Halloween, de la celți la mapamond

Sursă foto: captură Youtube

Halloween, de la celți la mapamond. Cum a ajuns o sărbătoare celtică să devină creatoare a unei expansiuni comerciale și de entertainment?

Sărbătoarea de Haloween a devenit dominantă în lumea aliniată standardelor occidentale, Vorbim de o sărbătoare care are loc în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie în fiecare an.

Halloween - vechii celți

Caesar în „De bello gallico”, fără a aminti de Halloween face totuși câteva referiri la celți. El spune că Gallia avea trei categorii, războinicii, agricultorii și druizii. Aceștia din urmă erau depozitarii unor capacități spirituale și magice aparte. Tot el povesteșe și obiceiul arderii unor mari manechine de răchită, în care el spunea că ar fi fost oameni vii. Obiceiul manechinelor uriașe care însă nu mai sunt incendiate a supraviețuit și astăzi după Paștile Catolice.

Și totuși, ce înseamnă Halloween? Este vorba de o noapte în care spiritele umblă libere. Dacă în Balcani, există pericolul strigoilor și noaptea lor este noaptea de 29/30 noiembrie, noaptea Sfântului Andrei, în civilizațiile nordice, lucrurile nu stau așa. Acolo nopțile sunt lungi, oamenii erau forțați să călătorească folosind surse rudimentare de iluminat. Cum dovlecii creșteau în lumea celtică, tradiția scobirii dovlecilor și plantării lumânărilor de ceară era una importantă.

Arealul celtic însemna Franța de astăzi, vestul Marii Britanii-Țara Galilor, Irlanda. Celții, vecini ai germanilor, slavilor, dacilor, geților, tracilor au ajuns în Balcani și chiar în Asia Mică, unde li se spunea Galatai sau Keltai. Aici, ei au fost treptat asimilați.

Halloween - obiceiuri generalizate peste Ocean

Astăzi, copiii merg să colinde seara mascați. De regulă, se maschează în costume cu măști de morți, schelete. Ei merg și colindă primind dulciuri. Înainte, încercau să invoce spiritele morților. Se crede că spiritele în această noapte ies din morminte și a te bucura de existența lor însemna că ei acolo, în cealaltă dimensiune vor avea o viață mai ușoraă.

Irlandezii au emigrat masiv în SUA, mai ales după marea foamete din 1846, cauzată de recoltele slabe de cartofi. Evident, obiceiurile de Halloween au fost generalizate și vor deveni comerciale.

Luminația -1 noiembrie

Ortodocșii, romano-catolicii au obiceiul să meargă pe 1 noiembrie la biserică să aprindă lumânări pentru morți. În după amiaza și seara zilei, ei merg la cimitire ca să aprindă lumini pentru morți. În culturile balcanice, spiritele veneau în noaptea de Sfântul Andrei și, contrar obiceiurilor celtice, aici era de dorit să nu te întâlnești cu spiritele. Evident, pericolele erau mai mari noaptea să fii tâlhărit și ucis, deci era mai bine să stai în casă.