Hitler era încă în viață în 1954? Agenții CIA au primit o poză cu Fuhrerul din Columbia! Teoria conspirației sau o dovada clară că serviciile secrete pot prosti pe toată lumea?

Conform unui raport desecretixat al CIA, Hitler era încă în viață în 1954 și locuia în Columbia într-o comunitate formată din foști membri ai trupelor SS. Informația a fost livrată agenției americane de o sursă credibilă, un fost ofițer SS numit Philip Citroen.

Mai mult, fostul nazist a dat o mulțime de date interesante. Citroen pretindea că a vizitat orașul Tuja din apropiere de Medellin în timp ce lucre pentru o companie de căi ferate și a intrat în legătură cu o comunitate germană restrânsă care locuia pe o proprietate numită „Residences Coloniales”. Când au aflat despre trecutul său nazist, oamenii i-au mărturisit că și ei au făcut parte din SS și au insistat să-l prezinte unui domn mai în vârstă. Deși în acte bărbatul purta numele de Adolf Schuttlemayer, toată lumea îl numea Fuhrer și îl trata cu mare respect. Ca să-i convingă pe americani că nu bate câmpii, Citroen le-a pus la dispoziție o fotografie în care el însuși apărea alături de un bătrân care seamăna izbitor cu liderul nazist, arată dosarele declasificate ale CIA.

 

Din câte se pare, agenții americani nu au luat în serios afirmațiile lui Citroen. Când, în sfârșit, s-au hotărât să verifice informațiile, au aflat că, aparent, Adolf Schuttlemayer ar fi plecat în Argentina. Cum erau, oricum, foarte sceptici că e vorba despre Hitler, cei de la CIA au recomandat ca această pistă să fie abandonată.  

În 1955, un al doilea om, identificat doar prin numele de cod Cimelody-3, i-a abordat însă pe alți agenți ai CIA cu aceeași poveste. Cimelody a spus că Citroen, cu care era prieten și care locuia acum în Venezuela, i-a mărturisit că este în contact cu „Hitler” și că se văd cam o dată pe lună, în timpul vizitelor pe care le face în Columbia ca reprezentant al KNSM Royal Dutch Shipping Company. E greu de crezut că Hitler ar fi putut scăpa din Berlin în primăvara anului 1945 și, mai ales, că ar fi putut ajunge până în America de Sud. Totuși, teoria conspirației cu privire la faptul că liderul nazist ar fi supraviețuit înfrângerii Germaniei nu a fost declanșată de anonimul Philip Citroen, ci de un lider sovietic celebru- mareșalul Gheorghi Jukov, Acesta declara, în 1945, că Hitler ar fi putut scăpa în ultimul moment din capitala atacată de Armata Roșie.

Varianta oficială, susținută de numeroase mărturii, este că Hitler s-a sinucis cu un glonț în cap pe 30 aprilie 1945 în bunkerul său din Berlin. La rândul ei, Eva Braun, care devenise soția sa cu mai puțin de 40 de ore în urmă, și-ar fi curmat viața înghițind cianură. În conformitate cu scrisoarea lăsată de Hitler și instrucțiunile verbale pe care le-a dat, rămășițele lor pământești au fost stropite cu benzină și incendiate. Înregistrările din arhivele sovietice arată că osemintele au fost recuperate de sovietici. îngropate și deshumate de mai multe ori până în 1946. În 1970, ele au fost din nou exhumate, incinerate, iar cenușa împrăștiată. Deși vreme de câțiva ani sovieticii au susținut, din motive propagandistice, că Hitler ar fi scăpat și ar fi găsit adăpost la anglo-americani, se pare că erau siguri că fuhrerul murise la Berlin. Pe 4 mai 1945, rămășițele arse ale lui Hitler, ale Evei Braun și ale celor doi câini (despre care se crede că sunt Blondi și puiul ei Wulf) au fost descoperite de către comandantul SMERSH Ivan Klimenko. Acestea au fost exhumate a doua zi și au fost trimise în secret la secția contra-spionaj SMERSH a celei de-a treia armate. Până la 11 mai, maxilarului inferior care prezenta lucrări dentare a fost identificat ca fiind al lui Hitler de dentistul său Hugo Blaschke, de asistentul acestuia Käthe Heusermann și de tehnicianul dentar Fritz Echtmann.

În ciuda acestor dovezi, sunt autori care susțin până în zilele noastre că Hitler ar fi reușit să ajungă în America de Sud și că ar fi trăit mulți ani după încheierea războiului. În cartea lor Lupul cenușiu, britanicii Gerrard Williams și Simon Dunstan afirmă că Adolf Hitler și Eva Braun au folosit niște sosii ca să-și însceneze moartea, în vreme ce ei ar fi reușit să ajungă în Danemarca la bordul unui avion. O poveste la fel de fantezistă încropește și argentinianul Abel Basti, care spune că Hitler ar fi reușit să ajungă în Spania și de acolo în Argentina. Sunt povești greu de crezut, dar care atestă însă un fenomen real. O mulțime de naziști au reușit să-și găsească refugiu în America de Sud după înfrângerea Germaniei.