Horia Tecău: Au și alții cerșetori, dar parcă nu sunt așa de „renumiți” ca noi

Marele tenismen a acceptat titlul de ambasador al turismului românesc, însă e întristat de starea litoralului, mai ales de paragina din zona de sud. Își amintește cu nostalgie de Olimpul copilăriei sale și e stânjenit de deghizările lui Mazăre

Aflat într-o pauză competițională de două săptămâni, cunoscutul tenismen Horia Tecău a venit acasă, la Constanța. Face plajă, sporturi nautice, joacă fotbal, se distrează cu prietenii, merge în cluburi. Iubește marea și este întristat de aspectul stațiunilor din sudul litoralului. Într-un interviu acordat EVZ, Horia Tecău a spus că a acceptat titlul de ambasador al turismului românesc pentru a promova și litoralul în care și-a petrecut copilăria.

EVZ: Horia, cum ai primit propunerea Asociației Litoral - Delta Dunării de a deveni ambasador al litoralului ?

Horia Tecău: Am acceptat să mă ocup de promovarea litoralui pentru că sunt din Constanța, mi-e ușor să vin în Constanța, mi-e ușor să vorbesc despre Constanța. O să ajut la promovarea întregului litoral, nu doar a Constanței și a stațiunii Mamaia. Pentru că îmi place și Neptun-Olimp. Am amintirile de acolo. Când eram copii, părinții ne duceau în Neptun-Olimp, petreceam weekendurile acolo, era acea perioadă cu hotelurile Panoramic, Belvedere, Amfiteatru. Era locul unde să mergi, să te plimbi, să ieși la masă, era frumos... Ultima dată am fost acum trei ani. Și era pustiu, trist...

Aici este la modă turismul de weekend: plajă și club

- Ce știu prietenii tăi din tenisul mondial despre litoralul nostru?

- Știu că se află la malul Mării Negre, că este un loc cunoscut pentru distracții, petreceri, plajă, plimbări. Nu cunosc alte activități pe care ar putea să le facă aici. În aceeași situație sunt și românii care vin pe litoral. Eu, când mă duc într-o destinație de vară, în vacanță, mă interesează ce pot să fac acolo. Nu sunt un tip care să stea la plajă toată ziua. Aici, la modă este turismul de weekend, vin doar să stea la plajă, sâmbătă și duminică, și să iasă într-un club.

- Dar sunt și alte atracții în weekend, avem Carnavalul organizat de primărie.

- Știu prea puțin despre aceste evenimente. Cred că ajută promovării stațiunii Mamaia. Pentru că lumea se uită, lumea vine la carnaval, la spectacole de modă…

- Pentru promovarea litoralului, te-ai deghiza în Ramses, Tutankamon, Cezar sau ofițer nazist?

- Nu știu ce aș face. Am văzut numai puține poze în presă. Nici nu știu ce să spun (pare stânjenit). - Ce știu marii tenismeni despre România? Nu mă refer neapărat la partea turistică.

- Nu prea multe. Cei cărora le place să mai citească spun că au impresia că este o nesiguranță politică în România. Lucrul ăsta e cunoscut. Mai spun că sunt mulți emigranți în Europa, copii orfani, cerșetori...

- Și ce le spui, că nu e așa? - Eu le spun că nu e numai așa, că sunt și multe lucruri bune la noi. Locuri frumoase. În multe țări unde mă duc sunt cerșetori. În America de Sud, îi au și ei pe ai lor, de exemplu. Dar parcă nu sunt așa de „renumiți” cum suntem noi. Fondator: Ion Cristoiu www.evz.ro special ^ „Am fost îndrăgostit în trecut, dar...”

„Am fost îndrăgostit în trecut, dar...”

- Ce vrei să faci după ce renunți la tenis?

- Mi-ar plăcea să antrenez, să conduc un club. Cred că în România avem un potențial enorm de copii care iubesc tenisul. Nu avem destulă susținere financiară ca să îi ținem pe acești copii.

- Și unde visezi să deschizi această școală de tenis?

- Constanța e primul loc la care mă gândesc. Nici nu m-am gândit la alt loc în afară de Constanța. Cred că în momentul de față, cu Simona Halep, este un trend ascendent. Un moment favorabil: nu sunt suficiente cluburi ca să-i primească pe toți copiii care își doresc să practice acest sport. Toată lumea vrea să joace tenis, Simona Halep este foarte populară în momentul ăsta.

- Cum se face că nu ești căsătorit până la vârsta ta? - Am 29 de ani. Nu a fost să fie pentru mine. Încă sunt foarte concentrat pe carieră. Nu spun că e totul pentru mine, cariera. Țin foarte mult și la viața mea personală, dar până acum nu... Am fost îndrăgostit în trecut, dar… Va veni și timpul meu.