VIDEO. Hamas a obținut 74% dintre voturile cetățenilor. Cătălin Tomescu: „Aș vota cu o ramură civilă pacifistă care să îmi respecte drepturile”

Sursa foto: arhiva companiei

Joi, 4 iulie 2024, a avut loc o nouă ediție a podcast-ului „Hai România”. Gazda acestuia a fost Mirel Curea căruia i s-a alăturat Cătălin Tomescu, general NATO. Cei doi au abordat mai multe subiecte, legate de războaie. Cei doi au vorbit și despre situația din Gaza si războiul Israelului cu Hamas.

Mai exact, Mirel Curea, gazda podcastului, i-a adresat invitatului o întrebare legată de intervenția militară israeliană în Gaza. „Ce fac evreii mai exact în Gaza?”

Războiul rămâne clasic

Comparativ cu războiul din Ucraina, unde există elemente care îl scot din tipologia clasică, cel din Gaza se încadrează în acest model.

„Ăsta e un tip de război care, după cum se duce, de partea israeliană, este clasic. Pentru că ei merg cu structuri regulate și așa mai departe. Dar opozantul este o celulă teroristă. Că este Hamas, că este Hezbollah, nu contează. Acolo ei nu sunt creați. Sunt organizați pe grupe și celule. Fiecare cu zona de responsabilitate și cu task-ul ei, iar toate acestea duc la un creier. Care de acolo dirijează totul”, a explicat Cătălin Tomescu.

Acțiunea NATO

Oficialul a oferit mai multe detalii și despre acțiunea NATO. Mai exact, Alianța a urmat metodologia care se numește „contrainsurgență”.

„Ce înseamnă asta? Înseamnă că tu ai structurile regulate, Israelul, efectiv. Și tu ești nevoit să mergi să cauți ținta acolo unde e. Problema care dă mari fiori și clasei politice, inclusiv la nivelul Israelului, lui Netanyahu și societății occidentale este că organizarea lor a fost făcută în Gaza numai sub centre civile importante: spitale, școli etc. Nu este la vedere, este subteran. Foarte greu să mergi să nimicești inamicul fără să ai pierderi colaterale”, a declarat generalul NATO.

Cătălin Tomescu a mai adus aminte și despre lipsa de acțiune a părții politice pentru încetarea conflictului, precum schimbul de ostatici, care nu s-a reușit. A mai vorbit și despre faptul că războiul este foarte aproape de extindere în zona Libanului. Nu în ultimul rând, acesta a mai amintit și despre atacul Iranului asupra Israelului.

„Prin urmare, acțiunile militare au o altă fațetă decât în războiul între Federația Rusă și Ucraina. Situație creată de faptul că una din părțile implicate în acest conflict, respectiv Hamas-ul și Hezbollah-ul sunt organizații tip terorist. La acestea structura de comandă este tip rețea, pe puncte modale împrăștiate în tot eșichierul, conduse de un singur șef”, a concluzionat Cătălin Tomescu.

Hamas, 74% din voturi

În timpul acestui podcast s-a evidențiat faptul că Hamas a fost votat de 74% dintre cetățenii cu drept de vot din Gaza.

„Pentru societatea occidentală acesta este un mare dezavantaj. După regulile democrației asta înseamnă că dă legitimitate Hamas-ului. Numai că nu știu cât de adevărat este”, explică Cătălin Tomescu.

El a mai evidențiat și că dacă s-ar număra printre cei 2 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza, nu ar vota cu Hamas-ul.

„Eu nu prea aș vota cu Hamas-ul. Asta nu înseamnă că aș vota cu altcineva care nu respectă drepturile. Dar aș vota cu o ramură civilă pacifistă care să îmi respecte drepturile”, a explicat oficialul NATO.

El a spus că atunci când se votează latura militară războiul rămâne „acasă”. „Nu aș vota latura militară. Pentru că votând latura militară, ce fac? Îmi țin războiul acasă. Păi ăsta este interesul lui, sau să își crească copiii și să se oprească războiul?”, mai spune Cătălin Tomescu.

El a mai precizat că este greu de crezut că din populația civilă rămasă, oameni care doresc să trăiască în pace, că ar fi votat în acest fel.

Înregistrarea integrală a ediției de joi, 4 iulie, a podcastului „Hai România” poate fi vizionată aici.