Horoscop Studiul, realizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, descrie situația constatată pe piețele celor nouăsprezece state membre participante în perioada în care a fost realizată ancheta (noiembrie-decembrie 2018). Campania de testare face parte din răspunsul Comisiei Europene la preocupările legate de produsele alimentare cu dublu standard de calitate.
Horoscop Pe 25 iunie s-au născut Antonio Gaudi, George Orwell, George Michael, Hermann Oberth, Doru Stănculescu, Dorinel Munteanu, Paul Gherasim, Şerban Papacostea, Iulia Buciuceanu.
Horoscop În calendarul creştin-ortodox sunt, pe 25 iunie, Sfinții Dionisie, Dometie şi Fevronia. Câteva zile de muncă în “Kalendar”. Dar, serbările verii nu s-au terminat. Abia încep. Spiritele aerului se retrag, făcând loc aprigelor creaturi de foc.
Doamnelor și domnilor, dragi lupi, padawani și hobiți, am scris de câteva ori, în ultimii doi ani despre Europa cu mai multe viteze, cu exemplificare a calității diferite a produselor sub aceiași marcă, în Vest, față de Est. Am publicat sondajul făcut de Slovenia la un număr de produse, față de aceleiași marcă, din supermarketurile din Germania. Iată reacția UE:
Produsele alimentare cu dublu standard de calitate: Comisia a publicat un studiu de evaluare a diferențelor în ceea ce privește compoziția produselor alimentare din UE
Comisia a publicat luni, 24 iunie, rezultatele unei campanii paneuropene de testare a produselor alimentare, care arată că unele produse sunt comercializate sub mărci identice sau similare, dar cu compoziție diferită.
De la discursul său din 2017 privind starea Uniunii, președintele Jean-Claude Juncker a tratat cu cea mai mare seriozitate chestiunea produselor cu dublu standard de calitate. Comisia Europeană a adoptat diferite inițiative și a publicat acum un studiu bazat pe testarea de produse alimentare din întreaga UE aplicând aceeași metodologie, pentru a înțelege mai bine dublul standard de calitate al produselor. În cadrul studiului, realizat de Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei pentru știință și cunoaștere), au fost analizate aproape 1.400 de produse alimentare din 19 state membre ale UE. 9% din produsele comparate aveau o compoziție diferită, deși partea din față a ambalajului era identică. Alte 22% din produse aveau o compoziție diferită, în pofida faptului că partea din față a ambalajului era similară. Studiul nu a demonstrat existența unui model geografic consecvent. Pe baza noii metodologii elaborate, autoritățile naționale competente vor fi de acum înainte în măsură să efectueze analize de la caz la caz pentru a detecta practicile înșelătoare interzise în temeiul legislației UE privind protecția consumatorilor.
Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare, a declarat: „Unii europeni au senzația că produsele alimentare de marcă pe care le cumpără sunt diferite, posibil inferioare, față de cele disponibile în alte țări. Comisia și-a invitat oamenii de știință să contribuie la evaluarea obiectivă a amplorii acestui fenomen pe piața unică. Rezultatele sunt mixte: pe de o parte, mă bucur că nu s-a găsit nicio dovadă a unui decalaj între est și vest în ceea ce privește compoziția produselor alimentare de marcă, dar, pe de altă parte, mă îngrijorează constatarea că până la o treime din produsele testate aveau o compoziție clar diferită, deși erau comercializate sub mărci identice, sau similare.”
Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „În cadrul pieței unice europene nu vor exista standarde duble. Noile legi care sancționează standardele de calitate duble și consolidează competențele autorităților de protecție a consumatorilor ne oferă instrumentele de care avem nevoie pentru a pune capăt acestei practici. Atunci când își vor face cumpărăturile, consumatorii europeni vor putea avea încredere deplină că ceea ce văd este și ceea ce cumpără."
Principalele constatări
Studiul a evaluat 1.380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenite din 19 state membre. Acest eșantion nu este, însă, reprezentativ pentru marea diversitate de produse alimentare de pe piața UE. Studiul a constatat că:
În marea majoritate a cazurilor, compoziția corespundea modului în care erau prezentate produsele: 23% din produse aveau partea din față a ambalajului și compoziția identice, iar 27% dintre produse indicau, prin aspectul diferit al părții din față a ambalajului, faptul că în diferite țări ale UE compoziția lor era diferită.
9% din produsele prezentate ca fiind aceleași în întreaga UE aveau în realitate o compoziție diferită: partea din față a ambalajului era identică, dar compoziția produselor era diferită.
Alte 22% din produse erau prezentate în mod similar, dar aveau o compoziție diferită: partea din față a ambalajului era similară, însă compoziția produselor era diferită.
Utilizarea aceluiași ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compoziție diferită nu urmărește un model geografic consecvent. De asemenea, diferența de compoziție a produselor testate nu constituie neapărat o diferență în ceea ce privește calitatea produsului.
Măsurile întreprinse de Comisie în acest sens
Din 2017, când președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a abordat problema produselor cu dublu standard de calitate în discursul său privind starea Uniunii, Comisia Europeană a adoptat diferite inițiative care au vizat:
clarificarea, pe cale legislativă, a situațiilor în care standardele duble de calitate a produselor reprezintă o practică înșelătoare, în cadrul pachetului recent convenit privind „Noile avantaje pentru consumatori
stabilirea unei metodologii comune pentru testarea produselor alimentare;
publicarea unui set de orientări menite să sprijine autoritățile naționale în aplicarea legislației UE privind protecția consumatorilor și produsele alimentare;
alocarea unei sume de peste 4,5 milioane de euro pentru a soluționa această problemă;
testarea produselor la nivelul întregii UE, aplicând aceeași metodologie, pentru a înțelege mai bine fenomenul standardelor de calitate duble ale produselor.
Etape următoare
Comisia Europeană a lansat și o nouă cerere de propuneri, cu un buget total de 1,26 milioane de euro, pentru a consolida capacitățile organizațiilor consumatorilor de a testa produsele și de a identifica practicile înșelătoare. Data-limită pentru depunerea propunerilor este 6 noiembrie 2019.
Context
În conformitate cu legislația UE, comercializarea unui produs ca fiind identic cu cel comercializat într-un alt stat membru, în pofida faptului că acesta are o compoziție sau caracteristici semnificativ diferite, ar putea induce în eroare consumatorii în mod abuziv și ilegal dacă acest lucru nu poate fi justificat prin rațiuni legitime și obiective.
Studiul, realizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, descrie situația constatată pe piețele celor nouăsprezece state membre participante în perioada în care a fost realizată ancheta (noiembrie-decembrie 2018). Campania de testare face parte din răspunsul Comisiei Europene la preocupările legate de produsele alimentare cu dublu standard de calitate. Produsele au fost selectate pe baza sugestiilor statelor membre, în urma plângerilor primite de autoritățile sau asociațiile de protecție a consumatorilor.
Testarea s-a bazat pe o metodologie armonizată elaborată de către Centrul Comun de Cercetare, în cooperare cu statele membre. Această metodologie permite eșantionarea, testarea și interpretarea datelor în termeni comparabili, în întreaga UE. Toate statele membre ale UE au fost invitate să colecteze informații cu privire la compoziția produselor alimentare selectate oferite pe piețele lor. Nouăsprezece state membre ale UE au transmis informații cu privire la 113 produse de marcă și 15 produse sub mărci proprii ale distribuitorilor. Într-o primă etapă, această analiză se bazează pe informațiile care figurează pe etichetele produselor și pe aspectul părții din față a produselor.
Raportul va oferi o bază mai bună pentru discutarea standardelor de calitate duble în UE. Cu toate acestea, sunt necesare măsuri și cercetări suplimentare pentru ca evaluarea să fie mai reprezentativă, iar legătura dintre compoziție și calitate să fie mai bine înțeleasă.
La sondaj au participat următoarele state membre: Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria.
După cum vedeți la sondaj nu a participat și România. Dacă participa, rezultatele erau și mai dezastruoase.
Așa cum raportează ”New York Post” apa îmbuteliată, din cea scumpă, conține un nivel alarmat de arsenic. Este vorba de ”Peñafiel” comercializată de Keurig Dr. Pepper și ”Starkey” proprietatea Whole Foods. United States Enviromental Protection Agency a avertizat publicul că, în cazul consumului îndelungat a produselor rubricate, doi-trei ani de zile, poate duce la boli terminale circulatorii și de sistem nervos, infertilitate și cancer. Pe termen redus, mai multe luni, apar cu certitudine simptome ca dureri acute de stomac, amețeală, diaree și vomă, chiar paralizii și orbire.
“Customers typically purchase bottled water at exorbitantly high costs with the assumption that it is safer and healthier to drink than tap water, unaware that they are ingesting an extremely toxic metal linked to birth defects and cancer,” a declarat Michael Green, CEO al prestigiosului Center for Environmental Health în timpul unei audieri în fața unei comisii a Congresului.
Ca urmare cei doi producători au suspendat comercializarea marcilor incriminate pentru… două săptămâni. Apoi au continuat distribuția afirmând că problemele au fost rezolvate. Nimeni nu a mai făcut analize după reînceperea distribuției apei îmbuteliate, Peñafiel la Target, Walmart și alți retaileri. Starkey este vândut în rețeaua proprie Whole Foods.
Alte rapoarte, de peste tot din lume, arată că apa îmbuteliată are urme de antibiotice, de patru ori mai mult decât normal. Am citit bine? Apa are un nivel NORMAL de antibiotice? Apa nu este ”haș doi o” ? În lumea aceasta post-adevăr și săraca apă este bolnavă și trebuie să ia antibiotice!
Mai rău o duc consumatorii de băuturi răcoritoare gen tot felul de Coci. Aciditatea dizolva cantități din plasticul sticlei, care este introdus în sistemul digestiv al omului. Sub forma unor sfere miniscule. Organismul matabolizează plasticul, pentru că îl confundă cu o proteină, spun ultimele cercetări pe domeniu. La fel și la apa îmbuteliată. Așa că, săptămânal mâncăm până la 10 grame de plastic, adică unul-două carduri. Deocamdată nu se știe ce efect va avea acest lucru, pe termen lung.
Tare aș vrea să cunosc situația apei îmbuteliate în plastic din România. Curiozitate pur științifică, eu beau apă de la Izvorul lui Burebista. Iar ai mei, de pretutindeni, au fost instruiți sub amenințarea cu excomunicarea din familie, să-și cumpere filtre scumpe, osmotice. Așa cel puțin știu că mi-am făcut datoria ca un expert în ape, în hidro. Și un sfat: treceți la sticla de sticlă, refolosibilă și reciclabilă și neutră față de conținut!
Ce mai mâncăm, ce mai bem, se spunea în tinerețea mea. Din nefericire în prezent întrebarea este cu ce ne mai otrăvim…
“The body is a very warm environment and that allows the leaching of these chemicals,” a spus cercetătoarea Sherri Mason de la Fredonia. “What are the effects that those are having? Those are questions that we’re still investigating.”
Iar profesorul universitar Stanley George Phillips III de la Harvard, a declarat, glumind: ”Omul are un sistem digestiv la fel ca porcul. O s-o înghită și pe asta…”
Poate are dreptate, dar creierul uman este cel mai complex organ din Universul cunoscut, așa că nu înghițim chiar totul, iar unii nu înghit chiar nimic, pentru că se respectă, nu se hrănesc cu murdării. De pe masă, sau din presă – este o chestiune de alegere, om, sau porc!
Alegeți cu grijă, aveți timp, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!
☼ ♂ ♀
BERBEC Astăzi ai libertatea să faci unele lucruri după cum vrei tu. Poate fi şi o capcană, un risc, dar stelele spun că te poţi descurca onorabil. Nu te grăbi, fii temeinic şi rezultatele pot fi bune! Nu-ti schimba planurile, sau programul! Este de bine! O periodă de mici realizări şi acumulări. O veste sau o informatie interesantă în a doua parete a intervalului. Nu trage toata activitatea pe umerii tai şi nu-ţi atribui toate sarcinile – pâna la urma o să ratezi din cauza oboselii şi a suprasolicitării! Şi lumea o să întoarcă capul, jenată, mai ales dacă este o treabă de serviciu de care depind salariile!
TAUR Eşti avantajat în domeniul financiar. În sensul că înţelegi de ce nu-ţi ajung banii! Lăsând gluma, Taurul are o abilitate pentru a face bani, proprietăţi, avere, aşa că astăzi dă-i curs! Noi evenimente sau propuneri pot face perioada interesantă. Ia deciziile care se impun încă de dimineaţă, pentru că se pare că eşti inspirat în domeniul financiar. Aspectele planetare oferă un timp pentru posibilitatea rezolvării unor vechi probleme. Călătoriile NU sunt, de asemenea, sub un semn fast.
GEMENI Dedică ziua discuţiilor, negocierilor. Eşti avantajat în comunicare, domeniul tău preferat, aşa că trebuie să pui la punct unele situaţii de relaţii sociale. Dar, fii convingător, dar scurt! Trebuie să te ocupi mai mult de anturajul apropiat, sau de familie, ca situaţiile actuale să nu degenereze în probleme mai greu de rezolvat. Nu lasa situaţia să scape de sub control, să te depăşească. Nu lua decizii pe termen lung, mai ales în ceea ce priveşte banii, nu investi, nu da bani cu împrumut. Astăzi, într-o ocazie, sau două trebuie să dai dovadă de diplomaţie ca să eviţi nişte conflicte inutile, de altfel.
RAC Nu te implica, la serviciu sau acasă, în lucruri mari, grandioase. Ai o dorinţă de nestăpânit să cheltuieşti, să faci cumpărături. Poţi să-ţi cumperi... un covrig şi aşa faci şi economie! Posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe. Prudenţa nu strică. Cineva ar vrea să ai informaţii greşite. Sigur că este vorba de dragoste, de amor şi pasiuni devastatoare, dar întreabă-te dacă nu cumva este mult zgomot pentru nimic? În dragoste orice este permis, spunea Regele Solomon. Aşa că nu te gândi mult la mijloace, trebuie să fii doar sigur de succes. Şi de discreţie. Scopul scuză mijloacele, mai ales când mijloacele nu sunt cunoscute, rămân obscure.
LEU Dorinţa ta de a-ţi îmbunătăţi calitatea vieţii şi de a pune „lucrurile la punct” nu întâlneşte astăzi opoziţie. Totuşi, încearcă să nu calci peste prea multe orgolii. Eşti Leu. Unul singur! Leoiacele sunt indignate de mediocritatea relaţiilor lor. Oare nu mai sunt bărbaţi adevaraţi? Întrebare la care astrologul nu găseşte răspuns…. Mai puţin tutun, mai puţina cafea, mai puţin alcool, dar nu renunţa total, pentru că bucuriile vieţii sunt aşa de puţine şi rare! Succese, din nou neaşteptate, pentru că vin târziu, când nu te mai aşteptai, la serviciu sau în cercul de prieteni sau în familie.
FECIOARĂ Eşti neliniştit, aştepţi să se întâmple ceva… Totuşi, conjunctura este clară şi îţi indică să acţionezi, nu să aştepţi să cadă drobul de sare! Nu pleca la drum lung, mai ales pe seară! Un nativ, tot semn de pământ, din anturajul tau, te bârfeste şi te acuza pe nedrept, dar poţi depaşi situatia cu succes si cu oarecare profit social. Bârfele şi intrigile sunt la ordinea zilei. Nu te simti stânjenit, mai mult de o mie de ani intriga şi bârfa au fost la Constaninopol preferate violenţei şi razboiului. Nimic din ce este ascuns nu va ramane necunoscut si nu va fi secret ca să nu iasa la lumina, cel puţin aşa spun cărţile sfinte, aşa ca ai răbdare si vei afla ceea ce doreşti!
BALANŢĂ Nu trebuie să te grăbeşti, nu lua decizii în grabă. Stai puţin, respiră adânc, zâmbeşte şi analizează cu atenţie. Dacă depinde de tine, amână! Dacă nu, vezi care variantă îţi este favorabilă! De asemenea, supraveghează-ţi regimul alimentar. Stomacul tău nu este în cele mai bune toane aşa că trebuie să-l protejezi, sa iei măsuri. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici îţi indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor de acasă, din curte, dacă ai. Este timpul unor mai mari sau mai mici decizii. Pe care este bine să nu le amâni. Mai bine acţionează!
SCORPION După un timp prea călduros, prea umed, prea-prea, îţi este greu să intri în ritm. De fapt, realizezi că „ritmul” nu este nici natural, nici sănătos. Astăzi, fă-ţi viaţa mai suportabilă, nu te lăsa folosit! Perioadele tulburi, cu grad înalt de risc şi cu o puternică componentă de haos, te-au avantajat întotdeauna, prin aplicarea practică şi pragmatică a analizei reci şi pertinente care te caracterizează. Nu te mai fandosi atâta, eşti Scorpion, nu Fecioară. Eşti periculos, nu plăcut! Duritatea ta atrage şi ţine potenţialii ostili la distanţă. Dă-ţi arama pe faţă şi o să ai doar de câştigat în deşertul decepţiilor noastre cotidiene. Doar cu familia şi prietenii trebuie să fii un Scorpion de... catifea! Doar cu ei!
SĂGETĂTOR Astăzi trebuie să dai dovadă de anvergură în idei, de o minte deschisă. Primeşti unele sfaturi, unele informaţii, depinde numai de tine să descoperi adevărata valoare şi să te foloseşti de ele. Spaţiile largi te aşteaptă: în natură şi în viaţa socială! Trebuie să ai mai multă încredere în colegi, prieteni, rude, sigur in cei verificati! Schimbarile dese – cheia marilor succese! Dacă ai dificultăţi, schimbă stilul, schimbă modul, schimbă felul – tenacitatea este buna cand esti în câştig. Mare atenţie la mişcările bruşte, la crampe şi cârcei!
CAPRICORN Poţi să faci faţă celor mai grele întrebări. Parcă, astăzi, ai răspunsurile pregătite! Foloseşti experienţa, devii iscusit şi situaţiile cotidiene nu îţi mai fac nicio grijă, sau problemă. Foloseşte-ţi gândirea limpede de astăzi la sinteza ultimelor evenimente. Nu-ţi pierde timpul cu legături sub nivelul tău. Partea benefică a zodiei te ajută să găseşti soluţii şi rezolvări. Idei şi concepte noi îţi sunt la îndemână. Nu discuta în contradictoriu cu cei dragi, vei constata că sunt bine intenţionaţi. Lasă-i să vorbească până la capăt, nu-i întrerupe cu capricornisme gen: „Ştiam!” sau „Mă laşi!”
VĂRSĂTOR Nu răspunde la numere de telefon pe care nu le recunoşti! Azi poţi să fii păcălit, înşelat, indică stelele. Prudenţă şi în relaţiile de serviciu şi sentimentale. Prevenit înseamnă pregătit! Această zi din luna iunie este caracterizată de schimbări mari şi relativ bruşte de temperatură, presiune şi umiditate. Un fel de mini-muson. La fel şi reacţile oamenilor. Tu încercă să nu te laşi prins de “ingineriile” escrocilor, care, să fim drepţi, sunt deosebit de ingenioşi. Nu intra în vorbă cu persoane necunoscute, lasă-ţi umanismul şi bunele intenţii pentru altă zi!
PEŞTI O zi relativ neutră. Dar, calea de mijloc, cumpătarea, e de aur! E destul de greu să te concentrezi azi pe „problemele tale”, pentru că realizezi că nu sunt nici probleme, nici ale tale! O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii. Pari uşor plictisit şi distrat de tot ce ţi se întâmplă... asta pentru că te pregăteşti de ceva important. Iar ziua de astăzi este doar o zi de legătură, care aştepţi să treacă. Dar şi zilele de tranzit au farmecul lor! Îţi întăresc încrederea în forţele tale, forjează tenacitatea şi iscusinţa, sedimentează cunoştiinţele. Eşti mai filozof decât de obicei şi găseşti că activitatea ta cotidiană te îndepărteză de adevăratul tău scop în viaţă. Aşa este! Aşa este pentru toţi...
horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop