Hodor a publicat o listă cu 200 de „colaboratori” ai Securităţii, fără ca numele să fie anonimizate şi fără a respecta obligaţia de notificare a celor care apar pe ea.
Comisia de Disciplină a CNSAS îl cercetează pe angajatul său, istoricul Mădălin Hodor, care a publicat în Revista 22 lista celor 200 de „colaboratori” din 1985 ai Direcţiei de Informaţii Externe a Securităţii, pentru prejudicii grave aduse instituţiei, susţin sursele Evenimentului zilei. Decizia de demarare a anchetei a fost aprobată în şedinţa de marţi a Colegiului Consiliului.
Mădălin Hodor este suspectat că a încălcat mai multe legi, ca: legea de organizare şi funcţionare a CNSAS (Legea 293/2008 pentru aprobarea OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii); Statutul funcţionarilor publici (Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată şi actualizată prin Legea 129/2017); Codul de conduită a funcţionarilor publici (Legea 7/2004 privind Codul de conduită a funcţionarilor publici), dar şi Hotărârea nr.2/2008 privind adoptarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al CNSAS.
Cercetător independent, dar şi funcţionar public
Mădălin Hodor a obţinut lista care-l incriminează în calitate de cercetător acreditat la CNSAS şi nu în cea de funcţionar public în cadrul Direcţiei de Investigaţii a Consiliului.
Potrivit surselor noastre, într-un memoriu înaintat Colegiului de colegi de ai săi de la Direcţia Cercetare, Comisia de Disciplină este rugată să analizeze dacă nu există o incompatibilitate între acţiunile „cercetătorului” şi cele ale „funcţionarului public” Mădălin Hodor, având în vedere că potrivit art. 30, alin. 8 din legea 293 „traficarea şi darea spre publicitate, de către personalul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a unor date sau informaţii din dosare constituie infracţiuni şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”.
„Cunoscând falsul în declaraţii”
În cererea de acreditare ca cercetător CNSAS, pe care o semnează fiecare solicitant, deci şi Mădălin Hodor când a cerut dosarul care conţine lista, se menţionează obligaţiile cercetătorului şi posibilitatea retragerii acreditării. Iată textul integral: „Declar, prin prezenta, pe proprie răspundere, cunoscând falsul în declaraţii, că am luat cunoştinţă şi mă oblig să respect prevederile OUG nr. 24/2008 aprobată, cu modificări şi completări, prin Legea nr.293/2008, ale Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a CNSAS, ale Regulamentului de acreditare a cercetătorilor în CNSAS, ale Regulamentului privind consultarea documentelor din arhiva CNSAS şi ale Legii nr.677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Am luat cunoştinţă de faptul că acreditarea îmi poate fi retrasă în cazul în care voi utiliza informaţiile din dosarele/documentele ce-mi vor fi puse la dispoziţie în alte scopuri decât cele exclusiv ştiinţifice”.
Iar, informaţiile cuprinse în articolul publicat de Hodor în Revista 22 pe 12 aprilie, sub titlul „Ioan Aurel Pop, Cornel Nistorescu si Dorel Abraham, pe lista colaboratorilor Securității”, nu ar respecta, mai susţin semnatarii memoriului, art. 28, alin. 2 din legea 293: „Cercetătorii acreditaţi pot solicita accesul la documentele şi informaţiile din arhiva fostei Securităţi, pe baza unei cereri în care se menţionează caracterul cercetării – studiu istoric, politologic, psihologic, sociologic, precum şi forma de valorificare – carte, articol, conferinţă, temă de cercetare”.
Istoricul Flori Bălănescu: „Lista colaboratorilor Securității din Revista 22 este o făcătură! Hodor a comis abuz în serviciu!”
Istoricul Flori Bălănescu – autoare a numeroase studii, interviuri și articole referitoare la detenția comunistă – susține, pe Facebook, că lista colaboratorilor Securității publicată de Revista 22 este „o făcătură” menită să-i păteze imaginea noului președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Popa. „Despre „scandalul cu lista colaboratorilor Securității”, care e o făcătură pentru a atrage atenția în mod negativ asupra noului președinte al Academiei Române... că a fost, că n-a fost... altceva mi-a reținut interesul, anume: este legal gestul lui Hodor, care este angajat al CNSAS? Că a găsit găzduire la revista 22 (halal „dialog social”!) nu mă miră. Lasă, că știm toți de ce. Ce ghiveci putrezit este „dezbaterea publică” la noi! Acesta să fie „procesul comunismului”? Un cercetător de la CNSAS care nu are voie să facă dezvăluiri de presă, situându-se în plin abuz în serviciu”, a scris istoricul Flori Bălănescu. (Răzvan Gheorghe)