În timp ce în mai multe județe din țară, problema transportului pentru elevii navetiști a fost rezolvată, cu aportul guvernului și al aleșilor locali, consilierii județeni din Constanța s-au spălat pe mâini, preferând să împingă responsabilitatea pe umerii viitorului Consiliu Județean, copiii fiind astfel nevoiți să suporte din buzunarul părinților accesul la Educație.
Modalitatea prin care elevii navetiști ar fi putut beneficia de transport gratuit, din localitatea de domiciliu la școala sau liceul în care învață, ar fi fost posibilă prin încheierea, de către Consiliul Județean Constanța, a unor contracte de delegare de gestiune cu operatorii de transport licențiați. Contractele ar fi trebuit încheiate în urmă cu mai mulți ani însă, din motive necunoscute, dar bănuite, având în vedere că, de-a lungul anilor, CJC și-a „fidelizat” operatorii de transport, nu au fost „voit”, parafate.
Consiliul Județean Constanța, dominat de PSD, a refuzat, în mai multe rânduri, sprijinirea elevilor navetiști. „Dacă aveam drept de vot, ne-ar fi susținut”, spuneau elevii care veneau la ședinele CJC. Oficial, cel care ar fi încurcat voit subvenționarea elevilor ar fi un angajat al CJC , prieten cu un transportator, preferând să nu încheie contract de delegare de gestiune cu nici un transportator. „La Constanța, nu a vrut un angajat al CJC să încheie aceste contracte pentru că, în momentul în care îl închei, ai mai mult control asupra operatorului de transport. Poate fi oricând sancționat”, a declarat, pentru EVZ, vicepreședintele CJ Constanța, Claudiu Palaz.
El a fost cel care, la ultima ședință a Consiliului Județean din acest mandat, a introdus, din nou, pe ordinea de zi mai multe proiecte de hotărâre privind transportul public de persoane, între care și cel privind „aprobarea Contractului-cadru de delegare a gestiunii serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate în județul Constanta”. Numai așa se puteau da subvenția pentru gratuitatea transportului elevilor. În alte județe din țară, aceste delegări au fost aprobate, hotărârile sunt în vigoare și copiii beneficiază de subvenționarea transportului intrajudețean.
Legea oferă gratuitate pentru elevi, CJC preferă amenda
„Dacă azi ne aflăm în această situație este din cauza unui angajat al CJC, care, deși l-am trimis în comisia de disciplină, a fost protejat de conducere și lăsat în pace. Toate instituțiile statului și Ministerul Transporturilor au făcut controale și au insistat pentru încheierea contractelor de delegare de gestiune. În acest sens, Consiliul Județean Constanța a primit și amendă. Cu specificație, în mod expres, să se încheie acest contract de delegare de gestiune”, le-a spus, în ședință, vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz, consilierilor județeni, precizând că „fără acest contract nu vom avea posibilitatea decontării biletelor pentru elevi”.
Consilierii județeni nu s-au lăsat impresionați, chiar dacă inițiatorul proiectului i-a avertizat că „o să ne trezim cu elevii aici, ce le spunem, că unul a făcut o ilegalitate, acum 4 ani, și noi, CJC, suntem niște incompetenți, nu găsim o variantă cum să rezolvăm problemele, deși guvernele, indiferent care, au găsit o soluție în acest sens?” Elevii din România au gratuitate pentru transportul local, transportul rutier județean și naval între localitatea de domiciliu și localitatea unde învață, transportul interjudețean și transportul intern feroviar și cu metroul.
Președintele CJ, Horia Țuțuianu, a propus „să lăsăm proiectul următorului Consiliu Județean ca să hotărască dacă noi greșim sau nu”. Vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz, și ceilalți doi colegi din PMP au fost singurii care au votat pentru votarea proiectului care ar fi asigurat gratuitate pentru elevii navetiști. Consilierii PSD și PNL s-au abținut, pasând, astfel, problema viitorilor consilieri județeni, care însă vor putea relua proiectul, abia în luna noiembrie. Proiectul de importanță majoră pentru elevii navetiști din Constanța va fi aplicat, eventual, din 2021.