Guvernul va achita datoriile către păgubiții de la Fondul Național de Investiții. Toți românii vor acoperit paguba FNI

Sursa: Arhiva EVZ

O modificare legislativă care se referă la activitatea Autorității pentru Administrarea Activelor Statului prevede că păgubiții de la Fondul Național de Investiții, celebrul FNI înființat de Sorin Ovidiu Vîntu, vor fi despăgubiți de la bugetul de stat. O parte din cei peste 150.000 de păgubiți și-au primit deja banii înapoi, urmând ca restul să primească banii de la bugetul de stat.

Până în prezent, din cele 625 de milioane de lei, cât a reprezentat totatul datoriilor de plătă, au fost achitate în jur de 280 de milioane de lei.

Prin noua modificare se arată că: ”Finanțarea cheltuielilor reprezentând despăgubiri acordate foștilor investitori FNI, înscrise în evidențele contabile ale AAAS, se asigură integral de la bugetul de stat.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) este instituţia românească de referinţă în domeniul administrării/ vânzării acţiunilor statului şi al valorificării creanţelor cu o experienţă de peste 20 de ani. Cei de la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului mai susțin că au cea mai lungă prezenţă pe piaţă în calitate de administrator al activelor şi intereselor economice ale statului româninanțarea cheltuielilor reprezentând despăgubiri acordate foștilor investitori FNI, înscrise în evidențele contabile ale AAAS, se asigură integral de la bugetul de stat

Datoria nu poate fi acoperită decât de la bugetul de stat

Modificarea legislativă a survenit după o analiză financiară a celor de la AAAS, în care se arată că instituția nu va realiza suficiente venituri, care să acopere datoriile către cei care au investit la FNI. Ca urmare a acestui fapt, Guvernul României poate dispune ca Ministerul de Finanțe să treacă la plata datoriilor.

„În contextul prezentului demers, trebuie să facem precizarea obligatorie, care este permanent și cu obstinație trecută cu vederea, că AAAS a fost obligată la plata sumelor dispuse de instanțele judecătorești nu pentru că ar avea vreo legătură cu fraudarea FNI, ci pentru că statul român, prin Legea nr. 333/2001 privind unele măsuri pentru diminuarea consecințelor încetării răscumpărării de unități de fond de către Fondul Național de Investiții și, ulterior, prin Legea nr. 113/2013, a hotărât că AAAS trebuie să facă acest lucru în locul adevăratei debitoare în culpă – CEC Bank SA”, susțin cei de la AAAS, citați de profit.ro.

Câți păgubiți FNI există

Un raport al celor de la AAAS, din anul 2015, arată numărul exact al persoanelor care au avut de suferit ca urmare a prăbușirii Fondului Național de Investiții, înființat de Sorin Ovidiu Vîntu.

„Sunt 24.334 de persoane, din întreaga ţara, cu drepturi de despăgubire, conferite de 20 de sentinţe civile şi 130.798 de persoane cu drepturi de despăgubire conferite de sentinţa penală nr. 423/2007 şi deciziile subsecvente. În total sunt 155.132 de persoane”, potrivit AAAS.