Halep s-a vaccinat și vaccinul n-avea nimic împotrivă

A fost o săptămână atipică pentru sportul nostru în cârje. Evenimentele s-au succedat cu viteză. Din păcate, ele nu se referă strict la ceea ce se întâmplă în arene, ci în culise. Normal, ce-ar putea oferi sportul nostru decât răfuieli, declarații, atitudini și fapte de indisciplină și lipsă de educație?

Fals în acte premiat cu 50.000 de euro lunar

  1. Capul de afiș a fost deținut de către fecesebistul Florinel Coman și al său permis fals de conducere auto, obținut, se pare, din Ucraina vecină și prietenă. Circulând doar cu 165 de km pe oră, pe autostrada DU SOLEIL, acesta a fost oprit de către vigilenții noștri milițieni. S-a constatat că permisul lui Mbappe de România avea proveniență ucraineană. Aoleu! Știrea s-a răspândit ca vântul și ca gândul, umplând micile ecrane. Nu viteza ar fi neapărat de comentat, nefiind un caz singular, ci conectarea fotbaliatorului la o posibilă rețea de emitere a permiselor de conducere false. Brusc, patronul său, Gigi Becali, a sărit în apărarea făptașului declarând că nu s-a întâmplat mare lucru, că va interveni la judecători prin explicații și, în semn de tratament în privința moralului, și nu a faptei, îl va motiva pe Coman cu, atenție!, o mărire substanțială de salariu, care ar putea ajunge la 50.000 de euro lunar. Curată pedagogie la FCSB! Dosarul penal întocmit pentru fals merita un astfel de tratament? Vom urmări derularea.

Continuă războiul cârjelor, LPF vs FRF. Vassaras mai scump ca VAR-ul

  1. Motivul? Introducerea VAR-ului pe teritoriul profesioniștilor din România. Mai exact în Liga 1. Cluburile așa-zis profesioniste reclamă de multă vreme calitatea slabă a arbitrajelor și, ca o consecință, vicierea rezultatelor. Președinții, antrenorii, jucătorii strigă ca din gură de șarpe și după meciuri, dar și preventiv, la arbitri. Se întâmplă de ani și ani de zile. Nimic nou. Văzând că în Europa tehnologia VAR a luat avânt e normal ca și fotbalul mare de la noi, dar mic totuși pe plan internațional, păstorit de către LPF, să revendice introducerea unei astfel de proceduri. LPF este însă legată de mâini și de picioare pentru că o astfel de decizie ține strict de FRF. Ea este cea care are în subordine arbitrii, ea este cea care trebuie să facă instructajul. Cele două foruri se bat pe lovele. Cine trebuie să investească aproximativ 1 milion de euro în implementarea tehnologiei. Cum responsabilă este FRF, aceasta dă din colț în colț, pasând pisica oriunde și oricui, pentru simplul motiv că nu are banii necesari. Bani au fost și încă sunt pentru campanii electorale, nu și pentru fotbalul profesionist. Dacă Burleanu și acoliții ar face o simplă socoteală privind costurile cu salariile, diurnele, cazările și  transportul lui Kyros Vassaras din ultimii șapte ani, ar rezulta foarte simplu o sumă de un milion de euro. Poate chiar mai mult. Pentru acești bani, grecul stă vreo trei zile lunar în România, nu se ocupă nici de delegări, pentru că în mod real le face Sandu Deaconu, nici de analiza arbitrajelor. Pentru doar 2.000 de euro pe lună s-ar fi putut găsi soluții românești pe această funcție și ar fi rezultat o economie de vreo 700.000 de euro în ultimii șapte ani. Adică exact cât ar costa introducerea VAR. Deducem de aici că grecul, cu naș la UEFA, necesar doar lui Burleanu, costă mai mult decât modernizarea arbitrajului românesc.

Cert este că ne-am pricopsit cu Kyros în detrimentul tehnologiei necesare.

Revolta președinților păpușari

  1. Incredibil, dar adevărat! Am trăit s-o vedem și pe asta. Cei mai vehemenți contestatari ai prestației arbitrilor sunt, culmea!, trei membri ai Comitetului Executiv al FRF. Se numesc Valeriu Argăseală, de la FCSB, Ciprian Paraschiv, de la Poli Iași, Marius Burcă, din Liga a II-a, de la Metaloglobus. Ei sunt nemulțumiții săptămânii. Ai crede că le-a ajuns cuțitul la os, că sunt saturați de greșelile ”fluierașilor” pregătiți și selectați de către colegul și prietenul Vassaras. Păi, cei trei muschetari ai fotbalului românesc stau la fiecare ședință alături de grec, mai iau și 2.000 de lei lunar doar pentru a ridica mâna întru aprobarea selecției, pregătirii și promovării arbitrilor. Se și plimbă pe banii săracelor noastre cluburi și ai primăriilor finanțatoare ca niște turiști neaoși, în toate punctele cardinale ale Europei. Bineînțeles că mâna le rămâne ridicată în CEx al FRF la toate propunerile șefului. Nici n-ar prea fi nevoie de prezența lor. Poate c-ar fi suficientă o imortalizare din lut sau ghips așezată pe scaunele călduțe de sub cur.

S-a anulat europeanul U19. pierdem peste 100 de tineri născuți în 2001

  1. UEFA a decis anularea CE U19. O fi bună, o fi rea decizia e mai puțin important. Cert este că s-a bulversat o generație de fotbaliști în România. Pentru acest cadou făcut de UEFA, în vara anterioară (2020), FRF a găsit de cuviință să modifice regulamentul folosirii obligatorii a tinerilor U21 la nivelul ligilor a II-a și a III-a.

120 de echipe de pe cuprinsul țării au fost nevoite să-și schimbe strategia în privința selecției și promovării tinerilor. Au dat la greu elan celor născuți în anul 2000 și celor născuți în anul 2002. Au fost săriți din schemă cei născuți în anul 2001. Măsura a fost luată pentru a fi promovați forțat juniorii născuți în anul 2002, tocmai pentru ca aria de selecție pentru Campionatul European să fie mai mare. Neavând nici cea mai mică percepție a unui eventual efect secundar al unor măsuri luate, FRF s-a trezit că nu mai organizează nimic. N-ar fi foarte grav că organizăm sau nu ceva în România. Grav este că se vor pierde peste 100 de tineri născuți în anul 2001. Deh, din puțul gândirii.

  EXTRAFOTBAL

Tiger Woods, accident grav

  1. Să lăsăm fotbalul în cârje și să trecem și la alte discipline.

În SUA, pe o autostradă, celebrul golfer american Tiger Woods s-a răsturnat cu mașina. A fost grav accidentat. Motivul a fost o defecțiune auto, nicidecum viteza sau lipsa permisului, ca în cazul lui Florinel Coman. Îi dorim însănătoșire grabnică!

Marius Florea, vechiul, noul președinte al FR Scrimă

  1. Marius Florea a reușit să câștige un nou mandat în fruntea FR Scrimă. Obiectivul său declarat este câștigarea de către România a unei medalii la JO de la Tokyo.

Cozmin Gușă spulberă concurența

  1. Politicianul, jurnalistul, omul de afaceri Cozmin Gușă a reușit ceea ce poate doar el credea: să câștige un nou mandat la șefia FR Judo! Este cel de-al doilea.

Campania electorală n-a trecut neobservată. Puternic contestat de către o bună parte dintre fostele glorii ale judoului românesc, la care s-a adăugat și excelența mondială Marius Vizer, scrutinul dădea impresia înlăturării lui Gușă din fruntea federației. N-a fost să fie. Cozmin Gușă a rămas președinte pentru încă patru ani.

Nu-i de colea!

Ana Maria Brânză, numită și Popescu, din nou campioană

  1. După o destul de îndelungată absență de pe planșele patriei și ale lumii, iată că spadasina Brânză reușește, după o perioadă de 8 ani, să câștige Campionatul Național de spadă. Campioana noastră olimpică, de patru ori câștigătoare a Cupei Mondiale, a împlinit 35 de ani. La Naționale a spulberat june care i-ar putea fi copii. Este un semn al decăderii nivelului sau e o performanță a valorii?

Pentru ea, banalitatea obținerii unui titlu național înseamnă doar “alimentarea cu calorii” venite dinspre soțul său, domnul Popescu, după cum declara la sfârșitul concursului. Acestea erau așteptările. Nici vorbă de premii în  bani.

Felicitări și la mai mare!

Halep s-a vaccinat și vaccinul n-avea nimic împotrivă

  1. Știre mai tâmpită rar mi-a fost dat să aud, darămite să și văd. Așa, și?

Care-i noima că s-a vaccinat Halep? E un exemplu de ”așa, da!” sau de ”așa, nu!”? N-am înțeles.  E ca și cum, vorba bancului sec, un om are un cal și calul n-are nimic împotrivă. Că unii muncesc și nu gândesc nu-i o noutate. Uneori știrile frizează ridicolul.

6.500 de morți pe șantierele sportive din Qatar 2022

  1. Asta merge ca știre, dar, din păcate, n-am aflat-o în România, ci în publicația britanică The Guardian. Pentru noi este mai important dacă se vaccinează sau nu Halep decât că au murit mii de migranți nepalezi, srilankezi, indieni, pakistanezi și bengalezi aflați pe șantierele stadioanelor din Qatar.

Nu doar sportul e în cârje!

REMARCATUL SĂPTĂMÂNII:  COZMIN GUȘĂ, pentru faptul c-a reușit împotriva unei solide concurențe să obțină cel de-al doilea mandat la FR JUDO.

PENIBILII  SĂPTĂMÂNII: președinții de club, membri ai Cex FRF, VALERIU ARGĂSEALĂ, CIPRIAN PARASCHIV ȘI MARIUS BURCĂ pentru faptul că reclamă arbitrajele din fotbal deși ei înșiși sunt părtași la slaba calitate a acestora.