Oamenii de știință britanici au primit autorizația de a începe experimentele pe embrioni umani. Un eveniment care deschide Cutia Pandorei pentru controlul rasial, proiectul preferat al lui Hitler.
Human Fertilisation and Embriology Authority din Marea Britannie a aprobat cererea Institutului Francis Crick pentru a demara din martie un amplu program de cercetare asupra embrionilor prelevați în clinicile de fertilizare in vitro, a anunțat luni, 1 februarie, presa britanică.
Mai precis, savanții de la „Francis Crick” vor să afle cheia unui mister care i-a preocupat și pe oamenii de știință ai lui Hitler: de ce aproximativ 50% dintre ovulele fertilizate nu se dezvoltă corespunzător? Este codul genetic de vină? Și, dacă da, cum poate această „eroare” fi remediată?
Savanții susțin că, descoperind care gene anume sunt esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a embrionului, ar putea identifica „din vreme” embrionii în care ADN-ul nu funcționează „normal”, prevenind astfel pierderile de sarcină și sporind fertilitatea.
Proiectul inițial al cercetării va implica studiul unei gene pe 30 de embrioni, dar Institutul a cerut deja aprobarea de a „lucra” pe alte trei gene, ceea ce va ridica numărul total de embrioni la 120.
Criticii unor astfel de proiecte, de a „edita” embrionii, deschide calea către „bebeluși la comandă”, creați după preferințele părinților (nu doar sex sau rasă, ci și culoarea părului, a ochilor; nu puțini vorbesc inclusiv despre „talente” în diferite domenii: sport, artă, științe etc., transformând Maternitatea într-un Magazin de Copii).
Anul, trecut, când savanții chinezi de la Universitatea Sun Yat-Sen din Guangzhou au anunțat că a efectuat experimente asemănătoare, au provocat un val de indignare mondial.
China a fost numită „Vestul Sălbatic” al geneticii.
Doctorul David King, de la Human Genetics Alert Director, avertiza:
„Știrea nu face decât să demonstreze și mai mult necesitatea unei interdicții imediate și globale a copiilor comandați genetic. Este crucial să evităm un viitor ‘eugenic’, în care bogații să-și cumpere copii cu ‘îmbunătățiri’ genetice. Această cercetare este un exemplu clasic de carierism științific, pentru a asigura locul unora în cărțile de istorie, chiar dacă cercetarea nu este necesară și nici etică.”
Dr. Shirley Hodgson, profesoară în Genetica Cancerului la St. George’s University din Londra, condamna la rândul său experimentul savanților chinezi, sugerând o posibilă crimă:
„Cred că este vorba de o importantă deplasare de la practicile curent acceptate în cercetare. Putem fi siguri că embrionii pe care lucrează cercetătorii erau cu adevărat ne-viabili?”
Dr. Philippa Brice, de la PHG Foundation, avertiza:
„Aceasta reliefează necesitatea urgentă a unui dialog internațional despre etica modificărilor genetice ale embrionului uman. Este nevoie să dăm ascultare recentele apeluri la un moratoriu asupra oricăror cercetări, pentru a da timp specialiștilor și opiniei publice să analizeze ceea ce este și nu este acceptabil din punct de vedere etic, social și legal.”
Biologul Eduard Lanphier afirma:
„Avem nevoie de o pauză în aceste cercetări și de o discuție serioasă, pentru a vedea încotro ne îndreptăm.”
Interesant este că toate aceste voci de savanți, în majoritate din spațiul britanic, care se întreceau anul trecut să condamne cercetările din China, preferă să tacă atunci când ele se petrec în țara lor.
Hitler și Omul Nou, modificat genetic
Eugenia, modificarea genetică pentru crearea rasei „Omului Nou”, a fost unul dintre proiectele favorite ale lui Hitler.
În Mein Kampf, acesta invoca tot scopuri benefice pentru umanitate, la fel ca și savanții actuali:
„Nevoia ca persoanele defecte să fie împiedicate să aibă urmași la fel de defecți este o cerință a rațiunii și, dacă este sistematic realizată, reprezintă cel mai uman act al umanității. Va salva milioane de nefericiți de la suferințe nemeritate și va duce la îmbunătățirea sănătății în general.”
Regimul nazist a introdus în 1933 legea obligativității sterilizării persoanelor suferind de o serie de maladii. Tot sub influența teoriei eugeniei în Germania lui Hitler a fost modificată legea căsătoriei, introducându-se controlul obligatoriu al stării de sănătate a celor doi potențiali „procreatori”. Regimul nazist încuraja căsătoriile între persoanele considerate superioare anatomic și genetic, pentru îmbunătățirea rasei.
Interesant este, însă, că termenul „eugenie” (naștere bună) a fost inventat cu mult de apariția nazismului, în 1883, de către savantul Francis Galton. Un... britanic.