Haricleea Darclee - diva Brăilei, preferata lui Puccini. Destinul tragic al celei mai celebre interprete a rolului Floria Tosca
Haricleea Darclee - diva Brăilei, preferata lui Puccini. Destinul tragic al celei mai celebre interprete a rolului Floria Tosca.
Haricleea Darclee s-a născut la Brăila, în 10 iunie 1860. Era fiica Mariei Aslan din neamul grec al Mavrocordaților și a lui Ion Haricli, un bogat proprietar din ținutul Teleormanului.
Deși a fost la un pas să moară în fragedă copilărie, din cauza febrei tifoide, Haricleea Darclee a strălucit de timpuriu având înclinații artistice. A primit o educație aleasă în familie, studiind muzica și pianul la Viena, București și Paris.
Harilceea Darclee - greutățile debutului
În 1881 s-a căsătorit cu Iorgu Hartulary, ofițer de artilerie. După ce a debutat la Brăila, în același an, Haricleea a mers la Paris, unde în ciuda unui ajutor de acasă, a înfruntat multe neajunsuri pentru a se dedica pasiunii sale: canto. Aici l-a cunoscut pe marele Giacomo Puccini, care, fermecat de vocea sa, a compus celebra operă Tosca. Marele compozitor a fost convins că numeni în afara ei nu va putea interpreta mai bine acea operă vreodată.
La 26 decembrie 1890, a cântat în celebra ”La Scala” din Milano, unde a primit aplauze entuziaste de la însuși Giuseppe Verdi. A fost îndrăgostită de baritonul Eugenio Giraldoni. Regele Portugaliei a fost vrăjit de vocea sa, trimițându-i epistole de dragoste.
Fiul său, Ion Hartulary Darclee a urmat pasiunea mamei, devenind dirijor și compozitor.
Haricleea Darclee a interpretat 58 de roluri în 56 de opere, majoritatea scrise de compozitori celebri, dar și de tineri debutanți cărora vocea sa le-a asigurat gloria.
Bombardamentele din anii celui de-al doilea război mondial au distrus multe din matrițele plăcilor pe care fusese imprimată vocea Haricleei Darclee în Italia. S-au păstrat în România doar înregistrări cu Haricleea interpretând folclor românesc.
Haricleea Darclee - tragicul sfârșit al unei stele autentice
A cântat până în 1918, fiind supranumită ”Privighetoarea Carpaților”. Înainte de 1914, a fost decorată de Regele Carol I al României. În 1921 a pus bazele Operei Române.
Până în 1939, Haricleea Darclee a trăit destul de greu Și-a achiziționat podgorii la Cotnari, aceasta fiind sursa ei de venit. S-a îmbolnăvit grav, având diagnosticul de sarcom hepatic. După ce grindina i-a afectat grav viile de la Cotnari, artista a trăit tot mai greu, iar boala a lovit-o crunt. Nu s-a bucurat de atenția contemporanilor.
La 12 ianuarie 1939, a murit în anonomat și sărăcie fiind înmormântată îrin contribuția exclusivă a Ambasadei Italiei la București. În 1960, a devenit subiect de film, iar din 1995, la Brăila s-a organizat Concursul Național de Canto care îi poartă numele.
Sursa foto: Wikipedia