost şi sunt mulţi militari şi conducatori de state şi guverne – te ajută să-ţi ordonezi simţămintele şi planurile. Neptun, din zodie, retrograd, îți poate aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza. O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia să fie justă.